18 Οκτ 2024
READING

Έγκλημα και -οικονομική- τιμωρία: Έτσι καταδικάζουν οι κολοσσιαίες εταιρείες τους σταρ

10 MIN READ

Έγκλημα και -οικονομική- τιμωρία: Έτσι καταδικάζουν οι κολοσσιαίες εταιρείες τους σταρ

Έγκλημα και -οικονομική- τιμωρία: Έτσι καταδικάζουν οι κολοσσιαίες εταιρείες τους σταρ

Είναι σταρ διεθνούς και κάποτε διαχρονικού βεληνεκούς. Διαπρέπουν στον αθλητισμό, τη μουσική, την υποκριτική, το θέαμα γενικά και κάποτε -πιο παλιά- στις πασαρέλες, στον κόσμο της μόδας, με τις εξωγήινης ομορφιάς χάρες τους. Από μόνοι τους, αποτελούν βιομηχανίες, με κόσμο να δουλεύει για αυτούς, να προσέχει την εικόνα τους, να κατασκευάζει την επικοινωνία τους, να διαχειρίζεται τα εκατομμυρίων followers, κοινωνικά τους δίκτυα.

Έχουν στυλίστες και κομμωτές και μεικ απ αρτιστς και λογιών ειδικούς συμβούλους και βοηθούς για κάθετι, από την προετοιμασία μιας γιγάντιας περιοδείας, μέχρι το να πληρωθούν οι λογαριασμοί στα δεκάδες σπίτια τους. Γίνονται ambassadors, βασικά πρόσωπα δηλαδή, όλης της διαφημιστικής δραστηριότητας κολοσσιαίων εταιρειών, με τα κέρδη απ αυτές τις συνεργασίες να τους εκτοξεύουν στις λίστες των μυθικά πλούσιων του καιρού και του κόσμου μας. Παρα τις φαραωνικές συνήθειες τους και το ότι συνήθως είναι φάροι ματαιοδοξίας, αγγίζοντας το γελοίο, παραμένουν άνθρωποι, παρασυρμένοι και οι ίδιοι από την εικόνα τους και κάνουν λάθη, κάποτε μοιραία για τα έσοδα τους. Η κατακραυγή των socialmedia και το πόσο εύκολα οι στρατιές των fan γίνονται haters, ή αλλιώς οι θαυμαστές μετατρέπονται σε διώκτες, οδηγούν τους εμπορικούς κολοσσούς να κόψουν κάθε συνεργασία και να τους ξεφορτωθούν, με ευκολία, μη θέλοντας καμία σχέση με τις απόψεις, τις θεωρίες ή κάποτε και τις πράξεις τους. Μέγα παράδειγμα της επικαιρότητας, ο περιβόητος Diddy!

Ο πανίσχυρος άνδρας της μουσικής βιομηχανίας Diddy, το ιστορικό σκάνδαλο και οι εταιρείες που εξαφανίστηκαν με μιας

Είναι ο Σιαν Τζον Κομπς, ή Puffy ή Puffy Daddy ή P Diddy ή Love ή Diddy, χρησιμοποιώντας πολλά και διαφορετικά ονόματα, όπως συχνά συμβαίνει στο κόσμο της μουσικής βιομηχανίας αλλά και σ αυτόν του εγκλήματος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τον αποκαλούν, δα και «Μήτσος, ο σουγιάς» ή «Μπάμπης, ο τανάλιας», αν και μια εμπλοκή με το έγκλημα την έχει και μάλιστα προκαλώντας τέτοιο σκάνδαλο, που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα στην αμερικανική ιστορία. Υπήρξε ένας από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, σταρ ο ίδιος, με εταιρείες παραγωγής μουσικής, θεάματος και δημοσίων σχέσεων, που τον είχαν κάνει όχι απλώς παντοδύναμο αλλά και μεγιστάνα του πλούτου. Αλλά το σχέδιο, χάλασε οριστικά. Ο 54χρονος σταρ,  κατηγορείται για απόπειρες βιασμού, κακοποίηση γυναικών, χρήση ουσιών και σωματεμπορία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμούς, σχέσεις -αλλά και μηνύσεις- με μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών, ενώ συζητιέται εκ νέου, η εμπλοκή του στη δολοφονία των Τούπακ και The Notorious B.I.G. ή Biggie Smalls, δύο από τους πιο φημισμένους ράπερ. Μ αυτά και μ αυτά, ο κάποτε πανίσχυρος Diddy, βρέθηκε φυλακή. Και βέβαια πετάχτηκε εκτός από πρόεδρος της Revolt, της εταιρείας μέσων ενημέρωσης που ίδρυσε το 2013. Το Capital Prep Harlem, ένα σχολείο που ο ίδιος ίδρυσε το 2016, τερμάτισε συνεργασία μαζί του.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε ότι η ομάδα του εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το κλειδί της Νέας Υόρκης που του είχε δώσει για «τη συνεισφορά του στη μουσική, την επιχειρηματικότητα και τη φιλανθρωπία» -το τελευταίο μοιάζει ανέκδοτο, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις.

Το διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Χάουαρντ ψήφισε την ανάκληση του τιμητικού πτυχίου που του είχε απονεμηθεί το 2014. Αυτά, όσον αφορά στο γόητρο του, διότι στην οικονομική καταστροφή του το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Σίγουρα 18 τεράστιες εταιρείες που συνεργάζονταν με τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου Diddy Empower Global έχουν εγκαταλείψει την πλατφόρμα του. Το νέο του ριάλιτι για το Hulu, ακυρώθηκε από τον τηλεοπτικό κολοσσό, ενώ η εταιρεία Salxco, η οποία διαχειριζόταν τον Diddy ως καλλιτέχνη, δεν τον αναφέρει πλέον ως πελάτη στον ιστότοπό της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Ye ή Κάνιε Γουέστ και πως έχασε από Adidas και Gap 2 δισεκ. δολάρια σε μια μέρα

Ο αναμφισβήτητα ταλαντούχος μουσικός Κάνιε Γουέστ ή Ye, μυθικά πλούσιος αλλά και απρόβλεπτα αλαζονικός και άνευ ορίων εκκεντρικά εγωκεντρικός, δήλωσε πως έχασε 2 δισ. δολάρια μόλις σε μέρα. Ναι, ήταν εκείνη η μέρα που διέκοψαν συνεργασία μαζί του οι Adidas, Balenciaga, Gap! Σε επίπεδο γοήτρου τον απέκλεισε το πρακτορείο ταλέντων CAA, η αμερικανική Vogue, αλλά και τα Twitter και Instagram μπλόκαραν τους λογαριασμούς του. Η συμφωνία μόνο με το αθλητικό brand Adidas  ήταν εκτιμώμενου ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων και η παύση της συνεργασία τους, τον έκανε να πάψει να είναι δισεκατομμυριούχος.  Η μάρκα αθλητικών ειδών διέκοψε τους δεσμούς της με τον ράπερ στα τέλη του 2022, αφού εκείνος προχώρησε σε πολλές δημόσιες αντισημιτικές δηλώσεις. Να σημειώσουμε, κάπου εδώ, πως οι επικεφαλής της Adidas είναι Εβραίοι! Εκείνος, όμως, δεν υποχώρησε, αλλά συνέχισε να λέει πως ο εβραϊκός λαός ελέγχει όλες τις εκφάνσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Εδώ που τα γράφουμε και τα λέμε, η εταιρεία καλά, για 10 χρόνια ανέχτηκε, με το αζημίωτο, τον ραπερ να ζωγραφίζει σβάστικες στις συναντήσεις τους και να θέλει να κυκλοφορήσει αθλητικά παπούτσια με το ναζιστικό έμβλημα! Ακόμη στις συσκέψεις τους, δήλωνε στην Adidas πως πίστευε ότι ο Χίτλερ ήταν ένας «μάστορας του μάρκετινγκ» και πραγματικά «θαύμαζε» τη «γνώση της προπαγάνδας» του. Κάποτε μάλιστα, φέρεται να είπε στον Τζον Γουέξλερ, τον πρώην επικεφαλής του τμήματος ψυχαγωγίας και μάρκετινγκ της Adidas, να προσκυνά και να ασπάζεται μια φωτογραφία του Χίτλερ κάθε μέρα!

Ο Τζόνι Ντεπ, ο Τζακ Σπάροου και τα 301 εκατ. δολάρια της Disney

Η Disney εγκατέλειψε  τον Τζόνι Ντεπ, ύστερα από συνεργασία 19 ετών και την τεράστιά επιτυχία της σειράς ταινιών οι Πειρατές της Καραϊβικής, με κόστος του εκατομμύρια σε κέρδη. Αιτία ήταν οι κατηγορίες για κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία αλλά και η πολύκροτη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγο του Άμπερ Χερντ. Και ενώ και η Warner Bros, τότε, τον είχε κόψει,  από την επόμενη ταινία των Fantastic Beasts, η  δικαίωση του από την αμερικανική δικαιοσύνη φαίνεται πως του έδωσε το πολυπόθητο εισιτήριο για την θριαμβική επιστροφή του στην μεγάλη οθόνη. Η Disney ζητώντας δημόσια συγνώμη, του πρόσφερε για την επάνοδο του ως Τζακ Σπάροου, συμφωνία που φημολογούνταν στα 301 εκατ. δολάρια. Ο Τζόνι Ντεπ δεν δέχτηκε!

Η Κέιτ Μος, οι καταχρήσεις της και το  Bye – Bye από  Burberry, Chanel και H&M

Είναι η Κέιτ Μος, η βρετανίδα καλλονή, που πριν 40 περίπου χρόνια, κυριαρχούσε στην παγκόσμια σκηνή της μόδας, έγινε τεράστια σταρ, υπήρξε μούσα του Calvin Klein και αγαπημένη των πιο διάσημων φωτογράφων. Αγαπούσε τα πάρτι, τις εξαλλοσύνες και τις καταχρήσεις. Όσο αυτά ήταν φήμες, οι σπουδαίες εταιρείες μπορούσαν να κάνουν πως αγνοούν το προκλητικό life style της. Η σχέση της όμως, με τον Πιτ Ντόχερτι τραγουδιστή των Libertines και των Babyshambles, της κόστισε σε κύρος, καριέρα και φυσικά χρήματα. Μια σειρά από φωτογραφίες της, που την έδειχναν να παίρνει κοκαΐνη σε ένα μουσικό στούντιο, παρέα με τον αγαπημένο της, της στοίχησαν τις συνεργασίες με  Burberry, Chanel και H&M και χαμένα συμβόλαια εκατομμυρίων λιρών! Η φήμη της διασύρθηκε τόσο πολύ, που τα ΜΜΕ της Βρετανίας την αποκαλούσαν, Κοκέιν Κέιτ. Ζήτησε συγνώμη και τώρα είναι επιχειρηματίας ενώ ασχολείται με  «πνευματικές αναζητήσεις και διαλογισμό»!

Η Σάρον Στόουν, ο Δαλάϊ Λάμα και η εκδίκηση του Πεκίνου

Ήταν το 2008, που καλλονή μεγατόνων της 7ης τέχνης,  Σάρον Στόουν, αποφάσισε, απ το Φεστιβάλ Καννών, που βρισκόταν, να επιδείξει ακτιβιστική δράση. Δήλωσε λοιπόν, σε ένα πλήθος από κάμερες και δημοσιογράφους, πως ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, Δαλάι Λάμα, είναι «καλός φίλος» της και ότι ο καταστροφικός σεισμός, που είχε πλήξει τότε την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 68.000 ανθρώπους ήταν  «θεϊκή τιμωρία», ή «θεία δίκη», για την πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο στο θέμα του Θιβέτ. Έλα όμως, που η Σάρον Στόουν είχε συμβόλαιο ως η πρέσβειρα, το απόλυτο πρόσωπο, δηλαδή, του θρυλικού οίκου Christian Dior, που είχε ρίξει όλο το βάρος στην γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας. Αποτέλεσμα; Η συνεργασία έληξε σε μια μόλις νύχτα, οι φωτογραφίες της εξαφανίστηκαν, οι γιγαντοαφίσες της αποκαθηλώθηκαν και η ίδια ζημιώθηκε κάτι εκατομμύρια δολλάρια! Ζήτησε συγνώμη, αλλά η Christian Dior την είχε, γρήγορα – γρήγορα, αντικαταστήσει με την Εύα Χερτζίκοβα.

Ο Κρις Μπράουν έχασε πολύ περισσότερα από κάτι εκατομμύρια της «Got Milk?»

«Got Milk?» είναι ο τίτλος και το σλόγκαν διάσημης αμερικανικής διαφημιστικής καμπάνιας στην τηλεόραση και στο YouTube, που ενθαρρύνει την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το California Milk Processor Board, στην αρχή και από μεταποιητές γάλακτος και γαλακτοπαραγωγούς απ όλη την Αμερική, στη συνέχεια. Καταλαβαίνουμε πως μιλάμε για ποσά τεράστια, εδώ. Το 2009 το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας είναι ο Κρις Μπράουν, αναγνωρισμένος ως τεράστιο ταλέντο, με τον βαρύ τίτλο ενός από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της R &B όλων των εποχών και πολλούς να πιστεύουν πως είναι ο διάδοχος του Μάικλ Τζάκσον! Ένα βράδυ πριν την απονομή και μετά την πρόβα των σημαντικότερων βραβείων της μουσικής βιομηχανίας, των Γκράμι, εκείνος ξυλοκοπά βάναυσα, την αγαπημένη του, την τάχιστα ανερχόμενη, εκείνη την εποχή, 21χρονη Ριάνα, μέσα στην υπερπολυτελή Λαμποργκίνι του. Ακόμη και οι πιο φανατικοί θαυμαστές του, θα τον αποκαθηλώσουν λίγα 24ωρα αργότερα, βλέποντας τις φωτογραφίες της πρησμένης, ματωμένης και μελανιασμένης από τις γροθιές του κοπέλας, που υποτίθεται πως αγαπούσε. Η αντίστροφη μέτρηση για όλη του την καριέρα είχε αρχίσει. Φυσικά και η διαφημιστική καμπάνια που πρωταγωνιστούσε με τεράστια αμοιβή, διακόπηκε αμέσως, με την εταιρεία να αναφέρει στη σκληρή ανακοίνωση της πως «Είμαστε πολύ περήφανοι και προστατευτικοί για την εικόνα της καμπάνιας Got Milk – Milk Mustache και το υπεύθυνο μήνυμα που στέλνει στους εφήβους». Με τον καιρό, μόνο σκάνδαλα, αυτόφωρα για μεθυσμένη οδήγηση, συλλήψεις και μηνύσεις για βία κατά των γυναικών συνοδεύουν το όνομα του και ποτέ, τίποτα άλλο.

Η Γούπι Γκόλντμπεργκ πλήρωσε ακριβά το αστείο!

Η SlimFast είναι μεγάλη εταιρεία με προϊόντα πρωτεϊνούχας δίαιτας, που το 2004 είχε ως πρέσβειρα της, την πληθωρική κωμική ηθοποιό και τηλεοπτική παρουσιάστρια Γούπι Γκόλντμπεργκ. Σε έναν έρανο στη Νέα Υόρκη, για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τότε,  Τζον Κέρι, η μαχητική Δημοκρατική ηθοποιός έκανε σεξουαλικά λογοπαίγνια για το επώνυμο του Προέδρου Μπους, που ως γνωστόν σημαίνει θάμνος -ε, τώρα, μη ζητάτε περισσότερες εξηγήσεις και ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε! Η SlimFast, δεν εκτίμησε το χιούμορ -που εσείς κάνετε πως δεν καταλάβατε!- για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και διέκοψε την συνεργασία την επόμενη μέρα!

Μάικλ Φέλπς, Τάιγκερ Γουντς και Μαρία Σαράποβα: ακόμα και οι σούπερ σταρ του αθλητισμού μελαγχολούν

Η εμβληματική για την αμερικανική ήπειρο Kelloggs αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία της πλήρους διαφημιστικής καμπάνιας, που είχε με τον πρωταθλητή κολύμβησης και 23 φορές χρυσό, 3 ασημένιο και 2 χάλκινο Ολυμπιονίκη, Μάικλ Φελπς, αφού διέρρευσαν φωτογραφίες του να καπνίζει μαριχουάνα.

Το 2010, ο σούπερ σταρ του γκολφ Τάιγκερ Γουντς απολύθηκε από τις κολοσσιαίες Gillette, Pepsi, Accenture και AT&T μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα,  αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με πολλές κυρίες και πως ήταν εξαρτημένος από το σεξ, απατώντας την γυναίκα του. Και δεν φτάνει που έχασε από πολλά έως πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια από την λήξη των συνεργασίων, αλλά χωρίζοντας η γυναίκα του, του πήρε και τη μισή του περιουσία!

Το 2016 ήταν οδυνηρό για την σούπερ σταρ της αντισφαίρισης, την «καλλονή του τένις» Μαρία Σαράποβα. Σε έλεγχο αντιντόπινγκ, διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει την απαγορευμένη ουσία του μελδονίου, μια ουσία που μέχρι το 2015 ήταν επιτρεπτή αλλά από το 2016 συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τις απαγορευμένες. Η ομοσπονδία της επέβαλε ποινή αποχής 2 ετών από τα κορτ, που μειώθηκε αργότερα στους 15 μήνες. Η Σαράποβα υποστήριξε ότι παραβίασε ακούσια τον κανονισμό, ότι έπαιρνε για χρόνια την ουσία και ότι δεν ήξερε πως έγινε απαγορευμένη. Παρ όλα αυτά η Nike, με την οποία η Ρωσίδα αθλήτρια είχε συμβόλαιο αξίας, σύμφωνα με  το BBC, άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, διέκοψε κάθε συνεργασία. Το ίδιο έκαναν η Porsche και η Tag Heuer. Η Σαράποβα, ήταν μέχρι τότε, η υψηλότερα αμειβόμενη αθλήτρια στον κόσμο, κερδίζοντας 29,7 εκατ. δολάρια σε χρηματικά έπαθλα και από συμβόλαια, μέσα σε μόλις μια χρονιά, σύμφωνα με το Forbes.

Λοιπόν…

…Κάποιοι πλήρωσαν ακριβά, λάθη έπαρσης ίσως, αλλά ανθρώπινα. Κάποιοι άλλοι πάλι, με χτύπημα στα κέρδη τους έκαναν πράξη τη φράση του Ευριπίδη απ την Ηλέκτρα, το «έπαθες φρικτά, αλλά έκανες απαίσια».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.