Οι Έλληνες πλοικτήτες έχουν δαπανήσει περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά σε αγορές νέων πλοίων μεταφοράς LNG και LPG από το 2021 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα της VesselsValue. Αυτό δείχνει μία σαφή κατεύθυνση της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία φαίνεται να ποντάρει σε νεότευκτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, απομακρυνόμενη από τις πιο παραδοσιακές αγορές των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγών πλοίων, στις οποίες η παγκόσμια δυναμική της είναι δεδομένη, αλλά και από την αγορά των κοντέινερς.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση «Greek Speculative S&P Investments» αναφέρει πως οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά 59 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και περίπου 4 δις. δολάρια στην αγορά 41 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίων (LPG). Την ίδια στιγμή, περίπου 12 δις. δολάρια έχουν δαπανηθεί από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για την αγορά 167 δεξαμενόπλοιων, 4 δις για την αγορά 109 φορτηγών πλοίων και 3 δις για την αγορά 39 πλοίων μεταφροάς εμπορευματοκιβωτίων.
Ο Dan Nash, Αναπληρωτής Διευθυντής Αξιολόγησης και Αναλύσεων στη VesselsValue, σχολιάζει: «Σε μια δεκαετία που χαρακτηρίζεται από ασταθείς αγορές και σεισμικές αλλαγές στη ναυτιλία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν λάβει τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες προφανώς σχεδιάζουν για μελλοντικές αυξήσεις στην προσφορά αερίου και LNG στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα με αυτές τις ειδικές επενδύσεις.»
Μαρινάκης, Αγγελικούση και Λεντούδης Οδηγούν την Κούρσα
Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι κάνουν ξεχωριστά μερικές από τις πιο ισχυρές ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρεία Capital Ship Management με έδρα τον Πειραιά του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η πιο ενεργή, έχοντας επενδύσει σε 15 μεγάλα πλοία LNG, δύο πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας (VLAC), οκτώ μεσαία πλοία μεταφοράς αερίου (MGC) και τέσσερα πλοία διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με συνολικές δαπάνες περίπου 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθεί η Maran Gas Maritime του Ομίλου Αγγελικούση, με έδρα στην Αθήνα, η οποία έχει βγάλει από τα ταμεία της περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 15 μεγάλων πλοίων μεταφοράς LNG.
Στην τρίτη θέση είναι η Evalend Shipping του Κρίτωνα Λεντούδη, η οποία εδράζεται επίσης στην Αθήνα, έχοντας αγοράσει 12 πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αερίου (VLGC), δύο MGC, δύο VLAC και έξι μεγάλα πλοία μεταφοράς LNG για περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Στρατηγική της Capital στο Πεδίο των Αγοραπωλήσεων
Ειδική μνεία κάνει η VesselsValue στην στρατηγική που ακολουθεί η Capital όσον αφορά τις αγοροπωλησίες πλοίων.
Εκμεταλλευόμενη τις ιστορικά υψηλές τιμές στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, τον Αύγουστο, η Capital Group πούλησε εννέα σύγχρονα VLCC στην Bahri, με έδρα στη Σαουδική Αραβία, για να εισπράξει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον, η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη παραχώρησε τρία πλοία μεταφοράς κοντέινερς ηλικίας 12 ετών τον Μάρτιο στη Γερμανική Peter Dohle Schiffahrts KG έναντι του συνολικού ποσού των 153 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, η Capital πούλησε πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ηλικίας 11 ετών το καθένα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες τόσο για τον αγοραστή, όσο και για το κόστος.
Συνολικά, οι παραπάνω συμφωνίες έχουν αποφέρει έσοδα άνω των 1,4 δισκεατομμυρίων δολαρίων, τα οποία η Capital σκοπέυει να χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση του πλάνου επέκτασης που έχει σχεδιάσει στον τομέα των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG και LPG). Η VesselsValueσημειώνει πως η Capital ενδέχεται να πρέπει να διαπραγματευτεί τις πωλήσεις περισσότερων πλοίων μεταφοράς κοντέινερς και δεξαμενόπλοιων από τον υπάρχων στόλο της για να καλύψει τη νέα επένδυση που έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει.
Επιπλέον Κινήσεις της Capital σε Διαφορετικούς Ναυτιλιακούς Τομείς
Η Capital Group φαίνεται να είναι ενεργή σε πολλαπλά μέτωπα. Η εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει αποκτήσει επτά χρησιμοποιημένα πλοία εφοδιασμού πλατφόρμας (Platform SupplyVessels, PSVs) από το τέλος του περασμένου έτους, δαπανώντας συνολικά περίπου 108 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα σε αυτές τις αγορές περιλαμβάνεται και το πλοίο Standard Supplier (5,200 DWT, Οκτώβριος 2007, Vard Brattvaag), που αποκτήθηκε τον Μάρτιο για 22,7 εκατομμύρια δολάρια, με την αξία του να ανέρχεται στα 21,9 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα πριν από την πώληση, σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue. H Capital Group έχει δαπανήσει περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής για τον ναυτιλιακό κλάδο Offshore, αποκτώντας επτά μεταχειρισμένα πλοία και έχοντας κάνει παραγγελίες για έξι ακόμα νεότευκτα πλοία.
«Οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο φαίνονται φθηνότερες σε σχέση με άλλους τομείς της ναυτιλίας και θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιπλέον ενδιαφέρον, δεδομένης της ευνοϊκής ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στην αγορά», σχολιάζει η VesselsValue.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.