18 Οκτ 2024
READING

Levi’s: Η δυναμική επιστροφή στην Ελλάδα και οι διεθνείς προκλήσεις

5 MIN READ

Levi’s: Η δυναμική επιστροφή στην Ελλάδα και οι διεθνείς προκλήσεις

Levi’s: Η δυναμική επιστροφή στην Ελλάδα και οι διεθνείς προκλήσεις

Δυναμικό comeback στην ελληνική αγορά επιχειρεί η Levi Strauss & Co. έπειτα από αποχώρηση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Άλλωστε, όπως παραδέχονται οι άνθρωποι της, η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την εταιρεία, κυρίως λόγω της μεγάλης αγάπης με την οποία είχε υποδεχθεί το ελληνικό κοινό. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990, στα εργοστάσια της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων σε Καλαμάτα και Αθήνα, υπήρχε παραγωγή των αγαπημένων τζιν.

Την ίδια ώρα, η Levi’s εξακολουθεί να επενδύει στην παγκόσμια ανάπτυξη, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και την αναγκάζουν να αναπροσαρμόσει τους στόχους της στην παγκόσμια αγορά, μεταθέτοντας τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων για το 2027. Ακόμα, στρατηγικές συνεργασίες με αστέρες όπως η Beyoncé στοχεύουν στην προσέλκυση νέων καταναλωτών.

Η μεγάλη επιστροφή στη χώρα μας

Η Levi’s αναζωογονεί την παρουσία της στην Ελλάδα μέσα από στρατηγικές κινήσεις, επιβεβαιώνοντας την επαναφορά της σε μια αγορά που την υποδέχεται θετικά. Παρόλο που η εταιρεία αποχώρησε από τη χώρα μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λόγω του συρρικνωμένου καταναλωτικού δυναμικού και της οικονομικής αστάθειας, επέστρεψε, έχοντας ως σύμμαχο τον Όμιλο Φάις.

Σήμερα, η Levi’s διαθέτει τρία καταστήματα στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Μάλιστα, οι οικονομικές επιδόσεις της Levi Strauss Hellas δείχνουν τη θετική πορεία της εταιρείας, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 28,5% το 2023, φτάνοντας τα 8,27 εκατομμύρια ευρώ. Η κερδοφορία της, επίσης, αυξήθηκε σημαντικά, δείχνοντας ότι η σταθερότητα της αγοράς μετά την πανδημία, καθώς και το προνομιακό επιχειρηματικό μοντέλο της Levi’s, ενισχύουν την απόδοση της εταιρείας.

Οι προκλήσεις και η αναθεώρηση των στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο

Η Levi Strauss & Co., υπό τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Michelle Gass, προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά παρά τις δυσκολίες. Οι αρχικοί στόχοι για έσοδα 9 έως 10 δισ. δολάρια μέχρι το 2027 έχουν μετατεθεί, καθώς το υψηλό κόστος διαβίωσης και η οικονομική πίεση στους καταναλωτές στον δυτικό κόσμο καθυστερούν την επίτευξή τους. Οι πωλήσεις το 2023 ανήλθαν στα 6,2 δισ. δολάρια, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται στα 250 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 569 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φαίνονται πιο επιφυλακτικοί στις αγορές τους, ενώ οι αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζουν πιο θετικά σημάδια. Η Gass εκφράζει αισιοδοξία ότι η Levi’s θα επιτύχει τους στόχους της, τονίζοντας ότι «βλέπει πολλές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς». Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση των δικών της καταστημάτων, με προγραμματισμό για 500-600 νέα καταστήματα σε Ασία, Λατινική Αμερική και Ευρώπη.

Η στρατηγική της Levi’s για άμεση πώληση στους καταναλωτές

Η Levi’s ενισχύει την απευθείας πώληση στους καταναλωτές (DTC), θέλοντας να μειώσει την εξάρτηση από τη χονδρική πώληση. Αυτή η στρατηγική προωθεί τα προϊόντα της απευθείας στο κοινό της, προσφέροντας καλύτερη εμπειρία και ενισχυμένα περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, η εταιρεία συνεχίζει να αναγνωρίζει τη σημασία των συνεργασιών με τρίτους πωλητές. Αυτές οι συνεργασίες άλλωστε της επιτρέπουν της να φτάσει σε αγορές που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διαφορετικά.

Φρενίτιδα ενθουσιασμού για την συνεργασία με την Beyoncé

Η εντυπωσιακή συνεργασία με την Beyoncé είναι μια από τις πιο πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Levi’s στην προσπάθειά της για αύξηση εσόδων. Η καμπάνια «Reimagine» προβάλλει τη Beyoncé ως πρόσωπο της μάρκας, στοχεύοντας στην προσέγγιση περισσότερων γυναικών καταναλωτών.

Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ελληνοαμερικανίδας Μελίνας Ματσούκα, η καμπάνια επιχειρεί να αναδείξει την αισθητική του κλασικού τζιν και να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της Levi’s μέσα από μια πιο γυναικεία προσέγγιση. Η Beyoncé επιλέχθηκε προκειμένου να τονίσει τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών μέσω της μόδας, με την ίδια να δηλώνει εξίσου ενθουσιασμένη με τους θαυμαστές της.

Στην πραγματικότητα πάντως, πίσω από τα ωραία λόγια, αυτή η καμπάνια αντανακλά τις προσπάθειες της Levi’s να ενισχύσει το μερίδιο της στην κατηγορία των γυναικείων ρούχων, μια κατηγορία που αποτελεί το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Η Gass στηρίζει στις πολλές ελπίδες για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Levi’s, προσβλέποντας σε αύξηση των πωλήσεων των γυναικείων προϊόντων στο 50% των συνολικών εσόδων της.

Επικεντρώνονται, επίσης, σε προϊόντα όπως φούστες και φορέματα για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των γυναικών καταναλωτών, αναδεικνύοντας τη Levi’s όχι μόνο ως brand για τζιν, αλλά και ως ένα συνολικό denim lifestyle brand.

Από τον Levi Strauss στο σήμερα

Η ιστορία της Levi’s ξεκινάει το 1853, όταν ο Levi Strauss, μετανάστης από τη Βαυαρία, άνοιξε μια επιχείρηση στο Σαν Φρανσίσκο και παρουσίασε τα blue jeans, τα οποία δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον ράφτη Jacob Davis.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Levi’s εδραιώθηκε ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες στον κόσμο, με προϊόντα όπως το εμβληματικό τζιν 501, που έγιναν σύμβολα αμερικανικής κουλτούρας. Το brand αυτό υιοθετήθηκε από εικονικά πρόσωπα, όπως ο Bruce Springsteen και η Beyoncé, αναδεικνύοντας τη Levi’s ως αναπόσπαστο μέρος της ποπ κουλτούρας.

Η Levi’s μπορεί να ήρθε -και να παραμένει- αντιμέτωπη με προκλήσεις σε πολλά επίπεδα, παρέμεινε όμως προσηλωμένη στην προσπάθεια να επεκτείνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην προσπάθεια αυτή επιστράτευσε κάποιες φορές νέα προϊόντα και κάποιες άλλες συνεργασίες με διασημότητες και fashion influencers για να προσεγγίσει νεότερο κοινό.
Πρόκειται για ενέργειες που συνδράμουν στην προσπάθεια της Levi’s να παραμείνει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά της παγκοσμίως.

Το μέλλον της Levi’s

Η Levi’s, ύστερα από μία… υπεραιωνόβια διαδρομή βρίσκεται σε μία φάση ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην ενίσχυση της θέσης της σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, όσο και στην επέκτασή της σε νέες αγορές, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική.

Μια νέα εποχή έχει χαράξει για την Levi’s με την Michelle Gass στο «τιμόνι» της

Το σχέδιο για το άνοιγμα νέων καταστημάτων μαρτυρά την προσήλωση στο σχέδιο της για άμεση πρόσβαση των καταναλωτών στα
προϊόντα της.

Με την Michelle Gass πλέον στο «τιμόνι» της, σκοπεύει να εστιάσει στην βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και στην προσαρμογή των προϊόντων της στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα και την κερδοφορία της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.