Η πώληση οικογενειακών επιχειρήσεων σε μεγάλους εγχώριους ή ξένους ομίλους από τη δεύτερη ή την τρίτη γενιά είναι σύνηθες φαινόμενο την τελευταία δεκαετία. Η περίπτωση του deal της Αλίκης Μπενρουμπή με τον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα παρουσίαζει μία ουσιώδη διαφορά: η σκυτάλη της υπεραιωνόβιας εταιρείας διανομής ηλεκτρικών ειδών άλλαξε χέρια, όταν ήδη η επιχείρηση είχε γυρίσει σελίδα, αφήνοντας στο παρελθόν οικονομικά βαρίδια, αφού είχε καταφέρει να μειώσει το δανεισμό της και να πετύχει θετικό πρόσημο στις κάτω γραμμές του ισολογισμού.
Η συμφωνία της Μπενρουμπή για την πώληση του 70% έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ στην Quest ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από τη θετική κατάληξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Οι κόρες του Εβραίου επιχειρηματία Σαμ Μπενρουμπή, Αλίκη και Νόρα, αποφάσισαν πως η εταιρεία που έβαλε το Pyrex στα ελληνικά νοικοκυριά πρέπει να αλλάξει πίστα και να επεκταθεί στο εξωτερικό, υπό την καθοδήγηση της διοίκησης ενός εισηγμένου ομίλου. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η τρίτη γενιά της επιχείρησης διέβλεψε την προοπτική αυτής της συμφωνίας, καθώς η διαδοχή αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση στο ελληνικό επιχειρείν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η νέα γενιά της οικογένειας χαράζει ξεχωριστούς δρόμους από την προηγούμενη, με πιο γνωστό παράδειγμα την κόρη της Αλίκης Μπενρουμπή, Στεφανία Φραγκίστα, που έχει λανσάρει σειρά τη διάσημη ομώνυμη συλλογή μαγιό, ενώ η δευτερότοκη Iλεάνα δραστηριοποιείται στον ναυτιλιακό τομέα.
Το τιμόνι της εταιρείας πέρασε στην Aλίκη και τη Nόρα Μπενρουμπή, μέτοχοι κατά 50% όταν πωλήθηκε η επιχείρηση στην Quest, το 2014, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας τους, ωστόσο είχαν αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής νωρίτερα. Η εταιρεία είχε ήδη διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2010 – έχοντας διανύσει δύο δεκαετίες στο ταμπλό –, ενώ πρωτύτερα τα οικονομικά της είχαν πληγεί. Το 2008 κατέστη ζημιογόνα, με την Αλίκη Μπενρουμπή να αναλαμβάνει ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για μία γυναίκα με δυναμική προσωπικότητα, ένστικτο και αβρότητα. Το 2019 συστήνεται η νέα Μπενρουμπή που προήλθε από τη διάσπαση της Χ. Μπενρουμπή και Υιός.
Το 2023, οπότε δημοσιεύθηκαν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, η Αλίκη Μπενρουμπή είχε οδηγήσει την εταιρεία σε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 16%, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τιμοκαταλόγου της εντός του 2023, και με υπερδιπλάσια κερδοφορία σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων με ιδιαίτερα βελτιωμένο μικτό περιθώριο το οποίο παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 44,3%. Οι αριθμοί μιλούσαν και τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2023 ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας τα αντίστοιχα κέρδη του 2022 που είχαν διαμορφωθεί σε 1,77 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι δείκτες ρευστότητας παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση από τα ήδη πολύ θετικά επίπεδα του 2022, με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού/ EBITDA να διαμορφώνεται χαμηλότερα από την μονάδα, στα 0,83 όταν το 2022 είχε κλείσει στα 1,88. Επιπροσθέτως, η εταιρεία μείωσε περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό της εντός της χρήσης ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων με την διοίκηση να προχωρά πρώτη φορά και σε διανομή μερίσματος εντός του 2023 συνολικού ύψους 623 χιλιάδων ευρώ, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.
Παρόλο που έχει ήδη διαφανεί καθυστέρηση στις παραδόσεις των αγαθών εντός του 2024 καθώς και αύξηση στα κόστη των μεταφορικών, η διοίκηση της Αλίκης Μπενρουμπή διαχειρίστηκε σωστά τα αποθέματά της, διακρατώντας το όνομά της στην αγορά. Αναφορικά με τον εξορθολογισμό των υποχρεώσεών της θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2023 οι μεικτές δανειακές υποχρεώσεις έφτασαν τα 6,8 εκατομμύρια, όταν το 2017 είχαν ανέλθει σε 32 εκατ. ευρώ και οι ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 13 εκατομμύρια. Μεταξύ των κινήσεων που έβγαλαν τη νέα Μπενρουμπή στο ξέφωτο ήταν αυτή που αποφασίστηκε το 2016, όταν η εμπορική εταιρεία ενέταξε υπό το δημοφιλές σήμα Pyrex προϊοντική κατηγορία ηλεκτρικών ειδών στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ αξιοποιήθηκε το ελληνικό brand IΖΖΥ, καθώς και αυτό της Babyliss, σήμα συσκευών προσωπικής περιποίησης.
Την πείρα αυτή κεφαλαιοποιεί ο όμιλος Φέσσα και στη νέα εποχή. Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Αλίκη Μπενρουμπή θα διατηρήσει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, ενώ η ανιψιά της, Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή θα αναλάβει τον ρόλο της chief operating officer.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.