17 Οκτ 2024
READING

Το mega trend των high protein τροφίμων

4 MIN READ

Το mega trend των high protein τροφίμων

Το mega trend των high protein τροφίμων

Εάν οι διαδικτυακές συνομιλίες αποτελούν ένδειξη, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Brandwatch, το ενδιαφέρον διαδικτυακής αναζήτησης για τον όρο «high protein» έφτασε σε υψηλό πενταετίας στις αρχές του 2023 και έκτοτε παραμένει υψηλό. Ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούσαν για υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 32% σε ετήσια βάση έως και το τέλος Μαΐου του 2023.

Τα παραδείγματα προϊόντων στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ είναι αρκετά και σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων. Για παράδειγμα η Κρι Κρι έχει αναπτύξει τη σειρά των high protein yogurts, τα οποία βασίζονται στη συνταγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού με μεγαλυτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, άνω του 20%. Ταυτόχρονα όμως η ονομασία «Greek yogurt» προσδίδει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της εταιρείας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αλλά και η Δέλτα έχει να παρουσιάσει τα επιδόρπια γιαουρτιού με 0% λιπαρά, με 15 γραμμάρια πρωτεΐνη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μία κατηγορία που επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης είναι το cottage cheese όπου για παράδειγμα η Mondelez έχει να παρουσιάσει το Philadelphia με 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και η Arla με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Στο χορό της πρωτεΐνης έχουν μπει και γνωστοί σεφ, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Άκη Πετρετζίκη, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα του προτείνει συνταγές με πρωτεΐνη όπως μπάρες σοκολάτας, κορμός σοκολάτας, ομελέτες,

Η άνοδος των τάσεων που οδηγούν τους καταναλωτές σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά και τον υγιεινό τρόπο ζωής έχει ωθήσει την πρωτεΐνη σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας την ιδιαίτερα δημοφιλή. Ταυτόχρονα η πρωτεΐνη επωφελήθηκε από τη θετική της σχέση με την οικοδόμηση μυών.

Οι Millennials προβληματίζοναι και συζητούν για high protein προϊόντα

Οι Millennials είναι πιο πιθανό να μιλούν για μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με το 52% όλων των διαδικτυακών αναφορών σχετικά με τα «high protein» προϊόντα να προέρχεται από ενήλικες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

Καθώς οι δίαιτες όπως η paleo, η keto και ο βηγκανισμός έχουν αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές συχνά δίνουν έμφαση στην υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων ή ζωικής πρωτεΐνης. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι είδη όπως τα φασόλια και τα όσπρια έχουν γίνει τα αγαπημένα είδη στο μενού, για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους.

Οι πιο υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: greek yogurt, γάλα, αυγά, τόφου, σολομός, μοσχαρίσιο άπαχο κρέας, γαλοπούλα, στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, συκώτι.

Για χρόνια, το βόειο κρέας θεωρούνταν από πολλούς ως εγγενώς ανθυγιεινό. Όμως, η κατανόηση των καταναλωτών για το κόκκινο κρέας έχει προχωρήσει πολύ, σημειώνουν οι διαιτολόγοι, και οι ενημερωμένοι καταναλωτές είναι πλέον σε θέση να διακρίνουν τα οφέλη των μη επεξεργασμένων τροφίμων και των επεξεργασμένων ειδών όπως τα χοτ ντογκ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι συνιστούν γεύματα με τουλάχιστον 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από τη μυϊκή ανάπτυξη, την απώλεια βάρους, το ανοσοποιητικό σύστημα και την επιδιόρθωση των ιστών.

Οι επιλογές πρωτεΐνης διαρκώς αυξάνονται σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Οι βιομηχανίες τροφίμων και τα εστιατόρια αναδεικνύουν συχνά τις συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε προϊόντα όπως τα ορεκτικά. Εταιρείες όπως οι βιομηχανίες τροφίμων μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την τάση δημιουργώντας προϊόντα όπως μπάρες πρωτεΐνης ή σκόνες πρωτεΐνης.

Μία αγορά με προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Το μέγεθος της αγοράς τροφίμων με βάση την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50,2 δισεκατομμύρια δολάρια με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 8,65% μεταξύ 2023 και 2028. Η αγορά βιώνει μια στροφή προς φυσικά και φυτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την επέκταση των σημείων πώλησης και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτή η τάση καθοδηγείται από τις προτιμήσεις των καταναλωτών για πιο υγιεινές επιλογές και βιώσιμο τρόπο ζωής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.