14 Νοέ 2024
READING

Η παραφωνία της Μυκόνου στην άνοδο των διεθνών πτήσεων

4 MIN READ

Η παραφωνία της Μυκόνου στην άνοδο των διεθνών πτήσεων

Η παραφωνία της Μυκόνου στην άνοδο των διεθνών πτήσεων

Στους χαμένους της έναρξης της φθινοπωρινής σεζόν θα βρεθεί η Μύκονος, αν τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, που δημοσιεύθηκαν χθες από τη Fraport, συνοδευτούν από ανάλογα δεδομένα για τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο αερολιμένας στο νησί των ανέμων ήταν ένας από τους πέντε όπου καταγράφηκαν μειωμένες αφίξεις τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, όταν συνολικά καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 3,8% στους επιβάτες εξωτερικού. Η μείωση των αφίξεων στη Μύκονο διαμορφώθηκε στο 9% και ακολούθησε η Καβάλα με 4,3%, ενώ οριακή ήταν η πτώση σε Κεφαλονιά, Άκτιο και Κω, όπου οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 0,6%  και 0,8%.

Οι επιβάτες εσωτερικού που έφτασαν στο κυκλαδίτικο νησί τον Σεπτέμβριο ήταν 171.560 από 188.461 τον αντίστοιχο περσινο μήνα, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού ήταν επίσης μειωμένοι κατά 2,1% στους 81.031 από 82.798 τον Σεπτέμβριο του 2023. Ως αποτέλεσμα, η συνολική επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση της τάξης του 6,9%. Ανάλογη ήταν και η μείωση των πτήσεων που αφίχθησαν στη Μύκονο: οι διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν κατά 7,4% (1.469 από 1.586), οι πτήσεις εσωτερικού κατά 1% (936 από 945), ενώ συνολικά 5% λιγότερες πτήσεις έφτασαν στο νησί τον ίδιο μήνα.

Η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου άρχισε να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο ήδη από τον πρώτο μήνα της φετινής σεζόν, ενώ τον Αύγουστο ανακτήθηκε οριακά το χαμένο έδαδος, αφού καταγράφηκε αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση, με τη διεθνή κίνηση να κινείται ανοδικά μόλις κατά 0,1%. Η τάση αυτή είχε διαφανεί από το 2023, όταη η πτώση είχε φτάσει το 5,2% (καταγράφηκαν 546.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 30.000), σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επανερχόμενοι στη φετινή σεζόν, διαπιστώνεται ότι το αρνητικό πρόσημο θα παραμεινει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφού το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί πτώση 2,3% στις συνολικές αφίξεις και 4,8% στις πτήσεις. Οι επιβάτες εξωτερικού είναι λιγότεροι κατά 4,2% και οι διεθνείς πτώσεις πήραν επίσης την κατιούσα, αφού μειώθηκαν κατά 6,7%.

Έλλειψη υποδομών και «αισχροκέρδεια» αμαυρώνουν τη φήμη του νησιού

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται και στις κρατήσεις, που έως τον Αύγουστο εκτιμήθηκε πως είχαν μειωθεί κατά περίπου 15%. Οι υποδομές, οι αυθαιρεσίες και η υπερβάλουσα δόμηση έχουν γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού, μαζί με τις «καταγγελίες» διασήμων και μη για αστρονομικούς λογαριασμούς στις επιχειρήσεις εστίασης και στα beach bars, που «τιμωρητικά» μέτρησαν πολλές άδειες ξαπλώστρες στις δημοφιλείς παραλίες τη φετινή σεζόν. Η ασφυκτική κίνηση είναι μία από τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης υποδομών, καθώς εν μέσω των μηνών αιχμής οι καθυστερήσεις στη Χώρα μπορεί να διαρκούσαν ακόμα και μία ώρα, με την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων να δυσκολεύει την κατάσταση. Είναι εξάλλου, γεγονός, πως οι επισκέπτες της Μυκόνου ανήκουν στους τουρίστες πολύ υψηλού εισοδήματος, που αναζητούν ιδιωτικότητα και χαλάρωση, μία ίσως «χαμένη» πλευρά του νησιού.

Οι αναρτήσεις για «χρυσά καβουροπόδαρα» και η δυσφήμιση από την πλευρά των influencers έπαιξαν το ρόλο τους, αρχής γενομένης από το 2019

Οι αναρτήσεις για «χρυσά καβουροπόδαρα» και η δυσφήμιση από την πλευρά των influencers έπαιξαν το ρόλο τους, αρχής γενομένης από το 2019, όταν η Gigi Hadid ισχυρίστηκε πως έπεσε θύμα ληστείας κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Μύκονο, την οποία δε σκόπευε να επισκεφθεί ξανά, όπως έλεγε τότε. Το κύμα #NoMykonos ενισχύθηκε από δημοσιεύματα αναφερόμενα σε αισχροκέρδεια αλλά και στις πολεοδομικές παραβάσεις, που έκαναν το νησί ακόμη πιο… διάσημο εκτός συνόρων.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου ενισχύουν το μερίδιό τους στον τουρισμό. Η Μύκονος ανήκει στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς που εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, στα οποία αναφέρθηκαν οι ειδικοί του τουρισμού στο τελευταίο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποίηθηκε στη Ζάκυνθο. «Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Μπορεί ο κόσμος να εξακολουθεί να θέλει να ταξιδέψει, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγάλες, οπότε κάθε επιβάρυνση στην τιμή του τουριστικού προϊόντος έχει αντίκτυπο, θέλοντας και μη, στην ανταγωνιστικότητά μας. Κι αυτό συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή που τα σημάδια κόπωσης ακόμη και σε δημοφιλέστατους ελληνικούς προορισμούς είναι ξεκάθαρα», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.