Δεμένα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είναι τα επιβατικά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά μετά την απόφασή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για 48ωρη απεργία, η οποία ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου.
Το Χρονικό της Απόφασης
Η απόφαση της ΠΝΟ για διήμερη «προειδηποιητική», όπως την αποκάλεσε, απεργία ήρθε μετά τη συνάντησή της με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατικής Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) στις 2 Οκτωβρίου και τις συζητήσεις γύρω από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) Ακτοπλοϊκών Οχηματαγωγών Επιβατικών Διεθνών Πλοών & Κρουαζιεροπλοίων για το έτος 2025.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η συνάντηση ναυάγησε με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας, ύστερα από την αδιάλλακτη στάση τους. Η ΠΝΟ φαίνεται να ζητάει αυξήσεις μισθών της τάξης του 12% με τον ΣΕΕΝ να αντιπροτείνει αυξήσεις του 3%. Επιπλέον, η ΠΝΟ αναφέρει πως πρέπει να εξεταστούν και άλλα ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, αλλά ο ΣΕΕΝ δεν δέχτηκε να τα συζητήσει στη συνάντησή τους στις αρχές του μήνα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και συζήτησε τη στάση της εργοδοσίας. Η ΠΝΟ θεωρεί πως ο ΣΕΕΝ οδήγησε ηθελημένα τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών, τα 150 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το Κρατικό ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, το μποναμά που τους ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου τους λόγω της περίφημης μετάβασης στη πράσινη ναυτιλία», τονίζει η Ομοσπονδία.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμα ότι σε όλα τα πλοία παραβιάζονται σε βάρος των Ναυτεργατών ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που περιλαμβάνονται στη Ναυτεργατική νομοθεσία», συνεχίζει.
Τι Ζητάει η ΠΝΟ
Τα Αιτήματα της ΠΝΟ:
- Αύξηση Μισθών κατά 12%
- Κατάργηση του Νόμου 41/50, με βάση τον οποίο στο τέλος Οκτωβρίου απολύεται, χωρίς καν να αποζημιώνεται, το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού, όπως επίσης και το τετράμηνο δρομολόγησης των ταχυπλόων που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εργασία των συναδέλφων μας ενώ πολλούς από αυτούς τους καθιστά εποχιακούς ναυτεργάτες.
- Άμεση τροποποίηση του άρθρου για την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης
- Μη έγκριση των δρομολογίων από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας
Ο κ. Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που συμμετέχει μαζί με άλλα ναυτεργατικά σωματεία στην απεργία, δήλωσε: «Ζητάμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις καθώς οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι στο πολύ μακρινό 2010 γιατί από τότε δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με ότι αρνητικό αυτό σημαίνει για το εισόδημα των ναυτεργατών αλλά και τις συντάξεις τους που έχουν κατακρημνιστεί».
Ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) με επιστολή του είχε καλέσει την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών «με ρεαλιστικές προτάσεις» και να ανακαλέσει την απόφαση για την κινητοποίηση, ενώ από την πλευρά τους η ΠΝΟ απάντησε με επιστολή στην οποία ζητούσε βελτιωμένη προσφορά από την πλευρά της εργοδοσίας.
Η Επόμενη Μέρα
Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει άγνωστο, καθώς αν τα αιτήματα της ΠΝΟ δεν ικανοποιηθούν δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες κλιμακούμενες κινητοποιήσεις με ανάλογες δυσκολίες για την κίνηση των επιβατών.
Φυσικά, σημαντικές είναι οι συνέπειες και για τα νησιά της χώρας, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν υποψήφιους τουρίστες, οι οποίοι λόγω περιόδου προφανώς είναι λιγότεροι, αλλά υπαρκτοί. Αρκετοί δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών και πρόεδροι ξενοδοχειακών ενώσεων έχουν δηλώσει, άλλωστε, πως στόχος είναι η επιμύκηνση της τουριστικής περιόδου και η εκμετάλλευση περισσότερων μηνών του χρόνου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.