14 Νοέ 2024
READING

Σε θέση μάχης οι εταιρείες πληροφορικής για είσοδο στο Χρηματιστήριο

4 MIN READ

Σε θέση μάχης οι εταιρείες πληροφορικής για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Σε θέση μάχης οι εταιρείες πληροφορικής για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Με καλύτερο μάτι βλέπουν οι μικρότερες εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επιχειρηματίες να… παραδειγματίζονται από τα χρυσά deals που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα ο κλάδος βρίσκεται σε άνθηση, με τις εταιρείες να «βλέπουν» μεγάλη ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών τους.

Το καλοκαίρι η Performance πέτυχε την μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια, ενώ στο ίδιο μονοπάτι βρίσκεται και η Real Consulting, η οποία έχει ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά και μέσα στο 2025 αναμένεται να κάνει και εκείνη το επόμενο βήμα.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι μπήκε στην Ενναλακτική Αγορά η SoftWeb του Χάρη Δημητρακόπουλου, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή web & mobile εφαρμογών. Στόχος της από αυτή την κίνηση, όπως άλλωστε και όλων των εταιρειών που κάνουν το βήμα του Χρηματιστηρίου, είναι να δημιουργήσει αξία στους μετόχους και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.

Οι εταιρείες με το…δάκτυλο στη σκανδάλη

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, την εισαγωγή της SoftWeb θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες ΙΤ. Οι εν λόγω εταιρείες, κατά κύριο λόγο από τους κλάδους του business software, της κυβερνοασφάλειας και ευρύτερα της πληροφορικής, κοιτούν με ενδιαφέρον την είσοδο στη ΕΝ.Α, ενώ παράλληλα περιμένουν τον νέο κανονισμό λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Active Computer Systems του Γιάννη Στασινόπουλου, η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο εργασιών της την προώθηση και την υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής σε εταιρείες και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Η Active βάσει τζίρου είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της αγοράς, καθώς το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, γεγονός που «δικαιολογεί» την απόφαση της διοίκησης να παραβλέψει την Εναλλακτική Αγορά, όπως κάνουν οι περισσότερες του κλάδου, κοιτώντας την είσοδο κατευθείαν στην Κύρια. Μια ενδεχόμενη είσοδος της Active θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο, αφού όπως λένε ειδικοί, μετά την έξοδο της Entersoft και της Epsilon Net, των δύο πιο «ισχυρών» χαρτιών εκ των εισηγμένων, το Χρηματιστήριο θα μείνει «φτωχό» στην πληροφορική.

Την είσοδο στο ΧΑ μέσα από ένα ενιαίο σχήμα εταιρειών πληροφορικής υπό την ομπρέλα της Byte ετοιμάζει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου του ομίλου Ideal.

Ο ίδιος στο παρελθόν έχει αφήσει ανοιχτό το σενάριο για τη δημιουργία ενός δυναμικού ομίλου πληροφορικής με κεντρικό βραχίονα την Byte, χωρίς να αποκλείει την είσοδο αυτού του σχήματος στο ΧΑ.

Τα τελευταία χρόνια η Ideal έχει προχωρήσει στην εξαγορά σημαντικών εταιρειών πληροφορικής, όπως αυτή της Netbull το 2022, μέσω της Adacom, θυγατρικής του ομίλου, την Byte του Σπυριδογιώργου Βυζαντίου (που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο), και τελευταία τη Bluestream, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, κρατώντας μάλιστα και option για την απόκτηση του υπόλοιπου 25%. Έτσι, εφόσον δημιουργηθεί ένας όμιλος πληροφορικής με βραχίονα την Byte, θα είναι και η μεγαλύτερη εισηγμένη πληροφορικής βάσει τζίρου στο ΧΑ.

Ευνοϊκό το κλίμα

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο ευνοεί την πρόοδο και ανάπτυξη των εταιρειών πληροφορικής, ενώ παράλληλα οι διοικήσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών αναμένουν τον νέο κανονισμό της για την Εναλλακτική Αγορά.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει χαμηλότερο free float, ενώ διευκολύνει τις εισαγωγές, καταργώντας κάποια από τα απαιτητικά δικαιολογητικά, κάνοντας ένα βήμα πίσω ως προς την γραφειοκρατία.

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου, τόνισε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άλλες εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής, τόσο στην Εναλλακτική όσο και στην Κύρια Αγορά. Τονίζοντας ότι από την ΕΝ.Α οι εταιρείες αποκτούν τη δυνατότητα να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Εναλλακτική Αγορά συνολικά αυτή την στιγμή διαπραγματεύονται 14 εταιρείες µε αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 35% έναντι του 2023 και 4,4 φορές υψηλότερη σε σχέση µε το 2019. Παράλληλα, οι εν λόγω εταιρείες αυξάνουν συστηματικά τη συναλλακτική τους δραστηριότητα την τελευταία 7ετία.

Οι εισηγμένες του κλάδου στο ΧΑ έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα μπαίνουν φρέσκα κεφάλαια, με σημαντικούς επιχειρηματίες να τοποθετούνται σε αυτές. Όπως έγινε πριν μερικούς μήνες με την Q&R, όπου βασικός μέτοχος έγινε η Σοφία Σωτηράκου, σύζυγος του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι την διετία 2021-2023 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40 deals κάθε μεγέθους από εταιρείες του κλάδου, ενώ και το 2024 ο ρυθμός δεν έχει σταματήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.