22 Οκτ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Γιώργος Προκοπίου

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Γιώργος Προκοπίου

Το Πρόσωπο : Γιώργος Προκοπίου

Με επενδύσεις σε  ένα ευρύ φάσμα τομέων – και όχι μόνο στη ναυτιλία που αποτελεί τον κύριο άξονα δραστηριότητάς του – ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο της επιχειρηματικής επικαιρότητας. Πιο πρόσφατη από αυτές είναι η κίνησή του να αποκτήσει έκταση εντός του Ελληνικού από τη Lamda Development. Tον τελευταίο καιρό όμως ακούγεται έντονα ότι σκοπεύει να τοποθετηθεί και στον τομέα της ενέργειας, αποκτώντας μετοχές μεγάλου ενεργειακού ομίλου, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο Ελληνικό μία από τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει στην έκταση που απέκτησε θα είναι η δημιουργία φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ένας ακόμα η κατασκευή των γραφείων των επιχειρήσεών του. Η πρόβλεψη του εφοπλιστή στα γραφεία που θα δημιουργήσει με συνολική δομημένη επιφάνεια 35.658 τετραγωνικά μέτρα, είναι να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα στεγάζουν τόσο γραφεία για τις δικές του δραστηριότητες όσο και γραφεία για τις ανάγκες τρίτων, τα οποία στη δεύτερη περίπτωση θα μισθώνει όπως θα συμβεί και με τις κατοικίες που θα δημιουργηθούν από τον ίδιο, αποτελώντας τον τρίτο άξονα της ανάπτυξης στη συγκεκριμένη έκταση. Η συνολική δομημένη επιφάνεια για τις κατοικίες θα είναι 30.000 τετραγωνικά μέτρα και για το εκπαιδευτικό ίδρυμα 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η ανάπλαση της Β’ Πλαζ Βούλας μαζί με ΤΕΜΕΣ και Ντίνο Κόκκαλη

Ταυτόχρονα όμως συμμετέχει στο κοινό σχήμα με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την ανάπλαση της Β’ πλαζ Βούλας. Πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της, έτσι ώστε η ΤΕΜΕΣ, η Litti Enterprises του Γιώργου Προκοπίου και Intrakom, της οικογένειας Κόκκαλη να αποκτήσουν από κοινού τον έλεγχο της Athens Beach Club Α.Ε.. Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την ανάπλαση της Β΄ πλαζ και τη δημιουργία ενός πολυτελούς beach club, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πελάτες του πρώην ξενοδοχείου Hilton που μετατρέπεται σε Conrad Athens. Στον χώρο της ανάπλασης θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση και οι δημότες σε ένα μέρος της παραλίας.

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ιδρυτής των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1946, στην Αθήνα.

Και οι δύο γονείς του ήταν πρόσφυγες. O πατέρας του από τη Σμύρνη και η μητέρα του από την Οδησσό. Ο εφοπλιστής αγόρασε το πρώτο του βαπόρι το 1971, ένα δεξαμενόπλοιο με τίτλο Πενσυλβάνια.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Είναι μεταξύ των ισχυρότερων Ελλήνων εφοπλιστών. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με ισχυρή προσωπικότητα, που υποστηρίζει ευθέως τις απόψεις του. Το 2022 και ενώ εκκρεμούσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έγκριση της παραχώρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον ίδιο, είχε τοποθετηθεί με έντονο και σαφή τρόπο για το θέμα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Δεν είναι δυνατόν αυτό που κάποτε ήταν το λίκνο της προόδου της ναυτιλίας να έχει πέσει τόσο χαμηλά, λόγω των διαφόρων συγκυριών που συνέβησαν στη διάρκεια της λειτουργίας του. Το γεγονός αυτό με τσίγκλησε για το πώς θα τα επαναφέρω στην αίγλη που βρισκόταν, με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται. Τα νέα παιδιά μπορούν να δείξουν τις δεξιότητές τους και να μην είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο εξωτερικό για να αγοράζουμε βαπόρια για το πολεμικό ναυτικό. Το όραμά μου είναι να είμαστε αυτάρκεις. Το ξέρει και η κυβέρνηση και το κίνητρο δεν είναι το σήμερα, αλλά τι θα γίνει μετά από 15 χρόνια. Πρέπει η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο να έχει τα πρωτεία και στην ναυπηγική», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πέρα από τον επαγγελματικό του χρόνο, μεγάλο μέρος και από τον προσωπικό του χρόνο το περνάει στη θάλασσα καθώς είναι ιδιοκτήτης της ιδιωτικής θαλαμηγού «Dream». Το «Dream» θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα σαράντα μεγαλύτερα ιδιωτικά θαλαμηγά σκάφη και έχει μήκος 106 μέτρα. Πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο της Turkish Maritime Lines που ναυπηγήθηκε το 1997 και εκτελούσε δρομολόγια στο Μεσόγειο. Το έτος 2007 αποκτήθηκε από τον Γιώργο Προκοπίου και οδηγήθηκε για επισκευή στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, όπου παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 2008, όταν ολοκληρώθηκαν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο και τη γυναίκα του Αλεξάνδρα. Λέγεται μάλιστα ότι διαμένει μόνιμα σε αυτό.

Η βίλα που διεκδίκησε μαζί με τον Μπερλουσκόνι

Όσον αφορά τα ακίνητα όπου διαθέτει ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε Ελλάδα και Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο γνωστή ιστορία είναι όταν κατάφερε αντί του Σίλβιο Μπερλουσκόνι  να αποκτήσει τη Villa Christina, ένα πολυτελέστατο ακίνητο στο Πορτοφίνο, την οποία ο Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε έναντί 25 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της ναυτιλίας διατηρεί συλλογικά 116 δεξαμενόπλοια, πλοία ξηρού φορτίου χύδην και μεταφορείς LNG. Η Dynagas ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν πλοία μεταφοράς LNG στην Αρκτική, τα οποία μπορούσαν να ταξιδέψουν σε παγωμένα νερά. H περιουσία του υπολογίζεται στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.