22 Οκτ 2024
READING

Που και πως ξοδεύει τα λεφτά του το 0,001% του πλανήτη

5 MIN READ

Που και πως ξοδεύει τα λεφτά του το 0,001% του πλανήτη

Που και πως ξοδεύει τα λεφτά του το 0,001% του πλανήτη

«Σε έναν άσχημο και δυστυχισμένο κόσμο, ακόμα και οι πιο πλούσιοι δεν μπορούν να αγοράσουν παρά μόνο ασχήμια και δυστυχία» έλεγε ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, ο μέγας Ιρλανδός Νομπελίστας συγγραφέας, αλλά, μπα, δεν μοιάζει να είναι έτσι! Ω τα φίνα και πολυτελή πράγματα! Οι ωραιότατες, αρμονικές, όλο ήλιο και πράσινο επαύλεις! Εκείνα τα σούπερ σκάφη, που αρμονίζουν σε θάλασσες μακρινές, σα μικρά νησιά απρόσιτα για τους πολλούς. Και τα κλασικά αυτοκίνητα, με τις μεγάλες ταχύτητες και τα προσεγμένα ραφιναρίσματά τους, με τις από κανονικό ασημί λεπτομέρειες της, τα δερμάτινα σαλόνια, τις επενδύσεις από σπάνιο ξύλο τριανταφυλλιάς.  

Μην ξεχάσουμε και τα έργα τέχνης με τον στροβιλισμό χρωμάτων και μορφών και κυρίως αισθημάτων, ως τη υψηλότερη έκφραση των ψυχών του ανθρωπίνου είδους. Και ιδιωτικά τζετ, νησιά παραδείσια ή μεσογειακά ώστε να εξασφαλίζεται ιδιωτικότητα και ο υπόλοιπός κόσμος να υπάρχει εκτός. Και κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, ρολόγια, έπιπλα μοναδικά και ρούχα κάποτε σαν φτιαγμένα από σύννεφο ή άπιαστο χιόνι ή όνειρο άυλο!  Αγαπημένε, μακάριε και αιώνιε Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, ο κόσμος είναι βουτηγμένος σε φρικτή ασχήμια, ανυπόφορη δυστυχία, απελπιστική αδικία και οδυνηρά βάσανα, όπως πείνα, δίψα, αρρώστια, πόλεμο.

Μα οι πάρα – μα πάρα πολύ πλούσιοι με όλα αυτά τα παραπάνω που στα γρήγορα κατονομάσαμε, μπορούν να εξασφαλίζουν ένα κόμματι απ’ τον ίδιο τον παράδεισο…

Μην επιθυμώντας να γίνουν πιο πλούσιοι -δηλαδή υπάρχει κι άλλο;

Ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της WRISE Wealth Management Singapore, εταιρείας που έχει ως πελάτες της άτομα με υψηλό πλούτο ανέρχεται σε περίπου 28.420 άτομα. Έχουν κατοικίες και έδρες εργασιών  στη Νέα Υόρκη, στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο, στο Λος Άντζελες, στο Λονδίνο και στο Πεκίνο. Για να θεωρηθούν κάποιοι σύγχρονοι Κροίσοι, δεν υπάρχει επίσημο όριο, ωστόσο εκείνοι με  συνολική καθαρή αξία περιουσιών, άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ναι, ανήκουν σε αυτό το 0,001% του πλανήτη, που μοιάζει να τους ανήκει άλλωστε. Ο κύριος Σαλβατόρε Μπουσκέμι, Διευθύνων Σύμβουλος της Dandrew Partners, δηλαδή ενός ιδιωτικού γραφείου οικογενειακών επενδύσεων, κάνει λόγο για τις επενδυσεις αυτού του 0,001%. Δεν τους ενδιαφέρει να επενδύσουν σε πράγματα μη ρευστοποιήσιμα  και ούτε επιδιώκουν να γίνουν πιο πλούσιοι. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν διαπραγματεύονται πραγματικά μετοχές. Οι 28.420 πάρα – μα πάρα πολύ πλούσιοι συνάνθρωποι μας, αναζητούν να διατηρήσουν την κληρονομιά και τον πλούτο τους.

Ακίνητα – τρόπαια

Έλκονται από ακίνητα «Κατηγορίας Α», δηλαδή περιβόητα αρχιτεκτονήματα σε ιδιαίτερα γοητευτικές και μοναδικές περιοχές του πλανήτη.  Επιδιώκουν να τα αποκτήσουν ως τρόπαια τους. Ο Μάικλ Σόνενφελντ, ιδρυτής και πρόεδρος του Tiger 21 – ενός δικτύου επιχειρηματιών και επενδυτών εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας εκτιμά, πως οι επενδύσεις σε πρώτης κατηγορίας ακίνητα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 27% των χαρτοφυλακίων αυτών των ατόμων.

Οικογενειακά γραφεία διαχείρισης χρημάτων

Εμπιστεύονται την διαχείριση των χρημάτων τους σε οικογενειακά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς, των λογαριασμών του νοικοκυριού, των πιστωτικών καρτών, των άμεσων οικογενειακών εξόδων και όλων γενικά, των πρακτικών θεμάτων. Αν κάηκε η λάμπα στο μπάνιο του Α ξενώνα, στην έπαυλη στους λόφους της Costa Smeralda και αν χάλασε το αυτόματο πότισμα στη βίλα της Cote d’ Azur, δε θα ασχοληθεί ο πάρα – μα πάρα πολύ πλούσιος και διότι δεν επιθυμεί αλλά και διότι μάλλον δεν πρεπει να γνωρίζει πως στο σύμπαν -τουλάχιστον το δικό του- ζουν ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί. Τα οικογενειακά γραφεία διαχείρισης των χρημάτων, συχνά διαθέτουν ιδρύματα-βραχίονες για φιλανθρωπικές οργανώσεις και venture capitals που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, σύμφωνα Σαλβατόρε Μπουσκέμι. Ο αριθμός των εν λόγω γραφείων στον κόσμο έχει τριπλασιαστεί μόλις σε έναν χρόνο, από το 2019 στο 2020, ξεπερνώντας τα 4.500 παγκοσμίως, μέσω των οποίων γίνεται η διαχείριση 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αθλητικές μεγάλες ομάδες

Αυτή η ολιγοπρόσωπη ομάδα ανθρώπων, η ελίτ του πλούτου σα να λέμε, δεν κάνει «μέλος» της οποιονδήποτε μόνο πάρα πολύ πλούσιο, αλλά απαιτεί πολλά περισσότερα από τα χρήματα. Η αποκλειστικότητα είναι μια μοναδική αίσθηση για αυτά τα άτομα καθώς θέλουν να συναναστρέφονται με ομόλογα άτομα παρόμοιας θέσης, συμφωνούν όλοι οι κύριοι που αναφέραμε πιο πάνω. Η κατοχή ποσοστού σε μια αθλητική ομάδα είναι ένας τρόπος για αυτά τα άτομα να νομιμοποιήσουν το status τους! Στις ΗΠΑ είναι σαν να σου δίνει τίτλο σερ, το στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας, αν αγοράζεις μια ομάδα NFL, του υψηλότερου επίπεδου, δηλαδή του επαγγελματικού αμερικανικού ποδοσφαίρου, όπως συνέβη με τον Αμερικανό επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο Τζέρι Τζόουνς όταν αγόρασε, μιας φορά και έναν καιρό τους περιβόητους Dallas Cowboys.

Όμορφα αντικείμενα και υψηλή τέχνη

Από τη μελέτη των τάσεων των Wealth Report 2024 της εταιρείας αναλύσεων περιουσιακών στοιχείων Knight Frank για το 2023, προκύπτει ότι υπήρξαν αρκετά θετικά κέρδη από επενδύσεις πολυτελείας. Η αγορά έργων τέχνη σημείωσε άνοδο 11%, τα κοσμήματα 8%, τα ρολόγια 5%, τα νομίσματα 4% και τα έγχρωμα διαμάντια 2%. Το ίδιο διάστημα, ο πληθωρισμός παγκοσμίως, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ανήλθε στο 6,9% το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι τα συλλεκτικά είδη πολυτελείας τέχνης και τα κοσμήματα παρείχαν αποδόσεις που «κάλυπταν τη ζημιά» από τον πληθωρισμό.

Οι πάρα – μα πάρα πολύ πλούσιοι, στρέφονται όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές πωλήσεις και off-market listings προκειμένου να αποφύγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη δημοσιοποίηση και την προβολή.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.