22 Οκτ 2024
READING

Το ράλι στα ακίνητα και η σχέση με το λιανεμπόριο – Η στροφή των retailers & οι συνέργειες

4 MIN READ

Το ράλι στα ακίνητα και η σχέση με το λιανεμπόριο – Η στροφή των retailers & οι συνέργειες

Το ράλι στα ακίνητα και η σχέση με το λιανεμπόριο – Η στροφή των retailers & οι συνέργειες

Σε συνέργειες απαραίτητες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων λιανικής στρέφονται retailers και εταιρείες του real estate, με στόχο και την απόκριση στις νέες καταναλωτικές ανάγκες, που, εν τέλει, διαφέρουν από ό,τι προβλεπόταν μετά το τέλος της πανδημίας.

 Όπως εξήγησαν συζητώντας σε πάνελ του 25ου συνεδρίου της Prodexpo, στελέχη της αγοράς λιανεμπορίου, οι καταναλωτές όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν από τα φυσικά καταστήματα, ύστερα από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου – που μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των lockdowns – αλλά, αντιθέτως, έγινε επιτακτική η ανάγκη για επενδύσεις που βελτιστοποιούν την παροχή εμπειρίας στους πελάτες.

Μικρότερα καταστήματα σε περισσότερες μικρές πόλεις της Ελλάδας είναι η νέα στρατηγική της Leroy Merlin, όπως εξήγησε από την πλευρά του ο Γιώργος Γαρούφας, chief developer officer της αλυσίδας, προσθέτοντας πως «πρέπει να έρθουμε κοντά στον καταναλωτή, σε πόλεις 50.000 έως 100.000 κατοίκων, σε νησιά όπως είναι η Κρήτη. Έτσι θα απαντήσουμε στις τοπικές ανάγκες του κόσμου της επαρχίας, μέσω καταστημάτων που δε χρειάζεται να έχουν μεγάλο μέγεθος», αφού ο καταναλωτής δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε αγορές μέσα από το κατάστημα, είναι όμως απαραίτητο να το επισκεφθεί.

Να θυμίσουμε εδώ ότι παρόμοια στρατηγική έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει και ο όμιλος Φουρλή, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το δίκτυο των ΙΚΕΑ. Η αρχή για τα μικρά IKEA ή city stores έγινε στο The Mall Athens και στον Πειραιά, όταν καταρτίστηκε πλάνο ανάπτυξης νέων καταστημάτων έως 2.500 τ.μ. για καταναλωτές που δεν θέλουν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα εκτός αστικού ιστού για να ψωνίσουν.

Αναλόγως τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πέμπτης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Είπε, εξάλλου, ότι «το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε ανθίσει την περίοδο της πανδημίας, κάτι που δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, αφού είδαμε ότι δεν αποτελεί ούτε το 3% της αγοράς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν το πιστεύουμε. Όμως, από τα 25 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων που σχεδιάζουμε, το μεγαλύτερο ποσό  αφορά στη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου 400 καταστημάτων και μικρότερο στη δημιουργία νέων σημείων». 

Οι συνέργειες

Εκτός από τη δημιουργία περισσότερων και πιο ευέλικτων σημείων πώλησης, οι λιανέμποροι αξιοποιούν τη συνεργασία με τον κλάδο των ακινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της  Μασούτης, που είδε μία ευκαιρία στο real estate, καθώς σε οικόπεδο έκτασης 4.800 τ.μ. στις Τρεις Γέφυρες, που αποκτήθηκε έναντι περίπου 3,6 εκατ. ευρώ σχεδιάζει την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος 115 διαμερισμάτων, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου θα δημιουργηθεί σούπερ μάρκετ, το δεύτερο Grand Μασούτης της Αττικής. «Έχουμε όλους τους τύπους των καταστημάτων, μικρά επιφάνειας 400 τ.μ., μεσαία και μεγαλύτερα, άνω των 1.000 τ.μ. και είμαστε σε αναζήτηση για ακόμα περισσότερα ακίνητα», είπε από το ίδιο βήμα ο Γιάννης Μασούτης. Συνομιλώντας με τον επικεφαλής της ολλανδικής Ten Brinke στην Ελλάδα, Φώτη Γιόφτσιο, με την οποία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ολοκληρώσει ήδη μεικτά projects, όπως αυτό στη Γλυφάδα, ο Γιάννης Μασούτης είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει οι δύο κλάδοι να έχουν συνεργείες, καθώς αυτές μειώνουν το ρίσκο και αυξάνουν τις αποδόσεις».

Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, όπως χαρακτηρίστηκε, σηματοδότησε μία ακόμη συνεργασία του λιανεμπορίου με τον τομέα των ακινήτων, αυτή της ανάπτυξης νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής (DC) για λογαριασμό της InterIKEA, στον Ασπρόπυργο. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Διανομής 50.000 τ.μ. που θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ σχεδιάζεται και αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ten Brinke, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics και θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκ. Ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το μηχανολογικό εξοπλισμό και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Μέσω αυτής της συμφωνίας προέκυψε ένα έργο για την Ελλάδα που όχι μόνο προσθέτει στους αριθμούς του real estate, αλλά αναδεικνύει και τη θέση της χώρας».

Πέραν αυτού, «αναπτύσσουμε μαζί με τους επενδυτές το πλάνο για τα εμπορικά πάρκα για να μην έχουμε εκπλήξεις μπροστά στο over rent», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης, αναφέροντας το παραπάνω ως παράδειγμα συνεργασίας μισθωτών και ιδιοκτητών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.