22 Οκτ 2024
READING

Μουστάκας: Το παιχνιδάδικο που έμεινε πιστό στο dna του και δικαιώθηκε

6 MIN READ

Μουστάκας: Το παιχνιδάδικο που έμεινε πιστό στο dna του και δικαιώθηκε

Μουστάκας: Το παιχνιδάδικο που έμεινε πιστό στο dna του και δικαιώθηκε

Την ώρα που τα παραδοσιακά παιχνιδάδικα έχουν αρχίσει να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, αφού ακόμα και οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς γεμίζουν τα ράφια τους με προϊόντα από εντελώς διαφορετικές κατηγορίες, η αλυσίδα παιχνιδιών Μουστάκας παραμένει πιστή στο dna της.

Ένα dna που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μόνο με παιχνίδια και ήδη που απευθύνονται σε παιδιά και της επιτρέπει να συνεχίζει να αναπτύσσεται σε μια αγορά που παρουσιάζει σοβαρές προκλήσεις, ειδικά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αυξανόμενης ανασφάλειας στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

Κάπως έτσι, και παρά τις αντιξοότητες, το 2023 αποδείχθηκε χρονιά σταθμός για την εταιρεία, με την οικονομική της πορεία να παρουσιάζει σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και κερδοφορίας. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε, ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 12,38% και έφτασε τα 76,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 45%, αγγίζοντας τα 6,66 εκατομμύρια ευρώ.

Το «μυστικό» της επιτυχίας

Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως η διαρκής επέκταση της γκάμας προϊόντων που φιλοξενεί στα ράφια της αλλά και το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμα η δαπάνη των νοικοκυριών για παιχνίδια και παιδικά είδη, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, παραμένει ανθεκτική, αφού οι γονείς δύσκολα μπορούν να «αντισταθούν» στις επιθυμίες -αλλά και τις ανάγκες- των παιδιών τους.

Η ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας, η οποία βλέπει τα ταμειακά της διαθέσιμα να φτάνουν στα 41 εκατομμύρια ευρώ, την προστατεύει από μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν λόγω της αύξησης του κόστους λειτουργίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά την οικονομική «υγεία», η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τραπεζικό δανεισμό. Στην εκπνοή της περασμένης χρήσης, υπέγραψε δανειακή σύμβαση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ με την Εθνική Τράπεζα, χωρίς εξασφαλίσεις, γεγονός που υποδηλώνει την εμπιστοσύνη της τράπεζας στην επιχείρηση. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ήταν κάτι παραπάνω από 46 εκατ. ευρώ.

Η διαρκής επέκταση των καταστημάτων της εταιρείας και η διατήρηση της κερδοφορίας παρά τις αντιξοότητες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιχείρηση -και ο επιχειρηματικός κόσμος γενικότερα- όπως οι αυξήσεις τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, αποδεικνύουν την αποτελεσματική διαχείριση της διοίκησης, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Μουστάκα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 προστέθηκαν δύο νέα καταστήματα στο δίκτυο της αλυσίδας, στη Γλυφάδα και στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας το σύνολο των καταστημάτων σε 24 (μαζί με τα καταστήματα Lego που διατηρεί). Η παρουσία της εταιρείας είναι εντυπωσιακή τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, ενώ λειτουργεί επίσης και ένα ισχυρό ηλεκτρονικό κατάστημα.

Παράλληλα, το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης αυξήθηκε το 2023 κατά 34 άτομα, φτάνοντας τους 581 εργαζομένους, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την παραγωγικότητά της.

Ένας κόσμος μόνο για παιδιά

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία που διαφοροποιούν τα παιχνιδάδικα Μουστάκας από τους ανταγωνιστές τους, όπως το Jumbo, είναι η αυστηρή προσήλωση στην αποκλειστική πώληση παιχνιδιών και παιδικών ειδών. Η στρατηγική αυτή έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς η αλυσίδα συνεχίζει να προσελκύει πελάτες που αναζητούν ποιοτικά και ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά τους.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, που έχουν διευρύνει την γκάμα των προϊόντων τους για να περιλαμβάνει οικιακά είδη, ηλεκτρονικά και πολλά άλλα, τα καταστήματα Μουστάκας παραμένουν προσηλωμένα στα παιδιά.

Αυτή η επιλογή αποτελεί κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της εταιρείας, που θεμελιώθηκε από τον ιδρυτή της, Γιώργο Μουστάκα, και συνεχίζεται αδιάλειπτα από τον γιο του, Νίκο. Ο Γιώργος Μουστάκας, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση το 1968 ως βιοτεχνία παιχνιδιών, ήταν γνωστός για την επιμονή του στην ποιότητα.

Πίστευε ακράδαντα ότι τα παιχνίδια πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλή για τα παιδιά και ότι δεν έπρεπε να γίνονται συμβιβασμοί όσον αφορά στην ποιότητα. Αυτή η αντίληψη διαμόρφωσε το χαρακτήρα της επιχείρησης και την προσέγγιση της αγοράς, σε βαθμό που η εταιρεία παρέμεινε προσηλωμένη μόνο στα παιχνίδια, ακόμη και σε εποχές οικονομικών δυσκολιών.

Η εταιρεία Μουστάκας δεν ενέδωσε ποτέ στις «σειρήνες» της διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων της σε άλλες κατηγορίες, όπως κάνει το Jumbo. Παρόλο που η αύξηση της γκάμας προϊόντων μπορεί να φαίνεται ως στρατηγική επιβίωσης για πολλούς παίκτες της αγοράς, η Μουστάκας επέλεξε να διατηρήσει μια πιο συγκεντρωμένη προσέγγιση. Απέφυγε την εισαγωγή φθηνών, χαμηλής ποιότητας προϊόντων από την Κίνα ή άλλες χώρες, ενώ δεν εισήλθε σε άλλους τομείς λιανικής πώλησης.

Η επόμενη γενιά πιστή στο όραμα του ιδρυτή της εταιρείας

Μετά τον θάνατο του Γιώργου Μουστάκα στις 2 Ιανουαρίου του 2020, ο γιος του, Νίκος, ανέλαβε πλήρως τα ηνία της εταιρείας, διατηρώντας τις ίδιες αξίες και αρχές που είχε θέσει ο πατέρας του. Συνέχισε να δίνει έμφαση στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση του πελάτη, διατηρώντας τον προσανατολισμό της επιχείρησης στη βασική της δραστηριότητα. Παράλληλα, έφερε έναν αέρα ανανέωσης, εισάγοντας καινοτομίες, όπως το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, το οποίο βοήθησε την αλυσίδα να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Νίκος Μουστάκας διατήρησε τη συνήθεια του πατέρα του επισκεπτόμενος ο ίδιος τα καταστήματα, κάτι που οι πελάτες εκτιμούν ιδιαίτερα. Η σχέση του με τους πελάτες θυμίζει το ήθος και την ταπεινότητα του Γιώργου Μουστάκα, ο οποίος συνήθιζε να συνομιλεί με τους πελάτες και να τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, αποδεικνύοντας ότι διέθετε πραγματικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που εμπιστεύονταν την επιχείρησή του.

Η προσέγγιση αυτή έχει δημιουργήσει μια βαθιά σύνδεση με το κοινό, κάτι που οι ανταγωνιστές, που ακολουθούν πιο μαζικές στρατηγικές, δυσκολεύονται να αντιγράψουν.

Αυτή η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει, καθώς η αλυσίδα συνεχίζει να αυξάνει τον κύκλο εργασιών της και να διατηρεί την πιστότητα των πελατών της. Η απόφαση αυτή διατηρεί την εταιρεία σε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας και διαφοροποίησης, καθώς προσφέρει μια πιο προσαρμοσμένη και εξειδικευμένη εμπειρία αγοράς σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Ένα μέλλον χτισμένο στην παράδοση

Το μέλλον της Μουστάκας φαίνεται να είναι αισιόδοξο, αντλώντας δύναμη τόσο από το σήμερα, όσο και από την ιστορία της. Η εταιρεία, που χτίστηκε με κόπο και αγάπη από τον Γιώργο Μουστάκα, συνεχίζει να επεκτείνεται με προσεκτικά βήματα και διατηρεί σταθερά τον πυρήνα των αξιών της.

Στα παιχνιδάδικα Μουστάκας συνδυάζονται η ποιότητα με το οικονομικό κέρδος

Ο Νίκος Μουστάκας, ενώνοντας την παράδοση με την καινοτομία έχει βάλει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και την ενίσχυση της θέσης της σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία ίσως της Μουστάκας είναι ότι έχει συνδυάσει την αφοσίωση στην ποιότητα με την οικονομική επιτυχία, προσφέροντας μια σταθερή και αξιόπιστη επιλογή για τους γονείς που αναζητούν ποιοτικά παιχνίδια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.