16 Ιαν 2025
READING

9 επαναστατικές εξελίξεις της ανθρωπότητας για το 2024

12 MIN READ

9 επαναστατικές εξελίξεις της ανθρωπότητας για το 2024

9 επαναστατικές εξελίξεις της ανθρωπότητας για το 2024

Με αλματώδεις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, το 2024 φέρνει το μέλλον πιο κοντά, τόσο που ούτε η λογοτεχνία ή το σινεμά επιστημονικής φαντασίας, δεν θα μπορούσε. Φυσικά θαυμάζουμε! Και κάποτε τρομάζουμε! Μα και ο φόβος μας, είναι συνυφασμένος με την απώλεια ελέγχου και την ανάγκη που έχουμε, ανθρώπινα, να διατηρούμε τον έλεγχο, να νιώθουμε ασφάλεια. Μπροστά στο καινούριο, πυροδοτείται η λαχτάρα για να το ζήσουμε, αλλά και το άγχος, η απειλή, η αβεβαιότητα.

«Η επιστημονική -επομένως ανθρώπινη- πράξη- είναι σαν τον Ιανό. Κάθε χρήση φέρει μέσα της την κατάχρηση» έχει δηλώσει στο παρελθόν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταυρούλα Τσινόρεμα, συνεχίζοντας πως «χρειάζεται λοιπόν να εμποδιστεί η κατάχρηση, μέσα από την άπλετη δημοσιότητα και την υπεύθυνη, δημόσια λογοδοσία. Πρωτίστως, οι χρηματοδοτικές πηγές της έρευνας δεν πρέπει ποτέ να είναι κρυφές, ενώ η δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να ελέγχει τους θεσμούς της επιστήμης με τρόπο που να συμβάλλει στο κοινό αγαθό και να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Αμήν… Ότι διαβάζουμε, βλέπουμε, ακούμε ή ακόμη και οι εκστρατείες μάρκετινγκ θα παράγονται από Τεχνητή Νοημοσύνη Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας, δημιουργικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων κειμένων, εικόνων, βίντεο και μουσικής, που βρίσκει απήχηση στις ανθρώπινες προτιμήσεις.

Οι τεράστιες εφαρμογές αφορούν στη δημιουργία άρθρων, τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, την ανάπτυξη εκστρατειών μάρκετινγκ, τη σύνθεση μουσικής, τη συγγραφή best seller μάλιστα βιβλίων, την παραγωγή ρεαλιστικών οπτικών εικόνων και βίντεο. Όλα ετοιμάζονται σε χρόνους ρεκόρ, με ελάχιστο κόστος, όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημιουργικά εργαλεία και να γίνουν συνεχιστές του Ντοστογιέφσκι -λέμε τώρα-, ενώ δεν υπάρχουν όρια και μέτρο στην ποσότητα! Θυμόμαστε εδώ τον μακαρίτη τον Στίβεν Χόκινγκ να λέει πως: «Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής. Θα αρχίσει να λειτουργεί αυτόνομα και να σχεδιάζει τον εαυτό της με αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που περιορίζονται από την αργή γενετική εξέλιξη, δεν θα μπορέσουν να την ανταγωνιστούν και θα αντικατασταθούν». Στον διάλογο που έχει ξεσπάσει ασυγκράτητος με φόβους και φοβίες Αποκάλυψης, υπάρχει πάντα η ανταπάντηση πως όλο αυτό υπάρχει από την ανθρώπινη πρόθεση. Οι αλγόριθμοι και τα προγράμματα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της σχεδιάζονται και προγραμματίζονται από ανθρώπους με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα κατά νου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγεται έργο από μηχανή, αλλά εξακολουθεί να καθοδηγείται από την ανθρώπινη δημιουργικότητα και φαντασία.

Νέα κόλπα με κβαντική πληροφορική

Αμαρτία εξομολογούμενη, αμαρτία ούκ εστί, λένε και εμείς παραδεχόμαστε την ασχετοσύνη μας -όχι που παίζουμε και τα κβάντουμ στα δάχτυλα, δηλαδή!- αλλά διαβάζοντας πως το μέλλον μας θα είναι οι κβαντικοί υπολογιστές, τρέξαμε στη Wikipedia δούμε τι ‘ν τουτο; «Κβαντικός υπολογιστής» διαβάζουμε «ονομάζεται μία υπολογιστική συσκευή που εκμεταλλεύεται χαρακτηριστικές ιδιότητες της κβαντομηχανικής, όπως την αρχή της υπέρθεσης και της διεμπλοκής καταστάσεων, για να φέρει εις πέρας επεξεργασία δεδομένων και εκτέλεση υπολογισμών». Πσσσς! Λέμε και κάνουμε πως κατανοούμε θαυμάζοντας, αλλά μαθαίνουμε πως η πρακτική τεχνολογία είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο ανάπτυξη, που όμως δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι κβαντικοί υπολογιστές αξιοποιούν τις ιδιότητες της κβαντικής μηχανικής για να επεξεργάζονται πληροφορίες πολύ ταχύτερα από τους κλασικούς υπολογιστές. Η κβαντική πληροφορική, μπορεί δυνητικά να σπάει κώδικες που σήμερα θεωρούνται ασφαλείς, να οδηγεί στην ανακάλυψη φαρμάκων, να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα και γενικώς να οδηγήσει σε μια ακόμα τεχνολογική επανάσταση. 5G more… and more… Θυμόμαστε ακόμα, τη διεθνή συνωμοσιολογία για τη πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το 5G και για το πως επιφέρει από στείρωση μέχρι το κορονοϊό, τον ίδιο. Και άλλωστε πως γινεται να ξεχάσουμε τον Ντέιβιντ Άικ, πρώην ποδοσφαιριστή, συγγραφέα και «γκουρού» της συνωμοσιολογίας να δηλώνει σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε στο YouTube – διέγραψαν τα βίντεο, μετά- πως: «Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο 5G και αυτή την κρίση υγείας και αν το 5G συνεχίσει και φτάσει εκεί που θέλουν να φτάσει, η ανθρώπινη ζωή όπως την ξέρουμε θα τελειώσει»! Κάτι χιλιάδες και στην Ελλάδα είχαν κάνει στόχο ζωής το «Stop 5G» που εκτός των άλλων, σκοτώνει τις μέλισσες, τις φάλαινες, εκατοντάδες πουλιά, επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Σήμερα τα θυμόμαστε όλα αυτά με γέλια και αναμένουμε την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του 5G, που φέρει σημαντικά ταχύτερες ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης δεδομένων, ευρύτερη κάλυψη και πιο σταθερές συνδέσεις, την ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων με ελάχιστη καθυστέρηση. Και όχι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει τελειώσει και αναμένεται να επικοινωνεί ακόμη ταχύτερα! Ψωνίζουμε με επαυξημένη πραγματικότητα ή AR απ’ τον καναπέ μας.

Η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας ή αλλιώς Augmented Reality, δηλαδή, AR είναι μια πλασματική απεικόνιση του πραγματικού κόσμου, μέσω υπολογιστικά παραγόμενων ψηφιακών πληροφοριών και διαφόρων τεχνολογιών. Θεωρείται λοιπόν, πως θα αλλάξει το παγκόσμιο εμπόριο, με τους καταναλωτές μέσω των συσκευών τους να χρησιμοποιούν εφαρμογές που τους επιτρέπουν να δοκιμάζουν ρούχα, είδη μέικ απ, κουρέματα, ή να βλέπουν πώς θα έδειχναν έπιπλα στο χώρο τους πριν από την αγορά. Οι χρήστες διασκεδάζουν, διευκολύνονται, ψωνίζουν πολύ περισσότερο και μειώνονται τα ποσοστά επιστροφών. Φυσικά, σωματικά βρίσκεσαι αλλού, αλλά το μυαλό σου λειτουργεί σε άλλο τόπο, διαφορετικά απ’ ότι το σώμα.

Εκφράζονται λοιπόν, αντιρρήσεις πως ο ανθρώπινος οργανισμός σε κατάσταση ψυχοσωματικής αντίφασης, πέρα από την ψυχολογική του διαίρεση στα δύο, θα αναγκαστεί να αντιδράσει μέσα από έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, μέχρι λιποθυμία και οπτικές παρενέργειες! Τι να πούμε, εκτός απ το ό,τι θα δούμε -μάλλον! Το Διαδίκτυο των πραγμάτων ή IoT στις πόλεις και στην καθημερινότητά μας Το Internet of Things, κοινώς, IoT ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων στα ελληνικά, είναι μια πληροφοριακή έννοια η οποία περιγράφει το δίκτυο επικοινωνίας αντικειμένων τα οποία μπορούν να ανταλλάξουν δεδομένα. Αυτό γίνεται μέσω της ενσωμάτωσης, στα αντικείμενα αυτά, ηλεκτρονικών μέσων, λογισμικού, αισθητήρων και συνδεσιμότητας σε δίκτυο. Η τεχνολογία αυτή, θωρείται πως θα φέρει την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» και έχει εφαρμογές βέβαια σε εργοστάσια, στη προσωπική ζωή αλλά και σε πόλεις, με την συλλογή δεδομένα για την αποτελεσματική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, πόρων και υπηρεσιών. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και των δημόσιων μεταφορών για τη μείωση της συμφόρησης, τη χρήση έξυπνων δικτύων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και την εφαρμογή συνδεδεμένων συστημάτων για τη δημόσια ασφάλεια και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το ιδανικό είναι πως θα βελτιώσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις Μεγαλοπόλεις, που μεγαλώνουν τόσο ώστε κάποτε γίνονται χαώδεις. Μόνο που κάπου εδώ έχουμε το θεμάτακι των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη προστασία τους, που δεν το λες και αμελητέο. Όσο κι αν διαβεβαιωνόμαστε πως είμαστε ασφαλείς και μόνο μη προσωπικές πληροφορίες μας θα διακινούνται, ε, δεν το καταπίνουμε και αμάσητο, εδώ που τα λέμε! Μπορεί Gattaca αλλά σίγουροι οι βιοτεχνολόγοι γεωργοί!

Ο Στιβ Τζόμπς, από τις πλέον πολυσχιδείς προσωπικότητες του 20ου αιώνα, έλεγε: «πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες καινοτομίες του 21ου αιώνα θα προκύψουν από τη διασταύρωση της βιολογίας και της τεχνολογίας. Μια νέα εποχή ξεκινά».

Και ιδού η βιοτεχνολογία!

Πρόκειται για τον επαναστατικός επιστημονικός κλάδος, στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας, που αξιοποιεί ζωντανούς οργανισμούς και βιολογικές διεργασίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή μας. Η βιοτεχνολογία σε συνδυασμό με τη μοριακή βιολογία και νέες τεχνολογίες, όπως η καλλιέργεια κυττάρων και η γενετική μηχανική, εκτιμάται ότι φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς της ανθρωπότητας, που κάποτε φαντάζει δυστοπική! Η επεξεργασία γονιδίων της βιοτεχνολογίας επιτρέπει την εισαγωγή, την αφαίρεση, την αλλαγή ή την αντικατάσταση συγκεκριμένων τμημάτων του DNA ενός ατόμου, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να τροποποιούν ή να αντικαθιστούν ελαττωματικά γονίδια με υγιή, προκειμένου να θεραπεύσουν ή και να προλάβουν δυνητικά μια ασθένεια! Δείτε όσοι δεν το έχετε κάνει, ήδη, την κινηματογραφική επιτυχία Gattaca, από το 1997 και μετα αν δεν έχετε εφιάλτες, πείτε το μας να το ξέρουμε!

Πάμε και στην Συνθετική Βιολογία της Βιοτεχνολογίας, όπου επιδιώκεται να δημιουργηθούν νέα βιολογικά υλικά και συστήματα ή να επανασχεδιάσει εκείνα που ήδη βρίσκονται στη φύση. Αν και η ανάπτυξή της συνεπάγεται πρακτικές αλλά και ηθικές προκλήσεις, οι δυνατότητες της συνθετικής βιολογίας υπερτερούν και εκτιμάται ότι θα προσφέρει νέες λύσεις για την παγκόσμια γεωργία, την υγειονομική περίθαλψη, τη μεταποίηση και διάφορους άλλους τομείς. Τα επιτεύγματα στη βιοτεχνολογία, συγκεκριμένα στη γεωργία, επιτρέπουν την ανάπτυξη καλλιεργειών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη αντοχή σε παράσιτα και ασθένειες, καλύτερο διατροφικό προφίλ και υψηλότερες αποδόσεις. Τεχνικές όπως η γονιδιακή επεξεργασία CRISPR χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καλλιεργειών που μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες όπως η ξηρασία και η αλατότητα, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα.

Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για Ιατρική προσαρμοσμένη ατομικά

Οι εξελίξεις στη γονιδιωματική και τη βιοτεχνολογία έχουν επιτρέψει στους γιατρούς να επιλέγουν θεραπείες με μέγιστη αποτελεσματικότητα και ελάχιστα περιθώρια λάθους, μέσα εξατομικευμένη ιατρική θεραπεία, προσαρμοσμένη στα μοναδικά ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς. Η εξατομικευμένη ιατρική είναι ιδιαίτερα μετασχηματιστική στην ογκολογία, όπου συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να στοχεύσουν σε γενετικές μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιεί γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής για την ακριβή διάγνωση και θεραπεία ασθενειών. Οι επιστήμονες, αναμένουν μέσα στα επόμενα χρόνια, πρωτοφανή αποτελέσματα, προσβλέποντας στην αλματώδη εξέλιξη της βιοτεχνολογικής Βιοεκτύπωσης. Πρόκειται για μέθοδο, που επιτρέπει την κατασκευή κυτταρικών δομών και ιστών από «βιολογικά μελάνια» που περιέχουν βλαστοκύτταρα. Στοιβάδα τη στοιβάδα, το βιοϋλικό εναποτίθεται για τη δημιουργία δέρματος, ιστού ή ακόμα και οργάνου. Οι τεράστιες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας θα ωφελήσουν και στην ιατρική έρευνα και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και βέβαια στην εξατομικευμένη ιατρική. Νευρομορφική πληροφορική και Νανοτεχνολογία με τσιπάκια στο εγκέφαλο για ιατρικές και άλλες χρήσεις!

Το γύρο του κόσμου βέβαια, προκαλώντας τεράστια αίσθηση είχε κάνει το βίντεο της Neuralink, της εταιρείας νευροτεχνολογίας του Ιλον Μασκ, στο οποίο εμφανίζεται ένας 29χρονος τετραπληγικός ασθενής που έχοντας τοποθετημένο το εγκεφαλικό εμφύτευμα Telepathy της Neuralink φαίνεται να μπορεί να παίξει σκάκι στον υπολογιστή μετακινώντας τα πιόνια με νοητικές εντολές. Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι η πρώτη εταιρεία που τοποθετεί εγκεφαλικό εμφύτευμα σε άνθρωπο. Η ολλανδική Onward είχε ανακοινώσει τη σύνδεση ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος με ένα άλλο το οποίο διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, με στόχο να μπορέσει ένας τετραπληγικός ασθενής να ανακτήσει κινητικότητα. Το ινστιτούτου Clinatec της Γκρενόμπλ έχει παρουσιάσει ένα εμφύτευμα που, αφού τοποθετηθεί, επιτρέπει σε ένα τετραπληγικό άτομο να κινεί έναν εξωσκελετό, καθώς και να κινεί τα χέρια ή να μετακινείται. Η Neuralink, όμως, με επιπλέον 323 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, είναι σε θέση, όπως δηλώνεται, να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, αλλά επίσης να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Όλα αυτά χάρη και στη νευρομορφική πληροφορική, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών που μιμούνται τις νευρικές δομές και τις μεθόδους επεξεργασίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτά τα τσιπ επεξεργάζονται πληροφορίες με τρόπους που διαφέρουν θεμελιωδώς από τους παραδοσιακούς υπολογιστές, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερο χειρισμό εργασιών όπως η αναγνώριση προτύπων και η επεξεργασία αισθητηριακών δεδομένων. Η τεχνολογία αυτή μπορεί, επιπλέον, να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και την υπολογιστική ισχύ, ιδίως σε εφαρμογές που απαιτούν μάθηση και προσαρμογή σε πραγματικό χρόνο.

Η Νανοτεχνολογία, τώρα περιλαμβάνει τον χειρισμό της ύλης σε ατομικό και μοριακό επίπεδο, βελτιώνοντας ή δημιουργώντας υλικά και συσκευές με νέες ιδιότητες. Οι εφαρμογές είναι τεράστιες, όπως αποτελεσματικότερα συστήματα χορήγησης φαρμάκων, βελτιωμένα υλικά για καλύτερη απόδοση προϊόντων και καινοτομίες στην ηλεκτρονική, όπως μικρότερα και ισχυρότερα τσιπ. Σαρωτικές οι εφαρμογές στην Ιατρική, βέβαια! Σωτηρίες για την ανθρωπότητα! Φυσικά υπάρχουν και οι σκεπτικιστές που λένε, πως τσιπάκια στους ανθρώπινους εγκέφαλους σημαίνουν και απόλυτο έλεγχο εκτός από θεραπεία. Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος να ελέγχεται η βούληση του ανθρώπου, λένε οι επιστήμονες! Και ναι πολλές οι ελπίδες αλλά και οι αμφιβολίες για το άγνωστο. Οι βελτιωμένες κινητικές, ψυχιατρικές, οπτικές λειτουργίες μπορεί να συγκοινωνούν λειτουργικά με άλλες περιοχές του εγκεφάλου και εκεί κανείς δεν ξέρει, τι παράπλευρες αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν.

Ο διαστημικός τουρισμός και η ευρύτερη διαστημική οικονομία θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με τη συγκεκριμένη αγορά να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 450 δισ. δολ. το 2022 σε 1 τρισ. δολ. το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων GlobalData. Ο Πάτρικ Μρίντχα, Θεματικός Αναλυτής της εταιρείας, δήλωσε πως: «Η μετάβαση στην άκρη του διαστήματος θα γίνει σύντομα μια εφικτή φιλοδοξία και πιθανότατα δημοφιλής στους τουρίστες που αναζητούν συνεχώς νέες εμπειρίες. Αν και δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να κατασκευάσουμε ξενοδοχεία στο διάστημα, οι επενδύσεις σε πράγματα όπως οι νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) και τα διαστημικά οχήματα θα είναι σημαντικά ‘σκαλοπάτια’”. Οι CNTs έχουν ποικίλες χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της νανοτεχνολογίας, των υπερπυκνωτών, των ηλιακών συλλεκτών και των μπαταριών. Μια ιδιαίτερα τολμηρή περίπτωση πιθανής χρήσης είναι ένας διαστημικός ανελκυστήρας, μια πανύψηλη υπερκατασκευή σχεδιασμένη να μεταφέρει αγαθά και επιβάτες στο διάστημα αντί αυτό να γίνεται με πυραύλους. Τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια σημειώνουν σημαντικά βήματα με εταιρείες όπως η SpaceX και η Blue Origin. Οι τρέχουσες προσφορές κυμαίνονται από σύντομες υποτροχιακές πτήσεις που παρέχουν λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας έως σχέδια για πτήσεις σε τροχιά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ολοκληρώθηκε και ο πρώτος τουριστικός, διαστημικός περίπατος από την αποστολή Polaris Dawn της SpaceX του -ποιού άλλου;- Ίλον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν και η εργαζόμενη στην SpaceX, Σάρα Γκίλις, βγήκαν διαδοχικά από το σκάφος «Crew Dragon Resilience» για τον διαστημικό περίπατο που είχε διάρκεια 10 λεπτά και που αποτέλεσε ένα ορόσημο για την ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας. Ο Άιζακμαν κοιτώντας τη Γη, σχολίασε: «Πίσω στο σπίτι έχουμε όλοι πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο. Είναι υπέροχα». Τι κρίμα που αδυνατούμε να συμμεριστούμε αυτή την υπέροχη αίσθηση τελειότητας! Ίσως γιατί δεν βρισκόμαστε ψηλά απ τον κόσμο, αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, μεσα σ αυτόν!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.