Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά τον όρο «βιώσιμη διατροφή». Αν και πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν τη βιώσιμη διατροφή με τη χορτοφαγία και γενικότερα τη μείωση στην κατανάλωση του κρέατος, ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται σε μία ευρύτερη προσέγγιση όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων – μία προσέγγιση που προωθεί τόσο την ευζωία των ανθρώπων, όσο και τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.
Υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις προς τη βιώσιμη διατροφή, τις οποίες θα εξετάσουμε παρακάτω:
Τοπικά Προϊόντα
Η προτίμηση στα τοπικά προϊόντα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την κατανάλωση τροφίμων. Επιλέγοντας προϊόντα που παράγονται κοντά στον τόπο κατοικίας μας, περιορίζουμε την ανάγκη για μεταφορά, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 και των ενεργειακών πόρων που απαιτούνται για τη μεταφορά τροφίμων. Επιπλέον, η επιλογή τοπικών προϊόντων βοηθάει στην στήριξη της εκάστοτε τοπικής οικονομίας.
Εποχιακά Προϊόντα
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να επιλέγουμε εποχιακά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, καθώς έτσι προωθείται η βιωσιμότητα
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να επιλέγουμε εποχιακά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, καθώς έτσι προωθείται η βιωσιμότητα και μειώνεται η ζήτηση για προϊόντα που απαιτούν συγκεκριμένη συντήρηση και επεξεργασία, διαδικασίες που καταναλώνουν περιβαλλοντικούς πόρους.
Μείωση στην Κατανάλωση Κρέατος
Αν και όπως αναφέραμε η βιώσιμη διατροφή δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην χορτοφαγία, η μείωση τροφών που απαιτούν την παραγωγή κρέατος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία διατροφικών συνηθειών, φιλικά προσκείμενων προς το περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος καταναλώνει υπερβολικούς πόρους, ενώ παράλληλα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αντίθετα, η κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι περισσότερο βιώσιμες επιλογές που αφήνουν ασήμαντο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Βιολογικά Προϊόντα
Η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων είναι συνήθως πιο φιλική προς το περιβάλλον. Συνεπώς η επιλογή τους είναι ένα ακόμη βήμα προς τη βιώσιμη διατροφή.
Λιγότερη Συσκευασία
Για τη δημιουργία των συσκευασιών των τροφίμων, χρησιμοποιούνται πολύτιμοι περιβαλλοντικοί πόροι. Επιλέγοντας τρόφιμα τα οποία έχουν λιγότερη ή ανακυκλώσιμη συσκευασία, μειώνουμε τον αντίκτυπο και τις επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον.
Ποιο Είναι το Κόστος για τη Μείωση του Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου
Είναι αναμφισβήτητο ότι όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει πρακτικές για μια βιώσιμη διατροφή θα παρατηρήσει αυξημένο κόστος στα προϊόντα που προτείνονται, καθώς τα τοπικά, εποχικά και βιολογικά τρόφιμα τις περισσότερες φορές έχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις συμβατικές επιλογές της αγοράς.
Η αυξημένη τιμή αυτών των προϊόντων δικαιολογείται από αρκετούς παράγοντες. Καταρχάς, ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής τους είναι αποτέλεσμα των βιώσιμων πρακτικών που ακολουθούνται. Οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέτουν τη χρήση φυσικών μεθόδων, οι οποίες συνήθως είναι πιο κοστοβόρες από τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής.
Επιπλέον, η μειωμένη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα σε σχέση με τα μαζικά παραγόμενα τρόφιμα περιορίζει τις πιθανότητες δημιουργίας οικονομιών κλίμακας. Επειδή οι τοπικοί παραγωγοί συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγάλους όγκους τροφίμων, το κόστος ανά μονάδα παραμένει υψηλότερο.
Τέλος, η προσφορά αυτών των προϊόντων προέρχεται συχνά από μικρότερες, τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν τις ίδιες δυνατότητες και πόρους με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δεδομένα επηρεάζει την τελική τιμή, αλλά και τη διαθεσιμότητα, των προϊόντων.
Η Επόμενη Μέρα
Η βιώσιμη διατροφή θα είναι δεδομένα αναγκαία τα επόμενα χρόνια (αν δεν είναι ήδη), καθώς οι πόροι που καταναλώνονται από τη βιομηχανία τροφίμων είναι υπερβολικά πολλοί. Γι’ αυτό, πέρα από τις προσωπικές επιλογές και την ατομική ευθύνη του καθενός (όρος που έχει δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα), είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα τόσο σε πολιτειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ενημέρωση των πολιτών με έναν ολοκληρωμένο και σαφή τρόπο για την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές στην κατανάλωση τροφίμων και τα οφέλη της είναι απαραίτητη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πλυθησμού αγνοεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης.
Παράλληλα, πρέπει να γίνουν ενέργειες για την κινητροποίηση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, προκειμένου να στραφούν σε βιώσιμες πρακτικές και καταναλωτικές συνήθειες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ καταναλωτών, πολιτικών φορέων και επιχειρήσεων θα είναι καθοριστική για την ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.