22 Οκτ 2024
READING

Η επόμενη μέρα στην ACS και τον όμιλο Quest μετά το μεγάλο deal με την GLS

6 MIN READ

Η επόμενη μέρα στην ACS και τον όμιλο Quest μετά το μεγάλο deal με την GLS

Η επόμενη μέρα στην ACS και τον όμιλο Quest μετά το μεγάλο deal με την GLS

Σε μία νέα εποχή μπαίνει πλέον η ACS μετά το πρόσφατο deal για την πώληση του 20% της από την Quest Συμμετοχών στην General Logistics Systems (GLS).

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση στην αγορά ταχυμεταφορών, φέρνοντας πιο κοντά μια ενδεχόμενη πλήρη εξαγορά της ελληνικής εταιρείας από τον διεθνή κολοσσό, ενώ αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της ACS για την ελληνική αγορά και το εντεινόμενο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να επενδύσουν σε εγχώριες επιχειρήσεις με ισχυρή παρουσία.

Οι λεπτομέρειες του μεγάλου deal

Μετά από πολλούς μήνες φημολογιών και διαπραγματεύσεων, ανακοινώθηκε τελικά με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Quest Συμμετοχών, ο όμιλος του επιχειρηματία Θεόδωρου Φέσσα, προχώρησε στην πώληση του 20% της ACS στην GLS, έναντι τιμήματος 74 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η GLS έχει επιπλέον την δυνατότητα να αγοράσει το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει δικαίωμα εξαγοράς (“call option”) για την GLS, το οποίο μπορεί να ασκηθεί είτε στις 31 Οκτωβρίου 2025 είτε στις 30 Οκτωβρίου 2026. Το προσυμφωνημένο τίμημα για αυτή τη μεταβίβαση ανέρχεται σε 296 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της ACS στα 370 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει αυτό το δικαίωμα, η Quest διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς του 20% που έχει ήδη μεταβιβαστεί, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού. Μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η συναλλαγή, η ACS θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό το υφιστάμενο καθεστώς διοίκησης, κάτι που διασφαλίζει τη σταθερότητα της εταιρείας και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Η συνεργασία που οδήγησε στον… αρραβώνα

Η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα των παρατεταμένων συζητήσεων και των προσεκτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Quest και της GLS, η οποία αναζητούσε στρατηγική είσοδο στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών.

Η GLS είναι παλιός γνώριμος της ACS, καθώς οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη για τη μεταφορά δεμάτων εντός της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς αποτελεί απόδειξη τόσο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών όσο και της κοινής επιθυμίας να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος φημίζεται για τις συμφέρουσες συμφωνίες που εξασφαλίζει για τις επιχειρήσεις του, φαίνεται ότι για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε τη φήμη του. Αυτό καθώς τα οικονομικά δεδομένα του deal είναι ιδιαίτερα συμφέροντα για την Quest.

Συγκεκριμένα, τα EBITDA της ACS ανέρχονται στα 24,2 εκατ. ευρώ, και η αποτίμηση της εταιρείας όπως αυτή καθορίζεται από το τίμημα της πώλησης φτάνει τις 15 φορές τα EBITDA. Πρόκειται για μια εξέλιξη που υποδεικνύει τη σημαντική αξία της εταιρείας στην αγορά.

Ακόμα, το deal εξασφαλίζει επίσης ισχυρές ταμειακές ροές για την Quest, η οποία θα εισπράξει άμεσα 74 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά της.

Αλλάζει το τοπίο των ταχυμεταφορών

Η είσοδος της GLS στην ACS σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της ελληνικής αγοράς ταχυμεταφορών. Η GLS, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών logistics στην Ευρώπη, προσβλέπει στον να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή παρουσία της ACS.

Η ACS κατέχει ένα μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών, το οποίο ανεβαίνει στο 35% όταν συμπεριληφθούν οι διεθνείς αποστολές, καθιστώντας την βασικό παίκτη στο εγχώριο δίκτυο.

Όπως τονίσαμε, η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη εξαγορά της ACS από τη GLS, η οποία με την πάροδο των ετών έχει εδραιωθεί ως κορυφαίος παίκτης στον τομέα της παράδοσης δεμάτων στην Ευρώπη. Αν η GLS ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ACS, προσφέροντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ενοποίηση και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, η ενδεχόμενη εξαγορά θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις της GLS στην Ελλάδα, διευρύνοντας τις υπηρεσίες και βελτιώνοντας τις δυνατότητες του δικτύου διανομής.

ACS: Με παρουσία από το 1981

Η ACS είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία στον κλάδο από το 1981, που προσφέρει λύσεις ταχυμεταφορών τόσο σε εγχώριες όσο και διεθνείς αγορές, εξυπηρετώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις. Με μερίδιο 25% στην εσωτερική αγορά και 35% συνολικά, η ACS διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, ενώ διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των διεθνών αποστολών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η εταιρεία σημείωσε έσοδα ύψους 77,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της ACS αποδεικνύουν ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρή ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της αγοράς, ακόμη και σε περιόδους όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο, που αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης, παρουσιάζει στασιμότητα.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κέντρου διαλογής στο Αιγάλεω, έκτασης 36.000 τ.μ.. Στα μελλοντικά σχέδια της ACS περιλαμβάνεται μια νέα επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη του “last mile”, με την εγκατάσταση περισσότερων έξυπνων θυρίδων παράδοσης σε όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι η General Logistics Systems

Η GLS, που εξαγοράζει το 20% της ACS, είναι ένας από τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών logistics στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε το 1989 στη Γερμανία, αρχικά ως German Parcel, και το 1999 εξαγοράστηκε από τη Royal Mail, μετονομάζοντάς την σε GLS. Με έδρα το Άμστερνταμ, η GLS διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο παραδόσεων, εξυπηρετώντας τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις σε πολλές χώρες.

Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 23.000 εργαζομένους και στην οικονομική χρήση του 2023/24 κατέγραψε έσοδα 5,6 δισ. ευρώ. Η παρουσία της GLS ενισχύεται συνεχώς μέσω εξαγορών, όπως η Golden State Overnight στις ΗΠΑ και η Dicom στον Καναδά, γεγονός που της προσδίδει σημαντική διεθνή παρουσία και της επιτρέπει να ανταγωνίζεται άλλους μεγάλους παρόχους logistics.

Τα προηγούμενα mega-deal του Θεόδωρου Φέσσα

Ο Θεόδωρος Φέσσας, ο επιχειρηματίας πίσω από τον όμιλο Quest, διαθέτει μεγάλη ιστορία στις συμφέρουσες επιχειρηματικές κινήσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τον Μάιο του 2021, όταν ο κ. Φέσσας προχώρησε στην πώληση της Cardlink στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS, στην γαλλική Worldline, έναντι 93 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας υπεραξία 87 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική του επένδυση. Αυτό το deal θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο κερδοφόρα στην ελληνική αγορά.

Ο Θεόδωρος Φέσσας προχώρησε στην εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή έναντι 27,2 εκατ. ευρω

Επιπλέον, ο όμιλος Quest πριν 18 είχε πουλήσει την Q Telecom έναντι 330 εκατ. ευρώ στην ΤIM Ηellas, εξασφαλίζοντας έτσι τεράστια οικονομική ρευστότητα που της επέτρεψε όχι μόνο να αφήσει στο παρελθόν ορισμένες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και να προχωρήσει σε κινήσεις που της εξασφάλισαν την επέκτασή της.

Σημειώνεται ότι ο Θεόδωρος Φέσσας προχώρησε στην εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή τον Οκτώβριο του 2024, έναντι 27,2 εκατ. ευρώ, με τη δυνατότητα αγοράς και του υπόλοιπου ποσοστού έως το 2027.

Πλέον, μένει να δούμε την εξέλιξη του deal μεταξύ της ACS και της GLS αλλά και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Θεόδωρου Φέσσα στην επιχειρηματική σκακιέρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.