22 Οκτ 2024
READING

Πάνω από 2 δις. ευρώ οι επενδύσεις σε Data Centers – Γιατί «ψηφίζουν» Ελλάδα μεγάλοι παίκτες της αγοράς

5 MIN READ

Πάνω από 2 δις. ευρώ οι επενδύσεις σε Data Centers – Γιατί «ψηφίζουν» Ελλάδα μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Πάνω από 2 δις. ευρώ οι επενδύσεις σε Data Centers – Γιατί «ψηφίζουν» Ελλάδα μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Πόλος έλξης επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων έχει εξελιχθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς μεγάλοι παίκτες της αγοράς ανακοινώνουν επενδύσεις στη χώρα μας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ.

Η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική για επενδύσεις σε Data Centers, καθώς  τα δεδομένα μπορούν να μεταφέρονται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε ολόκληρη την περιοχή. Ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

Παράλληλα οι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια που παράγεται από αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, γεγονός που καθιστά τη χώρα μια «ξεχωριστή περίπτωση» όπως λένε.

Αμερικανικοί κολοσσοί έκαναν την αρχή πριν μερικά χρόνια, όπως η Microsoft και η Google, οι οποίες έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, με το Data Center της Microsoft να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία κατασκευής, ενώ παράλληλα και η Digital Realty, μετά την εξαγορά της Lamda Hellix έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, έχοντας ήδη σε λειτουργία 3 κέντρα δεδομένων.

Η Data4 και Dromeus Capital-PIMCO

Παράλληλα τους τελευταίους μήνες, ακόμα δύο μεγάλοι παίκτες ανακοίνωσαν επενδύσεις-μαμούθ για Data Centers στην χώρα μας. Πρώτη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η γαλλική Data4 ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατ. ευρώ για Data Center στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στο πλάνο επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για να…ρίξει στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν οι Γάλλοι, το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διοικητικά στελέχη, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ ενώ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus της στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.

Επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κέντρα δεδομένων δρομολογεί και η κοινοπραξία Dromeus Capital-Apto, οι οποίες θα αναπτύξουν και θα λειτουργήσουν ένα νέο hyperscale Data Center στα Σπάτα. Η Apto είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων Pimco, ιδρύθηκε το 2023 και ασχολείται αποκλειστικά με τα data centers.

Το νέο σχήμα έχει εξασφαλίσει ήδη την προέγκριση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος από τρία κτίρια Data Centers, συνολικής δυναμικότητας 80 MW και πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Η πρώτη φάση θα είναι μεγέθους 15MVA και θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη 15.000 – 20.000 τ.μ., που υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2026.

Οι κολοσσοί από τις ΗΠΑ

Το 2020 η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση στην Ελλάδα ύψους 900 εκατ. ευρώ σε DataCenters. Πριν λίγο καιρό και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, εγκρίθηκε η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία του πρώτου από τα τρία νέα κέντρα δεδομένων. Ενώ πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι την κατασκευή θα αναλάβει το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-RENCO.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region, με το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων να αναμένεται να ανεγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

Η Google είναι ο άλλος τεχνολογικός κολοσσός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με την μεγάλη επένδυση των τριών Data Centers

Η Google είναι ο άλλος τεχνολογικός κολοσσός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με την μεγάλη επένδυση των τριών Data Centers που έχει στα σκαριά να προχωράει βάσει χρονοδιαγράμματος, με τις σημαντικές εξελίξεις να αναμένονται το 2025.

Μεγάλο αποτύπωμα στην Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον και η Digital Realty, καθώς μετά την εξαγορά της Lamda Hellix έχει ήδη σε λειτουργία 3 Data Centers, ενώ σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του κέντρου δεδομένων Athens 4 και ταυτόχρονα σχεδιάζεται και το Athens 5, ενώ τρέχει και η επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ΔΕΗ, η Lancom και οι Άραβες

Από τις αμιγώς ελληνικές εταιρείες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη Data Centers στην χώρα μας είναι η Lancom, του Γιώργου Νώλη. Η οποία μάλιστα ετοιμάζεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες και η επέκταση του Data Center της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για το κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μία ακόμα μεγάλη επένδυση ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ με την είσοδό της στον τομέα των Data Center, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γιώργος Στάσσης στην αρχή του καλοκαιριού. Η ΔΕΗ σε συνεργασία με την DAMAC Data Centers από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινά τις επενδύσεις της στα Data Centers, με το πρώτο που αναμένεται να έχει ισχύς 25 MW, να σχεδιάζεται στην Αθήνα.

Όμως οι Άραβες, εκτός από την συνεργασία με την ΔΕΗ ετοιμάζουν επενδύσεις και κατά…μόνας. Τον Μάιο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστέργιου, ήρθε σε συμφωνία με τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.