23 Οκτ 2024
READING

Μπαρμπα-Στάθης: H νέα επένδυση στη Θεσσαλία, η ανάπτυξη και οι διακρίσεις

5 MIN READ

Μπαρμπα-Στάθης: H νέα επένδυση στη Θεσσαλία, η ανάπτυξη και οι διακρίσεις

Μπαρμπα-Στάθης: H νέα επένδυση στη Θεσσαλία, η ανάπτυξη και οι διακρίσεις

Πάνω από 55 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει η Μπαρμπα-Στάθης, η οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο των τροφίμων.

Η εταιρεία συνεχίζει στον δρόμο της ανάπτυξης και της καινοτομίας, έχοντας εδραιώσει τη φήμη της μέσα από προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ενεργά τον πρωτογενή τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η νέα μονάδα παραγωγής στη Λάρισα

Όπως έγινε γνωστό, η Μπαρμπα-Στάθης αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σημαντική επένδυση για την εταιρεία, και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Λάρισα, στην «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου. Το νέο αυτό εργοστάσιο θα φτιαχτεί σε έκταση 50 στρεμμάτων, όπου ήδη βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι της εταιρείας με συνολική επιφάνεια 14.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η τοποθεσία αυτή έχει στρατηγική σημασία, καθώς βρίσκεται κοντά σε αγροτικές εκτάσεις, επιτρέποντας την αποδοτική καλλιέργεια των προϊόντων που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την παραγωγή της.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αγροτική παραγωγή στη σύγχρονη εποχή είναι η διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάτι που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μπαρμπα-Στάθης προχωρά σε συμφωνίες με παραγωγούς από τη Θεσσαλία για την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 20.000 στρέμματα, διασφαλίζοντας επάρκεια πρώτων υλών.

Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει πρόσβαση σε 30.000 στρέμματα καλλιεργειών στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και την ποιότητα των προϊόντων της.

Το πλάνο επενδύσεων 30 εκατομμυρίων ευρώ και η εξωστρέφεια

Η κατασκευή του νέου εργοστασίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρύτερου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη τριετία. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής.

Η στρατηγική επέκτασης της Μπαρμπα-Στάθης δεν περιορίζεται μόνο στην εγχώρια αγορά. Στόχος της είναι η ενίσχυση των εξαγωγικών πωλήσεων, οι οποίες έχουν ήδη σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2023, οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 10% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 2%.

Η εταιρεία εξάγει πλέον περισσότερους από 4.000 τόνους προϊόντων σε 22 χώρες παγκοσμίως, προωθώντας το brand της και ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Καινοτομία με Plant-Based προϊόντα

Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της Μπαρμπα-Στάθης είναι η είσοδός της στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων φυτικής προέλευσης (plant-based). Η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη προϊόντων που βασίζονται σε πρωτεΐνη αρακά, διαφοροποιώντας τα από τον ανταγωνισμό, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιεί σόγια.

Η επιλογή της πρωτεΐνης αρακά είναι στρατηγική, καθώς είναι ένα συστατικό υψηλής διατροφικής αξίας και λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον, σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Η καινοτομία αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή αγορά, καθώς δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη προσεγγίσει τη Μπαρμπα-Στάθης, ζητώντας συνεργασία για την παραγωγή plant-based προϊόντων.

Στήριξη καταναλωτών με μειώσεις τιμών και προσφορές

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του κόστους παραγωγής, η Μπαρμπα-Στάθης επέλεξε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων, προσφέροντας προϊόντα σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Το 2023, η εταιρεία «χρηματοδότησε» προσφορές στα σούπερ μάρκετ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το 2024 προβλέπεται να δαπανηθούν ακόμα 17 εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Αυτή η πολιτική στήριξης των καταναλωτών είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων της Μπαρμπα-Στάθης να μειωθούν κατά 3%, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών στον κλάδο παρουσίασε αύξηση 1%. Η στρατηγική αυτή στήριξης της κατανάλωσης ενίσχυσε τη θέση της εταιρείας στην αγορά, ακόμα και αν αυτό συνέβη με μειωμένα περιθώρια κέρδους.

Τα οικονομικά αποτελέσματα και η μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ

Η εταιρεία παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσματα το 2023, με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 108,8 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις προκλήσεις της αγοράς και τη στρατηγική στήριξης των τιμών, η Μπαρμπα-Στάθης κατάφερε να σημειώσει αύξηση τζίρου κατά 2% τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επιχείρηση είχε σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, με την επίδρασή της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανέρχεται σε 507 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019-2023. Η συνεισφορά της εταιρείας στην απασχόληση είναι επίσης αξιοσημείωτη, καθώς για κάθε μία άμεση θέση εργασίας που δημιουργεί, υποστηρίζονται τρεις επιπλέον θέσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Διακρίσεις στη βιωσιμότητα

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η Μπαρμπα-Στάθης έχει αναγνωριστεί για τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόσφατα, διακρίθηκε από τον παγκόσμιο φορέα αξιολόγησης EcoVadis με την υψηλότερη δυνατή διάκριση, κατατάσσοντάς την στο 1% των εταιρειών παγκοσμίως σε θέματα βιωσιμότητας και ESG (Environmental, Social, and Governance).

Η Μπαρμπα-Στάθης ως μέρος της Vivartia, γράφει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της

Αυτή η διάκριση αποδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη των ανθρώπων της και τη συμμόρφωση με τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης.

Η Μπαρμπα-Στάθης συνεχίζει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία, με στόχο να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κλάδο των τροφίμων και να επεκτείνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές. Με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των παραγωγών, η εταιρεία προχωρά με σταθερά βήματα προς το μέλλον, παραμένοντας πιστή στις αξίες της και την ποιότητα που την έχουν καταστήσει ηγέτη στην ελληνική αγορά.

Η Μπαρμπα-Στάθης, ως μέρος πλέον της Vivartia, γράφει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως σημαντικού παίκτη στην ελληνική αγροδιατροφή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.