22 Οκτ 2024
READING

Φταίει το Airbnb για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα;

4 MIN READ

Φταίει το Airbnb για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα;

Φταίει το Airbnb για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα;

Στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η στεγαστική κρίση που υφίσταται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση προκειμένου να την αντιμετωπίσει, άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για τη golden visa, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς χορήγησης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την στεγαστική κρίση στη χώρα, κάτι που έρχονται να διαψεύσουν σε κάθε τόνο οι εμπλεκόμενοι στο χώρο των ακινήτων.

Ωστόσο μία ακόμα μεγάλη κουβέντα βρίσκεται στην επιφάνεια και σχετίζεται με το ρόλο που έχει διαδραματίσει στην εύρεση προσιτής και ποιοτικής κατοικίας, το Airbnb αλλά και ευρύτερα το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έφερε έσοδα για αρκετούς πολίτες, ιδίως στην περίοδο της πανδημίας, όπου πολλοί βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν, καθώς απευθύνθηκαν σε ψηφιακούς νομάδες ή ανθρώπους που αναζητούσαν ένα εναλλακτικό μοντέλο στέγασης στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τους περιορισμούς που σχετίζονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση σε επίπεδο κυβερνητικών πρωτοβουλιών, φαίνεται ότι δεν έχουν πάντα το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και αξίζει να ανασύρουμε το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της καταιγιστικής τάσης του Airbnb με σκοπό τον περιορισμό της στεγαστικής κρίσης, τα οποία στην πράξη φάνηκε ότι δεν απέδωσαν. Από την περίοδο που άρχισαν να εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί, τα αποτελέσματα ήταν βάσει προβλέψεων, όπως η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία, που εξανεμίζει τις ελπίδες του μέσου ταξιδιώτη για ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με δεδομένα της CoStar, οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 7,4% μέσα σε 12 μήνες, σε σύγκριση με μόνο 2,1% αύξηση σε εθνικό επίπεδο. Παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε ο νόμος, τα ενοίκια εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ οι δείκτες κενών κατοικιών παραμένουν σταθεροί.

Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στέγαση και τη βραχυχρόνια μίσθωση

Πρόσφατα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, προαναγγέλλοντας ότι θα απαγορευτούν οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, τουλάχιστον για ένα έτος. Παράλληλα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα που είναι επί του παρόντος κλειστά ή αυτή τη στιγμή διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ μέσα από σχετική έρευνα για την οικονομία διαμοιρασμού, έδειξαν ότι το 2023 υπήρχαν διαθέσιμα έως και 212.000 ακίνητα τύπου Airbnb στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη τον Ιούλιο, που ήταν ο μήνας με τις περισσότερες καταχωρήσεις ακινήτων στη χώρα μας. Έναντι του ίδιου μήνα το 2022, υπήρξε αύξηση 8,7%. Αντίθετα, τον Ιανουάριο τα διαθέσιμα ακίνητα περιορίστηκαν σε 172.000, που είναι ο μήνας με τις λιγότερες καταχωρήσεις (+13,9% έναντι του ίδιου μήνα το 2022).

Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση

Η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες με τις πιο υψηλές τιμές βραχυχρόνια μίσθωση βρέθηκε η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας AirDNA που συλλέγει στατιστικά από τις πλατφόρμες Airbnbκαι VRBO. Mε βάση την τελευταία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά, η Μέση Ημερήσια Τιμή (ADR) στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι άγγιξε τα 214 ευρώ. Η αύξηση της ζήτησης έφτασε το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με τη μέση πληρότητα να κυμαίνεται στο 70% και τα Έσοδα ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR) ανά διανυκτέρευση στα 150 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτασαν το καλοκαίρι τα 28,9 δισ. ευρώ. Η Mέση Hμερήσια Τιμή (ΑDR) ανά κατάλυμα στην Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έφτασε φέτος τα 177 ευρώ.

Τι υποστηρίζει η επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για την κατάσταση στην Ελλάδα

Μιλώντας στο συνέδριο, Prodexpo, για τον κλάδο του real estate, η Valentina Reino, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, ρωτήθηκε στο περιθώριο εάν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αντίκτυπο στη στεγαστική κρίση, δηλώνοντας πως «η Airbnb έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στη διαθεσιμότητα ή στην τιμή των κατοικιών στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών. Ενώ σε συγκεκριμένες γειτονιές και κέντρα πόλεων, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορεί να ανταγωνίζονται τη μακροχρόνια στέγαση, ένας ιδιωτικός χώρος (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή και δωμάτια) που ενοικιάζεται, περιστασιακά, δεν επηρεάζει την εύρεση διαθέσιμης κατοικίας. Αντίθετα, αυτό το επιπλέον εισόδημα βοηθά τον μέσο Έλληνα να ανταπεξέλθει οικονομικά και να τα βγάλει πέρα, ενώ διασφαλίζει καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές».

Για την πρόσφατη ρύθμιση που ανακοινώθηκε στην Ελλάδα σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Valentina Reino πρότεινε να επανεξεταστεί ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες που βασίζονται στα έσοδα από τη  φιλοξενία για να τα βγάλουν πέρα, καθώς και η περαιτέρω εξαίρεση των οικοδεσποτών που διαθέτουν τις κύριες ή και δευτερεύουσες κατοικίες τους και τα δωμάτια σε βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς μένουν σε αυτά για κάποιους μήνες ή ολόκληρο τον χρόνο».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.