H ένωση WISTA International που προασπίζει τη θέση της γυναίκας στη ναυτιλιακή βιομηχανία επανεξέλεξε την Έλπη Πετράκη στη θέση της προέδρου του οργανισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, αξιολογώντας θετικά την πρώτη της θητεία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.
«Σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την επέτειο-ορόσημο και γιορτάζει την εξέλιξή της για 5 δεκαετίες, η WISTA συνεχίζει να υπάρχει για κάποιο λόγο – ως επαγγελματική οργάνωση που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τις γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία χτίζοντας γέφυρες που δημιουργούν συνέργειες μεταξύ όλων των φύλων», δήλωσε η κ. Πετράκη κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της WISTA, η οποία διεξήχθη στη Λεμεσό της Κύπρου.
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού, ανακοινώθηκε και η ίδρυση τριών νέων εθνικών οργανώσεων της WISTA στην Κίνα, στην Ονδούρα και στην Κόστα Ρίκα. Επίσης, επισημοποιήθηκε η ίδρυση ενός νέου Ταμείου Ιδίων Κεφαλαίων για τις εθνικές ενώσεις, το οποίο στόχο έχει να προσφέρει οικονομική στήριξη σε όσες οργανώσεις βρίσκονται σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Το Προφίλ της Έλπης Πετράκη
Η Έλπη Πετράκη έχει σημαντική εμπειρία στον ναυτιλιακό κλάδο αφού πριν αναλάβει τα ηνία της WISTA International, είχε βρεθεί στο τιμόνι της αντίστοιχης ελληνικής οργάνωσης WISTA Hellas για τέσσερα χρόνια, ενώ για άλλα τόσα κατείχε τη θέση της αντιπροέδρου. Η κ. Πετράκη προέρχεται από εφοπλιστική οικογένεια και είναι ενεργή στο ναυτιλιακό επιχειρείν με παραπάνω από 26 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση Enea Management Inc, κατέχοντας πλέον τον τίτλου της «Chartering /Operations /Business Development Manager». Η Enea Management Inc. δραστηριοποιείται στον τομέα των δεξαμενόπλοιων. Ακόμα, η κ. Πετράκη κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου Β’ στην Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).
Η Έλπη Πετράκη έχει σπουδάσει στο τμήμα Maritime Business and Maritime Law του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ της Αγγλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το βρετανικό Guildhall University.
Το έργο της Έλπης Πετράκη αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας τόσο το 2022 (83η θέση), όσο και το 2023 (77η θέση). Η κ. Πετράκη συμμετέχει σε πολλά συνέδρια και εμπλέκεται σε αρκετές δράσεις μέσω των οποίων επιχειρεί να ενδυναμώνει τον ρόλο της γυναίκας στην παγκόσμια ναυτιλία διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση.
Η Ελληνική Σημαία Κυματίζει σε Διεθνείς Ενώσεις και Οργανισμούς
Η επανεκλογή της κ. Πετράκη είναι ένα ακόμη παράσημο για την ελληνική ναυτιλία, η οποία φαίνεται πως εκτός από τον ηγετικό ρόλο που κατέχει σε εφοπλιστικό/πλοιοκτητικό επίπεδο, αναπτύσσει και τεράστια δυναμική σε διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς. Η παρουσία ελληνικών φωνών είναι δυνατή σε αρκετά σημαντικά όργανα της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ισχυρή είναι η ελληνική εκπροσώπηση στο διεθνές ναυτικό επιμελητήριο με τους Αδαμάντιο Λαιμό και Ιωάννη Λύρα να αποτελούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ οι Πάνος Ζαχαριάδης και Βασίλης Παπαγιαννόπουλος βρίσκονται στο Δ.Σ. του Συμβουλίου Βαλτικής και Διεθνούς Ναυτιλίας (BIMCO), με τον πρώτο μάλιστα να κατέχει τον ρόλο του «Acting Chairperson Marine Environment Committee». Αξίζει να αναφέρουμε πως παλαιότερα, πρόεδρος του BIMCO είχε διατελέσει και ο Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος. Επιπλέον, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας την «ελληνική σημαία» κρατάει ο Γιώργος Χαραλαμπίδης.
Με την ενεργό συμμετοχή Ελλήνων εκπροσώπων σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις, η ελληνική ναυτιλία διασφαλίζει τη διαρκή της επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και, κατ’ επέκταση, στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του διεθνούς στόλου. Σε συνδυασμό με τη στρατηγική τους παρουσία σε κρίσιμους παγκόσμιους θεσμούς, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.