20 Δεκ 2024
READING

Οι Έλληνες εφοπλιστές στον χώρο του Container Shipping

3 MIN READ

Οι Έλληνες εφοπλιστές στον χώρο του Container Shipping

Οι Έλληνες εφοπλιστές στον χώρο του Container Shipping

Η Ελλάδα έχει βαθιά παράδοση στη ναυτιλία με τους εφοπλιστές της χώρας μας να αποτελούν μία πολύ ισχυρή κοινότητα παγκοσμίως διαχειρίζοντας σημαντικό όγκο του παγκόσμιου εμπορίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), οι Έλληνες πλοιοκτήτες φαίνεται να ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας, καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη σε όρους πλοιοκτησίας χώρα στον κόσμο.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες πλοιοκτήτες δραστηριοποιούνται στους κλάδους των φορτηγών πλοίων και των δεξαμενόπλοιων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση του ενδιαφέροντος και των κινήσεών τους στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων.

Παρακάτω θα δούμε πέντε περιπτώσεις Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον τομέα των containers, ανοίγοντας ενδεχομένως μία νέα πόρτα για την ελληνική ναυτιλία.

Αριστείδης Πίττας – Euroseas

Με 23 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωριτικότητας άνω των 67,000 TEUs(Twenty-foot equivalent unit, μονάσα μέτρησης των κοντέινερς), η Euroseas κατέχει πλέον ισχυρή θέση στην αγορά, κλείνοντας τη μία συμφωνία μετά την άλλη όσον αφορά νέες ναυλώσεις πλοίων ή ανανεώσεις ναυλώσεων. Η εταιρεία του Αριστείδη Πίττα ανακοίνωσε συνολικό τζίρο 105 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά έσοδα που ξεπέρασαν τα 60 εκατ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

  • Βαγγέλης Μαρινάκης – Capital

Με έναν στόλο 27 πλοίων και συνολική χωριτικότητα που ξεπερνάει τα 111,000 TEUs, o Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μπει για τα καλά στον χώρο των container ships. Σημαντικό στοιχείο για τον στόλο της Capital είναι πως η πλειοψηφία των πλοίων είναι χτισμένα το 2023 ή το 2024, το οποίο σημαίνει πως διαθέτουν προγράμματα και συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και είναι ικανά να πλεύσουν βάσει των τελευταίων περιβαλλοντικών κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (InternationalMaritime Organization, IMO).

  • Γιάννης Κούστας – Danaos

Μία από τις λίγες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με παράδοση στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων – αν όχι η μοναδική – είναι η Danos, της οποίας ο στόλος αποτελείται από 72 πλοία ικανά να μεταφέρουν περίπου 460,000 TEUs. Επίσης, η εταιρεία έχει παραγγείλει 15 νέα πλοία, τα οποία θα προσφέρουν επιπλέον χωρητικότητα σχεδόν 123,000 TEUs. Η Danaos του Γιάννη Κούστα είναι σημαντικός παίκτης του παγκόσμιου εμπορίου, κλείνοντας κάθε χρόνο συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι η ZIM, η MSC και η Maersk.

  • Νικόλας Πατέρας – Contships

Με 46 πλοία συνολικής χωριτικότητας μεγαλύτερης των 51,000 TEUs, ο Νικόλας Πατέρας διατηρεί έναν στόλο από feeder container ships με μέσο όρο ηλικίας τα 15,5 έτη. Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις το 2015 με τον Νικόλα Πατέρα να «διαβάζει» την τάση του παγκόσμιου εμπορίου προς τον συγκεκριμένο κλάδο και πλέον να συνεργάζεται με τους περισσότερους κορυφαίους παίκτες της βιομηχανίας, όπως είναι η CMA CGM, η COSCO, η Hapag-Lloyd και η Evergreen.

  • Αγγελική Φράγκου – Navios

Η Αγγελική Φράγκου διαθέτει έναν από τους πιο δυνατούς στόλους container ships στην Ελλάδα με 41 πλοία ικανά να μεταφέρουν παραπάνω από 200,000 TEUs, την ώρα που αναμένει να παραλάβει επτά ακόμη νεότευκτα πλοία τα οποία θα προσθέσουν 47,100 TEUs στη συνολική χωρητικότητα του στόλου. Η εταιρεία ξεπέρασε τα 660 εκατομμύρια δολάρια σε τζίρο για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2024, με τα καθαρά έσοδα να αγγίζουν τα 175 εκατ. δολάρια.

Τα επόμενα «ελληνικά» βήματα στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων

Προφανώς, η ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας θα συνεχίζει να βασίζεται στους κλάδους των δεξαμενόπλοιων και στα bulk carriers. Ωστόσο, ο κλάδος των container ships είναι πολύ σημαντικός για την παγκόσμια οικονομία, αφού ήδη τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι υπεύθυνα για το 80% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, έχοντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία, αλλά και την οικονομική δυνατότητα, θα μπορούσαν σίγουρα να αποτελέσουν υπολογίσιμες δυνάμεις στην παγκόσμια βιομηχανία του container shipping. Ήδη, κάποιοι εφοπλιστές κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και μένει να δούμε αν θα υπάρξει συνολικά κάποια στροφή της ελληνικής ναυτιλίας προς τον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων ή αν θα παραμείνουν συγκεκριμένοι οι εφοπλιστές που επιλέγουν τον συγκεκριμένο ναυτιλιακό τομέα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.