20 Δεκ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Γιάννης Παράσχης

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Γιάννης Παράσχης

Το Πρόσωπο : Γιάννης Παράσχης

Στα χέρια του πήρε την καυτή πατάτα της αλλαγής του τουριστικού μοντέλου, της αναγκαιότητας μείωσης της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και τη διαχείριση της συζήτησης περί υπερτουρισμού.

Ο επί 16 μήνες πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης αποδεικνύει πως ένας manager μπορεί να ηγηθεί ενός Συνδέσμου που μέχρι τώρα είχε στο τιμόνι μόνο επιχειρηματίες και ειδικότερα, ξενοδόχους.

Αυτή ήταν το θέμα συζήτησης που κυριαρχούσε, εξάλλου, στα πηγαδάκια των στελεχών του τουρισμού τον καιρό που ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, διαδεχόταν το Γιάννη Ρέτσο στην προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παράλληλα με τα «στοιχήματα» για το πώς θα «συνδικαλιστεί» ο νέος πρόεδρος. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο έκτος κατά σειρά επικεφαλής του ΣΕΤΕ, μετά τον Σπύρο Κοκκοτό της αλυσίδας Elounda Hotels and Resorts (1991-2001), το Σταύρο Ανδρεάδη, του ομίλου Sani/Ikos (2001−2008), τον Νίκο Αγγελόπουλο της Aldemar (2008-2011), τον Ανδρέα Ανδρεάδη (2011-2017) και το Γιάννη Ρέτσο (2017-2023).

Αποφοιτώντας από τη Γερμανική Σχολή της Αθήνας, αποπειράθηκε να κυνηγήσει το όνειρο των ακαδημαϊκών σπουδών, αποκτώντας Μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Μηχανική και Διδακτορικό στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από νωρίς επέλεξε τον κλάδο της εταιρικής στρατηγικής, αφού εργάστηκε στις AT Kearney και Deloitte ως σύμβουλος στον τομέα. Το 1996 ήρθε στην Αθήνα για δύο χρόνια, χάρη στη σύμπραξη της γερμανικής Hochtief με το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου, που έφυγε από το Ελληνικό. Ωστόσο, εκείνος ο χρόνος ήταν έτος καμπής για το Γιάννη Παράσχη. Επί θητείας του το αεροδρόμιο των Αθηνών εξελίχθηκε σε βασικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και ανέβηκε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αντλώντας  738 εκατ. ευρώ.

«Προερχόμενος από το χώρο των αερομεταφορών, έχω πλήρη επίγνωση ότι οι σημερινές επιλογές σχετικά με την σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον Προέδρο, εκφράζουν την εξέλιξη του ΣΕΤΕ, ο οποίος ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων αλλά και των νέων τάσεων και των εκπροσώπων τους, σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν», είχε δηλώσει κατά την ανάληψη της προεδρίας τον Ιούνιο του 2023. Οι νέες τάσεις είναι πια παρόν και ο ίδιος το επιβεβαίωσε, πρόσφατα, εξηγώντας πως «οι ταξιδιώτες τείνουν πλέον να επιλέγουν περισσότερα, αλλά μικρότερης διάρκειας ταξίδια, με τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων να μειώνεται από 7,5 σε 6,6 ημέρες. Η αύξηση του city break εκτός περιόδου καλοκαιρινής αιχμής συμβάλει στην μείωση αυτή, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές προέλευσης». Είναι γεγονός πως οι μέρες που οι άνθρωποι του τουρισμού «κυνηγούσαν» κεφάλια τουριστών και ρεκόρ εσόδων έχουν παρέλθει.

Πρόσφατη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε είναι η έναρξη της πιλοτικής φάσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «METRON Sustainable Tourism», εργαλείο αυτορρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και στο πλαίσιο συμπερίληψης όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθου, στη νέα εποχή.Ο ίδιος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ από το 2011, έχοντας γνώση για τον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου. Η πολύχρονη θητεία του στο Ελ. Βενιζέλος, πάντως, ήταν ένα παραπάνω από καλό όπλο στη φαρέτρα του νέου προέδρου, αφού εκτός από τη διοίκηση του μεγαλύτερου αερολιμένα της χώρας, είχε ευρεία εικόνα του marketing του τουρισμού. Ο ΔΑΑ είχε επενδύσει στον «προορισμό Αθήνα» με προϊόντα και καμπάνιες, σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και τον ΕΟΤ, όπως αυτή του 2014, «Perhaps you are Athenian too», που απευθύνθηκε σε 170 εκατομμύρια επιβάτες σε 17 αεροδρόμια του κόσμου.

Περισσότερο τεχνοκράτης, παρά αυθόρμητος, ο Γιάννης Παράσχης αποδεικνύει όταν απευθύνεται στον κόσμο του τουρισμού, στους θεσμικούς συνομιλητές του αλλά και – σπανιότερα – στον Τύπο, ότι ξέρει να κρατά τις ισορροπίες. Η πολύχρονη πείρα του στο management φέρεται να έχει διδάξει στον ίδιο πώς να είναι φειδωλός όταν πρέπει, ενώ το «γερμανικό» του προφίλ τον καθιστά συγκρατημένο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το κρισιμότερο κεφάλαιο είναι οι συνεργάτες του, τους οποίους επιλέγει αξιοκρατικά, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του τόν επενδύει στον αθλητισμό και το διάβασμα.

Ο Γιάννης Παράσχης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του 1978. Σπούδασε οικονομικά και απέκτησε M.Sc. σε Industrial Engineering και ακολούθως Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Τον Απρίλιο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε για δύο συνεχόμενες θητείες πρόεδρος του Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) και το Νοέμβριο του 2009 εξελέγη αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World), ενώ την 1η Νοεμβρίου 2011, εξελέγη πρόεδρος κατά τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International ACI-World), στο Μαρακές του Μαρόκου για την επόμενη διετία διαδεχόμενος τον τον πρόεδρο του Αεροδρομίου του Σίδνεϊ, Max Moore-Wilton. Ο Γιάννης Παράσχης διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (Airports Council International Europe), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World Governing Board) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρεία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε. (ΕΑΚΑΑ).

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.