18 Οκτ 2024
READING

Οι ιδιωτικοποιήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων αναβαθμίζουν το Ελληνικό Μπάσκετ

4 MIN READ

Οι ιδιωτικοποιήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων αναβαθμίζουν το Ελληνικό Μπάσκετ

Οι ιδιωτικοποιήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων αναβαθμίζουν το Ελληνικό Μπάσκετ

Στη χώρα μας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πολλά αξιόλογα ακίνητα να απαξιώνονται και να ρημάζουν, όσο παραμένουν στην κατοχή του δημοσίου. Είναι αναρίθμητες, άλλωστε, οι αναξιοποίητες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες καθίστανται πλέον μη λειτουργικές μετά από 20 χρόνια αχρησίας και μηδαμινής συντήρησης.

Σε αυτήν την κατηγορία εγκαταστάσεων θα μπορούσε να βρίσκεται τόσο το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, όσο και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), αν δεν τα χρησιμοποιούσαν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντίστοιχα ως έδρες των μπασκετικών τους τμημάτων. Οι δύο μεγαλύτερες κατά τεκμήριο ομάδες της Ελλάδα επί της ουσίας συντηρούν τα δύο γήπεδα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση πολύ πιθανόν να είχαν την κατάληξη του προπονητικού κέντρο στον Άγιο Κοσμά, των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό και του Ολυμπιακού Κέντρου Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο. Στην παραπάνω κατηγορία μπορούμε να συμπεριλάβουμε και το κλειστό των Άνω Λιοσίων, το οποίο έγινε ξανά λειτουργικό όταν πέρασε στα χέρια της ΚΑΕ ΑΕΚ.

Το Project OAKA Δείχνει τον Δρόμο

Με τα γήπεδα του δημοσίου να περνάνε πλέον στις ΚΑΕ, υπάρχει μία σημαντική αναβάθμιση του προϊόντος «ελληνικό μπάσκετ», με την περίπτωση του ΟΑΚΑ βέβαια να είναι αυτή που ξεχωρίζει.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ώστε το κλειστό του ΟΑΚΑ να περάσει στην πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση των πρασίνων, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία επένδυσει 15 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αναμορφώσει ριζικά το γήπεδο. Η πλήρης ανακαίνιση του ΟΑΚΑ είναι εντυπωσιακή με το στάδιο να αποτελεί ίσως το καλύτερο γήπεδο μπάσκετ της Ευρώπης, εισάγοντας, μάλιστα, και την καινοτομία του «glass floor».

Το glass floor είναι στην ουσία ένα γυάλινο δάπεδο, το οποίο δίνει εντυπωσιακές δυνατότητες τόσο για την αναβάθμιση της εικόνας του γηπέδου, όσο και για την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το κλειστό του ΟΑΚΑ ανανεώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά, αλλάζοντας επίπεδο την αξία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και του brand της ομάδας, και ανεβάζοντας την ποιότητα και την αξία των διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχει.

Αντίστοιχες, μικρότερου βεληνεκούς, εργασίες γίνανε και πριν από κάποια χρόνια στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, όταν πέρασε στα χέρια της ΚΑΕ ΑΕΚ. Τότε το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως, ώντας πλέον ικανό να υποδεχτεί ευρωπαϊκούς αγώνες του κορυφαίου επιπέδου. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως και το κλειστό των Άνω Λιοσίων ήταν για χρόνια πλήρως αναξιοποίητο, όσο παρέμενε στην κατοχή του δημοσίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι φίλοι του Ολυμπιακού την κατάληξη της συμφωνίας για το ΣΕΦ, καθώς οι πρόεδροι της ομάδας, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, έχουν δηλώσει πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στο γήπεδο, αρκεί αυτό να περάσει στα χέρια της ΚΑΕ. Μέχρι τότε πραγματοποιούνται απαραίτητες και μετρημένες επιδιορθώσεις για να παραμένει το γήπεδο σε αξιοπρεπή επίπεδα. Η τελική συμφωνία ακόμα δεν έχει επέλθει, ωστόσο εξελίξεις αναμένονται μέσα στην τρέχουσα σεζόν.

Αναμενόμενα Αυξημένες οι Τιμές των Εισητηρίων

Οι αναβαθμίσεις στα παραπάνω γήπεδα – και όχι μόνο, καθώς στο μπάσκετ υπάρχουν αρκετά μικρότερα, αλλά σύγχρονα κλειστά και στην επαρχία, όπως στην Καρδίτσα, στη Ρόδο και στην Κρήτη – έρχονται με το ανάλογο τίμημα. Οι αυξήσεις των εισητηρίων είναι μία αναμενόμενη κίνηση από τις ομάδες, όταν αυτές προχωράνε σε αύξηση των εξόδων τους. Ακούγεται λογικό, ωστόσο, πως όσο καλύτερο είναι το προϊόν που αγοράζει ο θεατής, τόσο πιο υψηλή θα είναι κι η τιμή του.

Οι Εμπορικές Ευκαιρίες που Δημιουργούνται

Μία ευεργετική παράμετρος για τις ΚΑΕ είναι η πιθανή αύξηση των διαφημιστικών και χορηγικών εσόδων από τις αναβαθμισμένες έδρες των ομάδων τους. Είναι προφανές πως περισότερες εταιρείες θα ενδιαφερθούν να προβάλλουν το σήμα και τα προϊόντα τους σε υπερσύγχρονες, καθαρές, ασφαλείς και ανανεωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις απ’ότι σε κακοδιατηρημένα και απαρχαιωμένα γήπεδα. Οι ομάδες είναι ικανές να εκαμεταλλευτούν εμπορικά τέτοιου είδους επενδύσεις και μακροχρόνια να βγουν κερδισμένες από κάποια έξοδα που την στιγμή που αποφασίζονται μπορεί να φαίνονται υπερβολικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.