18 Δεκ 2024
READING

Πώς οι ελληνικές startups αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο των τροφίμων

4 MIN READ

Πώς οι ελληνικές startups αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο των τροφίμων

Πώς οι ελληνικές startups αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο των τροφίμων

Ο κλάδος του τρόφιμου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχοντας μια μακρά παράδοση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.

Η αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, δημιουργούν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στο κομμάτι της ανάπτυξης, η καινοτομία και η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Ήδη στην ελληνική αγορά έχουν αναπτυχθεί startups οι οποίες πρωτοπορούν στον κλάδο των τροφίμων. Μέσα από την χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμόζουν τεχνικές ακόμα και για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης και της διατηρησιμότητας των τροφίμων ενώ υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη συσκευασία τροφίμων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα

Ακόμα και ο παραδοσιακός αγροδιατροφικός τομέας έχει κάνει άλματα προόδου, αφού οι παραγωγοί χρησιμοποιούν πλέον νέες μεθόδους, εισάγοντας σταδιακά την τεχνολογία στα…χωράφια τους. Drones, αισθητήρες ακόμα και ρομπότ παρέχουν σημαντικά για την ανάπτυξη των προϊόντων δεδομένα όπως για την υγρασία του εδάφους, τη θερμοκρασία, την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας την εξατομικευμένη φροντίδα κάθε φυτού.

Παράλληλα η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλύει τα προϊόντα σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας τυχόν ελαττώματα και διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα ενώ παράλληλα αλγόριθμοι προβλέπουν τη ζήτηση και προσαρμόζουν την παραγωγή ανάλογα, μειώνοντας τα αποθέματα και τις απώλειες.

Όλες αυτές οι μέθοδοι οδηγούν στο «τέλος της ημέρας» στην αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας, στη μείωση του κόστους και φυσικά να ξέρουν οι εταιρίες αλλά και οι παραγωγοί τί είναι αυτό που ζητάει ο καταναλωτής.

Οι startups που αλλάζουν τον κλάδο

Ο χώρος των τροφίμων έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης λένε οι ειδικοί, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενσάρκωση νέων τεχνολογιών.

Ωστόσο αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη «δράση» startup εταιρειών, οι οποίες επικεντρώνονται σε νέες λύσεις, ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξή του.

Η πιο γνωστή από όλες αυτές, η οποία μάλιστα πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα exits των τελευταίων ετών, είναι η Augmenta, την startup των Γ. Βαρβαρέλη και Δ. Ευαγγελόπουλου, που εξαγόρασε το 2023 η οικογένεια Ανιέλι μέσω της CNH Industrial έναντι 110 εκατ. ευρώ.

Ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα που περιλαμβάνει hardware και software λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και πραγματοποιώντας, σε πραγματικό χρόνο, έλεγχο σε καλλιέργειες.

Μία επίσης startup η οποία δημιουργεί αξία στον κλάδο είναι η Centaur. Η Centaur, με έδρα τον Βόλο και ιδρυτές τους Βασίλη Σωτηρούδα και Avi Reichental είναι μια εταιρεία Internet-of-Things (IoT) που αναπτύσσει ασύρματα ηλεκτρονικά αισθητήρων και λογισμικό cloud για παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων και επικεντρώνεται στην προστασία αποθηκευμένων προϊόντων για τη βιομηχανία τροφίμων και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Centaur έχει αναπτύξει ασύρματους αισθητήρες που μπορούν να μεταδίδουν και αναλύουν αξιόπιστα δεδομένα μέσα από κοντέινερ, αποθήκες ή σιλό, προκειμένου να προσδιοριστεί η ποιότητα, ο ασφαλής χρόνος αποθήκευσης και ο κίνδυνος αλλοίωσης του προϊόντος που αποθηκεύεται.

Η Grabi Smart Solutions ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Δημήτρη Γιαννόπουλο το 2021. Με στόχο να φέρει την τεχνολογία πιο κοντά στους αγρότες, φημιούργησε ένα λογισμικό για την πλήρη διαχείριση της άρδευσης και της λίπανσης, το οποίο βοηθά τους παραγωγούς να έχουν μέσω αισθητήρων που εγκαθίστανται στο χωράφι πλήρη εικόνα των αναγκών άρδευσης και λίπανσης, αλλά και των καταναλώσεών τους.

H πατρινή Coffe-Eco η οποία ιδρύθηκε από τους Μάριο Βλαχογιάννη και Αλέξη Πάντζιαρο και από το 2023  συμμετέχει με ποσοστό 30% η Coffee Island, καινοτομεί στην αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο.

Δραστηριοποιείται στην συλλογή και επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο, αξιοποιεί το προϊόν για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα, εδαφοβελτιωτικά υλικά και ζωοτροφές.

Η Agroknow, με CEO και συνιδρυτή της το Νίκο Μανουσέλη αναπτύσσει μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν πιθανούς κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όπως κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, αλλεργίες ή μόλυνση με βακτήρια.

Funds και προγράμματα για τον τομέα των τροφίμων

Παράλληλα υπάρχουν funds και προγράμματα τα οποία επενδύουν αποκλειστικά για την ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων.

Όπως το Επενδυτικό Ταμείο Βορείου Ελλάδος που ιδρύθηκε το 2021 και είναι Growth Equity Venture Capital Fund που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Έχει επενδύσει 30 εκατ. σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως τρόφιμα & αγροδιατροφή.

Παράλληλα υπάρχουν προγράμματα στην Ελλάδα όπως ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα.

Εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας και συνεισφέρει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

Για την στήριξη των νέων ώστε να ασχοληθούν με τον κλάδο έχει συσταθεί το Generation AG Greece το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει στους νέους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να τους προετοιμάσουν για απασχόληση στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.