16 Ιαν 2025
READING

Γιατί μετασχηματίζονται παραδοσιακοί όμιλοι τροφίμων

4 MIN READ

Γιατί μετασχηματίζονται παραδοσιακοί όμιλοι τροφίμων

Γιατί μετασχηματίζονται παραδοσιακοί όμιλοι τροφίμων

Η στροφή σε νέα προϊόντα είναι η απάντηση των εταιρειών τροφίμων στις αλλαγές που φέρνει το δημογραφικό στον παιδικό πληθυσμό, ο οποίος βαίνει μειούμενος, αλλάζοντας εν μέρει τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων που παραδοσιακά δραστηριοποιούνταν σε βρεφικά και παιδικά τρόφιμα. Η αγορά αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τη δραματική μείωση των γεννήσεων, αφού το 2023 γεννήθηκαν 71.455 μωρά, 6,1% λιγότερα σε σχέση με το 2022 και 37,7% λιγότερα σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θέλουν τον πληθυσμών της Ελλάδας να υποχωρεί κατά 24% το 2100, σε σύγκριση με το 2021. 

Αυτή δεν είναι η μοναδική τάση στην οποία οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταποκριθούν, πάντως. Η αυξανόμενη ζήτηση για νέας γενιάς τρόφιμα, όπως είναι τα plant based, φέρνει επενδύσεις σε μία αγορά που υπολογίζεται ότι αξίζει περί τα 50 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Μόνο η κατηγορία των ροφημάτων – που εκτιμάται ότι αποτελεί τα 2/3 του τζίρου λιανικής των φυτικών – έχει έσοδα 33,3 εκατ. ευρώ, με βάση στοιχεία της Circana για το 2023, ενώ παγκοσμίως, τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αξία 166 δισ. δολαρίων το 2030, σύμφωνα με τη Statista.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετασχηματισμού και προσαρμογής στις νέες συνθήκες αποτελεί η Δέλτα, που «έδιωξε» την αγρότισσα με την καρδάρα γάλακτος από το σήμα της, ύστερα από επτά δεκαετίες.

Στόχος της διοίκησης είναι η συνεισφορά του γάλακτος στο διευρυμένο, πλέον, μείγμα των πωλήσεων να μειωθεί και η εταιρεία να επεκταθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες στις οποίες έχει παρουσία, όπως τα σνακ, τα φυτικά και οι χυμοί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δέλτα αποεπένδυσε από τη βουλγαρική γαλακτοβιομηχανία United Milk την οποία μεταβίβασε στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), ενώ επεκτείνεται σε βιολογικά γαλακτοκομικά και παγωτά, μέσω των εξαγωρών των Κουρέλλας και Cold Sin, αντίστοιχα. Στη στρατηγική της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η επέκταση της σειράς φυτικών ροφημάτων με  νέες προτάσεις, με προσθήκη φυτικών ινών, βρώμης, πρωτεΐνης και super mixes και η ανάπτυξη κωδικολογίου στους φρέσκους χυμούς ψυγείου με μικρότερες συσκευασίες και νέες γεύσεις. Αντίστοιχα, η συγγενής εταιρεία Δωδώνη, ανακοίνωσε την προηγούμενη άνοιξη επέκταση της σειράς φυτικών προϊόντων στο λευκό τυρί και στο κίτρινο σε φέτες και παράλληλα ενίσχυσε την κατηγορία φυτικών επιδορπίων με νέες γεύσεις.

Οι πωλήσεις του 2023 επιβεβαιώνουν όσα διείδε η Δέλτα: η αγορά του λευκού γάλακτος ήταν μεν ανοδική σε αξία κατά 6,5%, αλλά αρνητική σε όγκο κατά 1,7%, ενώ η συνολική αγορά του βρεφικού και παιδικού γιαουρτιού το 2023 κινήθηκε πτωτικά σε όγκο κατά 3%. Αντίθετα,  το στραγγιστό γιαούρτι κινήθηκε ανοδικά και σε αξία (10%) και σε όγκο (4%), όπως και η κατηγορία του γιαουρτιού με φρούτα  (σε όγκο +1,6% και σε αξία +13,2%) και τέλος, η κατηγορία των φυτικών ροφημάτων σημείωσε ξανά αύξηση της τάξης του 5,4% τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Με την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της με νέα γαλακτοκομικά και φυτικά προϊόντα της μητρικής, απάντησε σε αυτές τις τάσεις και η Numil Hellas, γνωστή από τα βρεφικά με το σήμα της Nutricia. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα προϊόντα υψηλής πρωτεΐνης Hipro και Alpro, ενώ η εταιρεία επέκτεινε την γκάμα των προϊόντων διατροφής ενηλίκων με τη Fortimel. Πάντως, το 2023 πέτυχε αύξηση των μεριδίων αγορών της σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, με το τζίρο της να αυξάνεται κατά 46% στα 29,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μείγματα μαγειρικής για πίτσες, αρτοσκευάσματα, γλυκά και σνακ, υλικά ζαχαροπλαστικής, επιδόρπια, ροφήματα και τούρτες φέρνουν στο μυαλό του καταναλωτή το brand της Γιώτης, που άλλοτε ήταν ακόμα περισσότερο συνδεδεμένο με βρεφικές τροφές, οι οποίες βέβαια μπαίνουν και σήμερα, έναν αιώνα μετά την ίδρυση της εταιρείας, στα ελληνικά νοικοκυριά. Η επέκταση ήταν επιτακτική και για τη Γιώτης, η οποία επενδύει στον εξοπλισμό των γαλακτοκομείων Στάμου, που εξαγόρασε το 2018, ενώ πλέον αναζητά ευκαιρίες και για άλλες εξαγορές.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη της τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, πήρε και η Nestle, η ανάπτυξη της οποίας αποδίδεται κυρίως στην επένδυση της στη Solgar. Η πολυεθνική εξαγόρασε την εταιρεία διανομής βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής, σηματοδοτώντας «τη δημιουργία μιας νέας βάσης για την Nestlé Health Science στην Ελλάδα».

Η Nestle, που εξακολουθεί φυσικά να εμπορεύεται βρεφικές φόρμουλες οι οποίες κινούνται ανοδικά, κατέγραψε το 2023 διψήφια ανάπτυξη των ζαχαρωδών όπως είναι η διάσημη KitKat και τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% στα 409 εκατομμύρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.