Στο μοντέλο των εταιρειών ακινήτων του εξωτερικού αναμένεται να κινηθούν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν «ορατές» στο διεθνές επενδυτικό κοινό και να αποκτήσουν υπολογίσιμο μέγεθος, ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια και γίνουν ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι ελληνικές εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων βλέπουν ως… μονόδρομο πλέον τις συγχωνεύσεις, όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς.
Είναι γεγονός ότι εκτός της Prodea, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ, οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ έχουν μικρά χαρτοφυλάκια, που δεν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. «Δύσκολα θα μεγαλώσουν από μόνες τους, είναι πιο εύκολο να γίνουν συγχωνεύσεις. Οι επενδυτές ζητούν χαρτοφυλάκια άνω του 1 δις. ευρώ για να τοποθετηθούν», είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property ΑΕΕΑΠ, Παναγιώτης Καπετανάκος, σε πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, εξέλιξη που κρίνεται νομοτελειακή, όσο οι αξίες των ακινήτων μεγεθύνονται και τα ραντάρ των μεγάλων θεσμικών επενδυτών στρέφονται στο real estate. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εταιρείες με πολύ μικρό ενεργητικό δεν είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες, σε έναν κλάδο με τόσο υψηλές επενδυτικές αξίες», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου. Ενδεικτικά, η συνολική αξία επενδύσεων των εννέα ΑΕΕΑΠ στην Ελλαδα φτάνει τα 5,3 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή τους διαμορφώνεται σε 3,1 δισεκατομμύρια. Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί, πως, τα κέρδη από τη δραστηριοποίησή τους νέμονται λίγοι, καθώς μόλις 477 εκατομμύρια, δηλαδή το 15% της κεφαλαιοποίησης, ανήκει σε μικρομετόχους.
Περισσότερο διαδεδομένος είναι ο αντίστοιχος θεσμός των REITs (Real Estate Investment Trusts) στις διεθνείς αγορές. Οι εταιρείες που «μυρίζουν όπως το real estate, μοιάζουν με ομόλογα και κινούνται όπως τα equities» έχουν ήδη εφαρμόσει τον «κανόνα» των συγχωνεύσεων, προκειμένου να γίνουν βιώσιμες. Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 15 νέες συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών ακινήτων, από τον Μάιο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023. Εκείνη την περίοδο, οι διοικήσεις των REITs είδαν την λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων, ο ακτιβισμός των μετόχων και η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα. Στην Ευρώπη, πάντως, οι εξαγορές εταιρειών ακινήτων ήταν το 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Ο αριθμός των συναλλαγών μεταξύ των REITs μειώθηκε σε 216 από 306 που ήταν το 2022. Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Η πρώτη συγχώνευση στην Ελλάδα
Την αρχή στην Ελλάδα κάνουν οι Briq Properties και Intercontinental International, οι οποίες θα συγχωνευτούν με σκοπό να δημιουργηθεί μία εταιρεία ακινήτων με διπλάσια αξία χαρτοφυλακίου
Την αρχή στην Ελλάδα κάνουν οι Briq Properties και Intercontinental International, οι οποίες θα συγχωνευτούν με σκοπό να δημιουργηθεί μία εταιρεία ακινήτων με διπλάσια αξία χαρτοφυλακίου από αυτή που διαθέτει η πρώτη, μία κίνηση που θα ήταν δύσκολο να γίνει σταδιακά. Να διευκρινιστεί ότι η Briq Properties ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Quest, επιχειρηματία Θεόδωρο Φέσσα και η Intercontinental International από την οικογένεια Χαλικιά, που δραστηριοποιείται στην Αμερική και διοικεί τη Republic Bank of Chicago, την 23η σε κατάταξη τράπεζα του Ιλινόις, με παρουσία σε 19 τοποθεσίες. Η συμφωνία των δύο πλευρών θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας εταιρείας με χαρτοφυλάκιο ακινήτων 250 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Briq Properties, μέσω της συγχώνευσης η εταιρεία «θα μπορέσει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της άμεσα και να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες που προκύπτουν ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της και επιτρέποντας της να αυξήσει τη θέση της στην αγορά. Επιπλέον, η γεωγραφική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση βάσει κατηγοριών χρήσεων καθώς και πελατών / μισθωτών θα καταστήσει τη Briq αφενός μεν πιο ανθεκτική σε κινδύνους αγοράς που συνέχονται με μια συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων ή μια γεωγραφική περιοχή ή με συγκέντρωση ρίσκου σε κάποιους πελάτες / μισθωτές παρέχοντας αυξημένη ευελιξία στις επενδυτικές στρατηγικές της, αφετέρου δε πιο προσαρμοστική σε μεταβολές ζήτησης της αγοράς, επιτρέποντάς της να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες σε διαφορετικές αγορές και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε κρατούσες μακροοικονομικές συνθήκες και τάσεις».
Επιπλέον, βελτίωση αναμένουν τα στελέχη και όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους, ενώ η αύξηση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου θα οδηγήσει σε αύξηση της εσωτερικής αξίας της μετοχής, προσφέροντας τη δυνατότητα μελλοντικής υπεραξίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.