22 Οκτ 2024
READING

Η αυτοκρατορία των ξενοδοχείων αντεπιτίθεται στο Airbnb

6 MIN READ

Η αυτοκρατορία των ξενοδοχείων αντεπιτίθεται στο Airbnb

Η αυτοκρατορία των ξενοδοχείων αντεπιτίθεται στο Airbnb

Το ταξίδι! Η όλο προσμονή διαδρομή και η λαχτάρα μπρος στο νέο, ανεξερεύνητο τόπο! Η διαμονή. Τόπος εξόρμησης, αφετηρία, ξεκούραση, ιδιωτικότητα σα νησίδα στο άγνωστο. Ξενοδοχεία από πολυτελείας έως ημιδιαμονής. Χώροι σκηνοθετημένοι σχεδόν ανάλογα τη χρήση τους. Συνέδρια και επαγγελματίες με κοστούμια και γραβάτες, διαφημιστικά στυλό και πολυάσχολο ύφος.

Καζίνο μέσα και λογιών θεάματα. Μπουτίκ και χώροι διασκέδασης. Φτηνά μοτέλ, με φώτα νέον να αναβοσβήνουν υπνωτιστικά και άχρονα. Φευγαλέες σκιές, οι άλλοι ενοικοι, να σου φαίνονται, σαν ήρωες από ταινίες με κατά συρροή δολοφόνους! Και παντού ιδίως στα τουριστικά μέρη, Airbnb, με την δημιουργική διακόσμηση της ψευδαίσθησης δικού σου σπιτιού. Τάχα πως ανήκεις, στο ξένο τοπίο, στον διαφορετικό ήχο γλώσσας, στις άγνωστες λεωφόρους, στις -κάποιες φορές- διαφορετικές φυλές. Στον εσωτερικό σου τόπο, η απογοήτευση μπορεί να είναι πικρή, γιατί κουβαλάς τον ίδιο εαυτό και τις ιδίες συνήθειες παντού, όπου βρεθείς. Πως το λέγαν, μιας φορά και έναν καιρό οι Αγάπανθος και η Χαρά Αργυροπούλου; «Ε, βρε Θανάση! Και που πήγες λιγάκι πιο έξω τι έχει ν’ αλλάξει; αφού όπου κι αν πας, σαν καβούκι χελώνας τον τόπο σου θα κουβαλάς!». Μα υπάρχει πέρα απ την συναισθηματική προσωπική διάψευση και εκείνη η πραγματική, κανονική απογοήτευση των Airbnb, που συχνά θυμίζουν σκηνικό από ταινία ή τρόμου, ή κωμωδίας -αν μπορείς να γελάσεις, εκεί μέσα, φυσικά!

To airbnb or not to Airbnb?

Ναι! Τα ταξίδια έγιναν πολύ πιο εύκολα την τελευταία δεκαετία και η έλλειψη ξενοδοχειακών δωματίων σε συνδυασμό με την έκρηξη των staycation πυροδότησε την περαιτέρω ανάπτυξη της Airbnb. Επιπλέον, η άνθιση της απομακρυσμένης εργασίας οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ωθώντας τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Και την περασμένη δεκαετία, η διάθεση των ταξιδιωτών να μείνουν σε ένα μοναδικό κατάλυμα, προσωπικού ύφους και με στοιχεία τοπικής παράδοσης, σε καλή τιμή ικανοποιούνταν από την καινούργια, δυναμική Airbnb. Η διαμονή περιέχει τα πάντα, από δεντρόσπιτα στα μεγάλα δάση της Ευρώπης και τσιγγάνικά βαρελόσπιτα στο κέντρο της παλιάς ηπείρου, μέχρι πλωτά σπίτια, σε σπηλιές στη θάλασσα της Κόστα Ρίκα, ή ροζ χάι τεκ βίλες στο Μαϊάμι και δωματιάκια με απεριόριστη σχεδόν ιπτάμενη θέα στη Νέα Υόρκη. Υπήρχε βέβαια το ρίσκο ότι οι εικόνες των σπιτιών της Airbnb μπορεί να μην ανταποκρίνονταν  στη πραγματικότητα, όμως η χαμηλή τιμή αποζημίωνε τους ταξιδιώτες για τυχόν απογοήτευση των προσδοκιών τους. Όλοι γελάσαμε, για παράδειγμα, με τον τύπο στην Ιταλία, που είχε κλείσει ένα μικρό διαμέρισμα με μπαλκόνι σε μια υπέροχα μαγική, σχεδόν εξωπραγματική θέα στο βαθύ, ηλεκτρικό μπλε της Μεσογείου, αλλά βρήκε πως αυτή ήταν από μια γιγαντοαφίσα ενός μαγαζιού που βρίσκονταν κολλητά στο παράθυρο του! Στα 2024 τα σπίτια της Airbnb φαίνεται να ακολουθούν την πορεία της Uber, με τις χαμηλές τιμές να αποτελούν παρελθόν, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος διαμονής να ξεπερνά ακόμη και το αντίστοιχο των ξενοδοχείων, που όσο να ναι, προσφέρουν και περισσότερα! Και τα μεγάλα ποσά των Airbnb, αφορούν συχνά σε χώρους που είναι ακαλαίσθητοι, μίζεροι κάποτε και στενάχωροι, ενώ πολλοί επιλέγουν το εργαλείο «Έξυπνης Τιμολόγησης» (Smart Pricing), το οποίο αξιοποιεί έναν αλγόριθμο ανεβάζοντας την τιμή βάσει της ζήτησης. Στοιχεία που κάποτε ήταν ελκυστικά, είναι ήδη ξεπερασμένα. Για παράδειγμα, το τσεκ ιν και το τσεκ άουτ στα σπίτια της Airbnb μπορεί να είναι ταλαιπωρία, ενώ στα ξενοδοχεία, το εξειδικευμένο προσωπικό, στα κανονίζει αμέσως όλα.

Εκεί που όλα πια είναι Airbnb και χάνεται το ίδιο το ταξίδιΣε κοινωνικό επίπεδο είδαμε φέτος, κατοίκους πια πολύ τουριστικών πόλεων, να καταφέρονται κατά των τουριστών, μιας και το πλήθος Airbnb, έχει πια περισσοτέρους χώρους για αυτά

Σε κοινωνικό επίπεδο είδαμε φέτος, κατοίκους πια πολύ τουριστικών πόλεων, να καταφέρονται κατά των τουριστών, μιας και το πλήθος Airbnb, έχει πια περισσοτέρους χώρους για αυτά, παρά διαμερίσματα προς ενοικίαση, τα όποια, αν βρεθούν, έχουν φτάσει σε τιμές αστρονομικές. Η δε ομορφιά κάθε πόλης, χάνεται απ τις ορδές τουριστών που συρρέουν μαζικά, μέσα στο θόρυβο, τα σκουπίδια, τις λοιπές γρήγορες υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης, που μοιάζουν να καταβροχθίζουν το όποιο τοπικό χρώμα. Πολλοί ταξιδιώτες, συχνά, δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια της Airbnb, τα οποία δεν είναι καθαρά, έχουν ηλεκτρολογικές και υδραυλικές δυσλειτουργίες και προκαλούν ταλαιπωρία. Όταν ξεκίνησαν να ασχολούνται οι ιδιοκτήτες  Airbnb ενοικίαζαν τα ίδια τα σπίτια τους για συμπληρωματικά εισοδήματα, αλλά τώρα, πολλοί έχουν μπει στην πλατφόρμα κάνοντας το ως επάγγελμα, ενώ ζουν μακριά και δεν λειτουργούν οι ίδιοι τα καταλύματα τους. Παρ όλα αυτά, η  αξία της Airbnb αποτιμήθηκε, το 2021, σε 113 δισ. δολάρια αν και έχει ιδρυθεί μόλις το 2007. Τα ξενοδοχεία, όλον αυτόν τον καιρό, πάσχιζαν να αποτινάξουν την διάθεση των ταξιδιωτών να τα θεωρούν παρωχημένα και να ανταγωνιστούν τη διαμονή σε μια εκκλησία στην Ολλανδία, ή σε luxury Hobbit hole στο Βερμόντ των ΗΠΑ ή εμπορευματοκιβώτιο με πισίνα, δίπλα στη θάλασσα στη Σρι Λάνκα. Με τη μόδα του staycation, τα πράγματα εντάθηκαν.  Αλλά η πανδημία τέλειωσε και οι αδυναμίες της Airbnb, έκαναν την αυτοκρατορία των ξενοδοχείων να αντεπιτεθεί…

Η προσαρμογή των ξενοδοχείων στα νέα δεδομένα και τα σημεία που κερδίζουν

Τα ξενοδοχεία αρχίσαν πάλι να ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ταξιδιωτών προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές αλλά και εκείνο το αισθητικό στοιχείο, που μοιάζει ασυναγώνιστό. Με τι να ανταπαντήσει κάποιος, στη μαγεία του Νεοϋορκέζου Καρίμ Ρασίντ, για παράδειγμα, που πρόσφατα παρουσίασε, στο βιομηχανικό τοπίο του Βερολίνου, 304 δωμάτια του ξενοδοχείου «nhow Berlin», τα οποία είναι σαν όνειρο! Ακόμη και το προσωπικό στοιχείο,  που άλλοτε ήταν το πλεονέκτημα της Airbnb, όπως ας πούμε, σπιτικά μπισκότα και χειροποίητες μαρμελάδες, τα ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία προσφέροντας τα ίδια, αλλά επιπλέον και απίθανους σεφ και απόψεις διατροφής και υλικών. Για παράδειγμα, αν γευματίσεις στο Elounda Beach, ανάμεσα στις ελιές τις προτάσεις του σεφ Albert Hazma γεύεσαι ένα κομμάτι όνειρα, από πιάτα που θυμίζουν μικρούς πίνακες ζωγραφικής. Κατά τα άλλα τα μπουτίκ ξενοδοχεία προωθούν την «τοπική οπτική» της φιλοξενίας, συνήθως με έξοχη αισθητική. Οι ξενοδοχειακές αλυσίδες με πιο οικονομικές προτάσεις και μεγάλη παράδοση στη φιλοξενία, δίνουν έμφαση στην καθαριότητα, βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και προσφέρουν απεριόριστο πρωινό, πράγμα που συμφέρει σε περίοδούς οικονομικών δυσκολιών, ενώ όλα λειτουργούν κανονικά και αν υπάρχει πρόβλημα, η 24ωρη εξυπηρέτηση δωμάτιου το λύνει. Ένα μεγάλο μέρος δε, των ξενοδοχείων, για να αντιμετωπίσει την προηγούμενη λαίλαπα των Airbnb, έριξε ή κράτησε σταθερές τις τιμές, σε αντίθεση με την πλατφόρμα που διαρκώς τις αυξάνει.

Η φθίνουσα ζήτηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και οι προσπάθειες για να θυμίσουν ξενοδοχεία

Στα υψηλά τέλη καθαριότητας, τις αυξανόμενες τιμές και την έλλειψη ποιοτικού ελέγχου στάθηκε ο γίγαντας των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων πριν λίγες μέρες, στην επίσημη κλήση των επενδυτών για τα κέρδη, καλώντας τους, να μετριάσουν τις προσδοκίες του για το τρίτο τρίμηνο του 2024, λόγω της φθίνουσας ζήτησης. Στη Wall Street, που όσο να ναι, τόσες ταινίες έχουμε δει και κάνουμε ό,τι την ξέρουμε, τρόμαξαν και η μετοχή της Airbnb έκανε βουτιά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση 14% σε μία ημέρα! Η ζήτηση-ρεκόρ που είδε η Airbnb αμέσως μετά την πανδημία, είναι πλέον παρελθόν.  Τα ξενοδοχεία προσαρμόστηκαν στους καιρούς και δυναμώνουν με αίσθηση υπέροχης λόγω εμπειρίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της  Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, το γνωρίζει και αναφέρει πως ο ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία είναι κεντρικής σημασίας για τη στρατηγική της εταιρείας. Ο ίδιος προανήγγειλε την προοπτική επέκτασης των διαθέσιμων δωματίων ξενοδοχείων για κρατήσεις, ενώ έχει γίνει κατανοητό πως θα πρέπει σύντομα να προστεθούν στις διαμονές ξενοδοχειακές παροχές, όπως θεραπείες σπα και προσωπικοί σεφ. Τα ξενοδοχεία τους παίζουν πια στην έδρα τους…

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.