22 Ιαν 2025
READING

Πώς γεννήθηκαν τα εκλεκτά κρασιά της οικογένειας Παπαργυρίου

4 MIN READ

Πώς γεννήθηκαν τα εκλεκτά κρασιά της οικογένειας Παπαργυρίου

Πώς γεννήθηκαν τα εκλεκτά κρασιά της οικογένειας Παπαργυρίου

Με τόπο αναφοράς τον ημιορεινό οικισμό του Λαλιώτη Κορινθίας, τα πρώτα ψήγματα για την ίδρυση του Κτήματος Παπαργυρίου συνετέθησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο Αριστείδης και η Αλεξάνδρα Παπαργυρίου αγόρασαν τα πρώτα κτήματα στην περιοχή. Τα μετέτρεψαν σε αναβαθμίδες και φύτεψαν στα τέλη της ίδιας δεκαετίας τα πρώτα τους αμπέλια.

Το Κτήμα προμηθεύτηκε τις πρώτες ποικιλίες από το Πόρτο Καρράς. Ήταν το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Sauvignon Blanc αλλά και το Cabernet Sauvignon. Λίγο αργότερα φυτεύτηκε το Μοσχούδι, όταν το δοκίμασε ο γιος τους, Γιάννης Παπαργυρίου, στο σπίτι κάποιου φίλου του στην Πάτρα και αποφάσισε να το φέρει στην Κορινθία. Σήμερα το Μοσχούδι και το Ασύρτικο σε συνδυασμό υπό την ίδια ετικέτα, είναι οι δύο ποικιλίες που «δημιουργούν» τις περισσότερες φιάλες σε παραγωγή υπό την ετικέτα Papargyriou Blanc.

Το πρώτο κρασί που βγήκε σε παραγωγή από το Κτήμα ήταν στις αρχές του ’80. Ο σημερινός επικεφαλής και διάδοχος του Κτήματος, Γιάννης Παπαργυρίου, σπούδασε γεωπόνος στην Αθήνα. Το 1993 το Κτήμα έλαβε άδεια εμφιάλωσης, πουλώντας αρχικά 5.000-6.000 φιάλες. «Επέστρεψα το 1996 από τη Γερμανία όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου και ξεκίνησα να αναλαμβάνω όλο και περισσότερα κομμάτια της δουλειάς. Ο πατέρας μου, μου έδωσε το χώρο για να κάνω πράγματα που θα μας οδηγούσαν στη νέα εποχή. Καθοριστικό βήμα ήταν όταν το 2001 αγόρασα κάποια κτήματα στον ορεινό οικισμό, Σοφιανά Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Σήμερα το Κτήμα αριθμεί περισσότερα από 250 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, από τα οποία είναι φυτεμένα τα 150 στρέμματα με αμπέλι, και από αυτά περίπου 25 στρέμματα βρίσκονται στον Λαλιώτη Κορινθίας σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Κιάτο, όπου κατοικεί η οικογένειά μου», λέει ο Γ. Παπαργυρίου.

Στα Σοφιανά ο οινοποιός φύτεψε κάποιες νέες τότε ποικιλίες, όπως οι Syrah, Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη, Μαυρόστυφο, Βοστιλίδι. Το 2019 δημιούργησε το νέο οινοποιείο, καθότι έως τότε οινοποιούσε στο υπόγειο του πατέρα του και πλέον έχει φτάσει σε παραγωγή 85.000-90.000 φιαλών ποιοτικού οίνου ετησίως.

Η δημιουργία του εστιατορίου εντός του οινοποιείου

Το 2022 προχώρησε ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα εστιατόριο στην έδρα του Κτήματος στον Λαλιώτη, με την ονομασία Osteria Greca. Με αυτόν τον τρόπο αποκρυσταλλώθηκαν οι επιρροές που είχε ο Γιάννης Παπαργυρίου από την οικογένειά του, καθώς τόσο ο θείος όσο και ο παππούς του διατηρούσαν εστιατόρια ήδη από την δεκαετία του 1970 στο Μόναχο και το Ανόβερο της Γερμανίας.

«Όταν δημιουργήσαμε το νέο οινοποιείο σκεφτήκαμε να στήσουμε και έναν χώρο γευσιγνωσίας με λίγα πιάτα. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε να συστήσουμε ένα εστιατόριο με καλό φαγητό και καλό κρασί, και συνεργαστήκαμε με τον σεφ Γιώργο Αντωνέλλο, με τον οποίο είχαμε γνωριστεί αρκετά πριν χτίσουμε το οινοποιείο, το 2017».

«Επιδίωξή μας ήταν η Osteria Greca να γίνει προορισμός, όπου παρουσιάζουμε όχι μόνο δικά μας κρασιά αλλά και άλλων οινοποιείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχουμε ήδη 170 κρασιά στη λίστα μας, όχι μόνο αυτά που παράγουμε εμείς. Από τις ξένες ποικιλίες δίνουμε έμφαση στο Riesling και το Nebiolo, τις οποίες ξεχωρίζω και μου αρέσουν ιδιαίτερα. Σε ό,τι αφορά το μενού διακρίνεται για τις απλές συνταγές χωρίς πολλά διαφορετικά υλικά, με τοπικές συνταγές και σεβασμό στην εποχικότητα», λέει ο κύριος Παπαργυρίου.

Σύντομα θα εισέλθει στο οινοποιείο και η τρίτη γενιά, που εκπροσωπείται από τους δύο γιους του οινοποιού, Δημήτρη και Αλέξανδρο Παπαργυρίου, ενώ συμπαραστάτης στην προσπάθειά του είναι επί πολλά χρόνια η σύζυγός του, επίσης γεωπόνος, Ελένη Χρήστου.

Δημιουργία ξενώνων μέσα στο οινοποιείο

«Θα παραμείνω όσο θέλουν οι γιοί μου και όσο μπορώ να τους στηρίζω. Σταδιακά θα τους μεταβιβάσω αρμοδιότητες για να μπορούν να κάνουν βήματα αλλά και λάθη ή να εφαρμόσουν στην πράξη τις δικές τους ιδέες. Επίσης θα επεκτείνω λίγο ακόμα τον αμπελώνα στην επόμενη πενταετία και θα ενισχύσω την φιλοξενία με τη δημιουργία ενός ξενώνα. Ίσως χρειαστεί επέκταση του οινοποιείου στην επόμενη πενταετία κάτι που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα».

«Ταυτόχρονα πρόκειται να κυκλοφορήσουν και νέες ετικέτες. Για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει κρασί από την ποικιλία Riesling, ενώ ένα ακόμα κρασί από την ποικιλία Ζακυνθινό θα εισέλθει στην αγορά το 2025. Είναι ποικιλίες με προοπτική και με ενδιαφέρει να δω τις δυνατότητές που παρουσιάζουν».

Αυτή τη στιγμή το 1/3 της συνολικής παραγωγής του Κτήματος εξάγεται, με κυριότερες αγορές τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία. Συνολικά, διαθέτει τα κρασιά του σε 12 χώρες όπως Αυστρία, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Καναδά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.