17 Οκτ 2024
READING

Υιοθετώντας ένα ελαιόδεντρο που παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Λέσβο

4 MIN READ

Υιοθετώντας ένα ελαιόδεντρο που παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Λέσβο

Υιοθετώντας ένα ελαιόδεντρο που παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Λέσβο

H απόφαση της Ειρήνης Χατζηδημητρίου να εμπλακεί με τα οικογενειακά κτήματα στη Λέσβο δεν έτυχε από την πρώτη στιγμή της αποδοχής που η ίδια θα περίμενε. Η σκέψη να εγκαταλείψει τη θέση της ως ιδιωτική υπάλληλος, ήταν κάτι που σκεφτόταν καιρό νωρίτερα πριν κάνει το βήμα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θα αναλάβω ένα μέρος των οικογενειακών κτημάτων. Επικράτησε σιωπή στο οικογενειακό τραπέζι. Τότε έμενα μόνιμα στην Αθήνα. Οι γονείς μου είναι αγρότες και βιοπορίζονται από την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. Μεγάλωσα μέσα σε αυτό και ήταν πάντοτε κομμάτι της ζωής μου. Αυτό που ήθελα ήταν να δημιουργήσω κάτι δικό μου, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη που παρέλαβα από την οικογένειά μου».

Η ίδρυση της «mia elia»

Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου «mia elia», δημιουργώντας επώνυμο προϊόν που απείχε από την προσέγγιση των περισσότερων παραγωγών αλλά και της οικογένειάς τους να διαθέτουν σε χύδην ποσότητες τη σοδειά τους. «Ήθελα να δώσω στον κόσμο κάτι περισσότερο από ένα απλό ελαιόλαδο. Όπως έκανε ο πατέρας μου όταν έφερνε στο σπίτι ένα καλό ελαιόλαδο, έτσι κι εγώ ήθελα να δώσω την δυνατότητα σε γονείς να προσφέρουν ένα καλό προϊόν στα παιδιά τους σε οποιοδήποτε μέρος το κόσμου και αν βρίσκονται. Και ταυτόχρονα να μάθουν όλη τη διαδρομή που ακολουθεί ένας καρπός από τη στιγμή που συλλέγεται από το δέντρο έως ότου γίνει ελαιόλαδο και συσκευαστεί».

Η πρώτη συσκευασία του ελαιολάδου «mia elia» κυκλοφόρησε στην αγορά στις 10 Οκτωβρίου του 2019, όπου αρχικά πωλούνταν μέσω διαδικτύου. «Οι κύριες χώρες που στοχεύσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν στην Ευρώπη, ενώ μας ενδιέφερε και η Αμερική. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να κινηθούμε προς τις εξαγωγές. Χρειάστηκε σε κάποιες των περιπτώσεων να εκπαιδεύσουμε το κοινό καθότι στις σκανδιναβικές χώρες οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν πώς χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο κατά τη μαγειρική», λέει η Ειρήνη Χατζηδημητρίου.

Στη διάρκεια των ετών δημιουργήσαμε συνεργασίες και στα ελληνικά νησιά, διαθέτοντας τα προϊόντα μας στη Σαντορίνη ή την Κρήτη σε τοπικά καταστήματα. Αποτελεί επίτευγμα το γεγονός ότι το ελαιόλαδο της Λέσβου διατίθεται σε ένα νησί με μεγάλη ελαιοκομική παράδοση όπως η Κρήτη.

Υιοθετώντας ένα ελαιόδεντρο

Κύριο στοιχείο της δραστηριότητας για τη «mia elia», είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους πελάτες της να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο

Κύριο στοιχείο της δραστηριότητας για τη «mia elia», είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους πελάτες της να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο, από το οποίο θα προέρχονται οι ποσότητες ελαιολάδου που προμηθεύονται. «Έχουμε δημιουργήσει το project ‘Υιοθέτησε ένα ελαιόδεντρο’, από το οποίο προέρχεται το ελαιόλαδο που αγοράζει κάποιος. Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να σκανάρει το qr code του ελαιολάδου και να δει το ελαιόδεντρο από το οποίο προέρχεται».

«Επιθυμία μου ήταν να δείξω πώς γίνεται η συγκομιδή του καρπού και τι συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της ελιάς έως ότου αυτή να γίνει ελαιόλαδο. Με ενδιέφερε, αυτός που αγοράζει το ελαιόλαδο, να γνωρίζει τον παραγωγό του και να έχει μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα γι’ αυτό που βάζει στο πιάτο του και όχι σηκώνει ένα προϊόν από το ράφι ενός σούπερ μάρκετ και να το βάζει στο καλάθι του», εξηγεί η Ειρήνη Χατζηδημητρίου.

Δύο ελαιώνες με περίπου 1.000 ελαιόδεντρα

Η παραγωγή προέρχεται από τους δύο ελαιώνες που αξιοποιεί η επιχείρηση και διαθέτουν περί τα 1.000 δέντρα και έδρα της είναι το χωρό Τρύγονας της Λέσβου. Η ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται είναι η κολοβή, η οποία ευδοκιμεί σε μεγάλες ποσότητες στη Λέσβο. Όπως αναφέρει η κυρία Χατζηδημητρίου εξετάζεται η αξιοποίηση και άλλων ποικιλιών όπως είναι η κορωνέικη και η τσουνάτη. «Αυτό που θέλουμε είναι να συνεργαστούμε με παραγωγούς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι καλλιεργούν με πρότυπα που εναρμονίζονται με τα δικά μας. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να φέρουμε στο προσκήνιο ελαιόλαδα και από άλλες ποικιλίες, που θα εμπλουτίσουν τη γκάμα μας».

«Το όραμά μου για το μέλλον είναι να γίνουν οι συσκευασίες μας πιο οικολογικές. Μας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό και ήδη οι παραδόσεις προϊόντων στο εξωτερικό γίνονται μέσω της DHL με “πράσινα” μεταφορικά μέσα. Στόχος είναι να βελτιωθεί και η συσκευασία μας, πλαισιώνοντας το πιστοποιημένο ως οργανικό εξαιρετικό παρθένο που παράγουμε».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.