23 Οκτ 2024
READING

Meta – έρωτας, φλερτ, sex στο διαδίκτυο στα 2024 ή πως οι νέοι ξεπέρασαν τα dating  apps

5 MIN READ

Meta – έρωτας, φλερτ, sex στο διαδίκτυο στα 2024 ή πως οι νέοι ξεπέρασαν τα dating  apps

Meta – έρωτας, φλερτ, sex στο διαδίκτυο στα 2024 ή πως οι νέοι ξεπέρασαν τα dating  apps

Οι μεγαλύτεροι, τα χάσαμε, για λίγο με το φλερτ, το sex και κάποτε τις σχέσεις, μέσα απ το διαδίκτυο, αλλά ευπροσάρμοστοι σαν κατσαρίδες, το συνηθίσαμε κι αυτό! Και αν οι αρχαίοι, σοφά, έλεγαν πως «εκ του οράν το εράν», ούτε δεν ισχύει στον καιρό των γνωριμιών μέσω Facebook, του εξ επι τούτου Tider, ή του TiκToκ, που παίζει το ρόλο και προξενήτρας και που σ όλα αυτά, το «οράν» συχνά είναι μόνο μέσω οθόνης.

Τα παλιά τα χρόνια, είχε από καντάδες, μέχρι «καμάκια», περεντζάδες στους δρόμους «νυφοπάζαρα, ραβασάκια, κόρτε με τα βλέμματα και συχνά περνούσαν μήνες για να φτάσει ένα ζευγάρι στην αμφίδρομη ερωτική κατάφαση. Ακόμα και όταν στα τέλη του περασμένου αιώνα ορολογίες όπως «one night stand» γίνανε πρακτική, για να συμβεί επρεπε να βρεθείς σε μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια, κάπου με εξωστρέφεια και πολύ κόσμο, στο κάτω κάτω της γραφής. Σήμερα, ένα μήνυμα στο Tinder, ένα like σε στόρι στο instagram, μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο Facebook,  αρκούν!

Το πιο δημοφιλές απ τις ερωτικές εφαρμογές ανάμεσα στους νέους, ήταν και παραμένει το Tider, που δημιουργήθηκε το 2012 από κολεγιόπαιδα και έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία στον κόσμο των dating εφαρμογών.  Όμως, από τότε που το διαδίκτυο άρχισε να γίνεται κομμάτι της ζωής μας, sites όπως το match.com άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού στο Internet. Το Tinder, όμως, άλλαξε το παιχνίδι! Εγκατεστημένο στο κινητό και επιτρέποντας στους χρήστες να ξεχωρίσουν πιθανό ταίρι μέσω φωτογραφιών, ήταν πολύ εύκολο, σε έβγαζε απ το κόπο και είχε και πλάκα. Εκατομμύρια χρήστες κάθε σεξουαλικής προτίμησης αναζήτησαν το άλλο τους μισό, κάποιον για να κάνουν σεξ, ή απλά ένα ραντεβού στο περιβάλλον της εφαρμογής. Στην αρχή τους, εκεί γύρω στα 2010 – 15 μπαίναν στο στόχαστρο τα dating apps.  Το 2016 στο ετήσιο συνέδριο της Ακαδημίας Ψυχολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία συμμετείχαν 1.317 φοιτητές από δύο πανεπιστήμια, με 70 γυναίκες και 32 άνδρες να χρησιμοποιούν Tinder και που ήταν πιο δυσαρεστημένοι από το σώμα τους αφού συγκρίναν με άλλα μέσα απ την εφαρμογή. Οι άντρες, δε, χρήστες είχαν αποδεδειγμένα τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοπεποίθησης. Γρήγορα περάσαμε στην εποχή, όπου εκείνοι που δεν κάνουν swipe δεξιά και αριστερά για ένα ταίρι κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσαν μειοψηφία. Σύμφωνα με το Pew Research Centre έδειξε ότι το 30% των Αμερικανών είχαν χρησιμοποιήσει κάποιο dating app.

Μάλιστα ένα στα πέντε ζευγάρια μεταξύ των ηλικιών 18 – 29 γνωρίστηκαν μέσω κάποιας εφαρμογής, πράγμα στο οποίο συνέβαλε η απομόνωση, η μοναξιά και η κλεισούρα του COVID, που εκτόξευσε τη χρήση dating apps εκτοξεύτηκε. Δεν είναι τυχαίο, ότι η αγοραστική αξία της Match Group -εταιρεία στην οποία ανήκει τα Tinder, Hinge και αρκετές ακόμα υπηρεσίες- έφτασε να αγγίζει τα 50 δισ. δολάρια! Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τουλάχιστον ένα dating app στο κινητό τους. Η κυβέρνηση στο Τόκιο ανακοίνωσε, πρόσφατα, πως θα φτιάξει το δικό της dating app, προκειμένου να φέρει κοντά τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης στον κόσμο, που μαστίζεται από μοναξιά και αποξένωση. Κι όμως, ο κόσμος που αποθεώνει το καινούργιο, σύντομα βαριέται! Και μοιάζει η παρακμή να έχει ξεκινήσει.

Το 2023 σημειώθηκαν 51 εκατομμύρια λιγότερα downloads, ενώ οι ενεργοί χρήστες στο μειώθηκαν κατά 17 εκατομμύρια. Σύμφωνα με έρευνα του Axios, μόλις το ένα πέμπτο, πια, των φοιτητών στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί πλέον κάποιο dating app. Στατιστικά που αποτυπώνονται και στα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων apps. Το Bumble ανακοίνωσε στις 7 Αυγούστου αύξηση εσόδων μόλις 3%, την ίδια ώρα που τα έσοδα της Match Group αυξήθηκαν μόνο 4%, ενώ η αγοραστική αξία και των δύο έχει μειωθεί. Η διαδεδομένη χρήση των dating εφαρμογών είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να «μπαίνει» σε αυτούς. Έγινε θορυβώδες, αποπνικτικά πολυσύχναστο, αγοραφοβικό σχεδόν, με  αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να δηλώνουν ότι δεν έχει, πια, πλάκα να ψάχνεις ερωτικό σύντροφο μέσω των apps, γιατί θέλει πολύ – πολύ ώρα. Και επειδή το 81% των χρηστών στο Tinder είναι άντρες, ενώ το 61% του Buble στοχεύουν σε γυναίκες, αυτές παθαίνουν έως και κρίσεις πανικού από τον συνεχή βομβαρδισμό μηνυμάτων που λαμβάνουν. Για τους νέους το online dating είναι έως και παλιακό και ντεμοντέ, ενώ πολλοί πιστεύουν πως αν πληρώνεις για τις έξτρα υπηρεσίες τους, είσαι πολύ  απελπισμένος. Οι άνθρωποι μοιάζουν να θέλουν να γνωρίσουν ταίρι, από κοντά, όπως γινόταν πάντα. Το 2023 η start up Pear λάνσαρε στην αγορά ένα μπλε δαχτυλίδι το οποίο όπως το φορούσε έδειχνε στους άλλους ότι ήταν ελεύθερος και έψαχνε ταίρι. Τους τελευταίους μήνες τα events για singles έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές μεγαλουπόλεις – από τη Στοκχόλμη έως το Σίδνεϊ. Μέχρι και τα μαθήματα μαγειρικής έχουν γίνει χώρος για φλερτ, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το TikTok έκανε τρεντ να πηγαίνουν νέοι στο Super market να βάζουν στο καλάθι τους σε περίοπτη θέση έναν ανανά. Το φρούτο σήμαινε πως ψάχνουν ταίρι. Υπάρχουν πόλεις του κόσμου, που εξαντλήθηκαν οι ανανάδες. Φυσικά και με την ραγδαία εξέλιξη του ΑΙ κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον των dating apps. Προς το παρών ανοδική πορεία έχουν μόνο τα apps που απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό, όπως το Grindr για γκέι άντρες και το Feeld που απευθύνεται σε πολυσυντροφικούς.

Όπως και να αναζητηθεί, κάθε δρόμο που θα ακολουθήσει, ο έρωτας κάποτε θα συμβεί σε όλους. Φορές, φορές μυθιστορηματικός ή κινηματογραφικός, πάντα κυριαρχικός και μοιραίος, ακυρωμένος ή άτυχος, ολέθριος και βασανιστικός ή θερμός σαν αιώνιο καλοκαίρι, αμετάκλητος, σα βυθός ή σα βράχος. Θα τον συναντήσουμε στην ζωή μας και θα μας ρουφήξει εντός του σα πνιγμός, έστω και ηθελημένος, όλοι μας. Του χρωστάμε πάντα.

Τώρα είτε απ το dating apps, είτε απ το Facebook που σου πετάει φωτογραφίες εργένηδων στην ίδια πόλη, είτε από μια συνάντηση στο ασανσέρ του γραφείου, ισχύει αυτό που έγραφε ο Μίλαν Κούντερα «για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος, πρέπει τα τυχαία να συναντώνται σ’ αυτόν από την πρώτη στιγμή».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.