22 Οκτ 2024
READING

Οι οικονομικές διαφορές στις βιομηχανίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ

3 MIN READ

Οι οικονομικές διαφορές στις βιομηχανίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ

Οι οικονομικές διαφορές στις βιομηχανίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ

Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου κινείται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς από αυτήν του μπάσκετ τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ οι κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου της Ευρώπης θεωρούνται οικονομικοί γίγαντες, οι αντίστοιχες του μπάσκετ εμφανίζουν μέχρι και αρνητικούς ισολογισμούς.

Επικεντρώνοντας την ανάλυση μας στην Ελλάδα, θα εξετάσουμε τις χαοτικές διαφορές, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, μεταξύ των δύο αθλημάτων.

Η Χρηματηστηριακή Αξία των Ομάδων

Αν θέλει κανείς να πάρει μια πρώτη γεύση σχετικά με την οικονομική απόσταση του ενός αθλήματος από το άλλο, αρκεί να κοιτάξει στη βιτρίνα του καθενός. Στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αγωνίζονται ομάδες με συνολική αξία 500€ εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συνολική αξία των ομάδων που βρίσκονται στην κορυφαία κατηγορία της χώρας στο άθλημα του μπάσκετ ανέρχεται μόλις στα 60 εκατομμύρια. Αν αφαρέσουμε από αυτό το σύνολο τους δύο «μεγάλους», Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τότε το αθροιστικό μπάτζετ των υπόλοιπων 10 ομάδων είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα η συνολική αξία των συλλόγων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου – πλην Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟ – είναι μεγαλύτερη των 115 εκ. ευρώ, δηλαδή υπερδεκαπλάσια της αντίστοιχης του μπάσκετ.

Οι Αιτίες των Χαοτικών Οικονομικών Διαφορών

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως γενικότερα η αγορά του μπάσκετ τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αρκετά μικρότερη από αυτή του ποδοσφαίρου.

Τα γήπεδα είναι μικρότερα, το οποίο μεταφράζεται σε μικρότερο αριθμό εισητηρίων, άρα και λιγότερα έσοδα. Η τηλεθέαση είναι πιο περιορισμένη, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινό, στο τέλος της ημέρας, είναι μικρότερο, γεγονός το οποίο προσελκύει λιγότερους χορηγούς, μικρότερο αριθμό εταιρειών που ενδιαφέρονται να διαφημιστούν μέσω του προϊόντος και λιγότερους επιχειρηματίες διατεθειμένους να επενδύσουν στο άθλημα.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο γεγονός τα μπασκετικά τμήματα να παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερα έσοδα με αποτέλεσμα να στηρίζονται αποκλειστικά στην όρεξη, τη διάθεση και την «τρέλα» διαφόρων επιτυχημένων επιχειρηματιών να σπαταλούν εκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα.

Σύγκριση Οικονομικών Αποτελεσμάτων

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να εξετάσουμε τα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασαν στους τελευταίους τους ισολογισμούς ίδιες ομάδες στα δύο αθλήματα. Καθώς οι μοναδικές ομάδες που παρουσιάζουν υψηλά μπάτζετ τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ, είναι μόνο οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, θα αναλύσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα αυτών των δύο συλλόγων.

Εξετάζοντας την περίοδο (1 Ιουλίου 2022 – 30 Ιουνίου 2023) και ξεκινώντας από τους πράσινους, βλέπουμε πως τα συνολικά έσοδα της ΠΑΕ ξεπέρασαν τα 21 εκ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα της ΚΑΕ ήταν στα 15 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας μία διαφορά της τάξης του 30%. Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, εντοπίζεται στον σύλλογου του Πειραιά με την ΚΑΕ Ολυμπιακός να ανακοινώνει κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ, όταν τα λειτουργικά έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν παραπάνω από τριπλάσια, ξεπερνώντας τα 45 εκατ. ευρώ!

Η Εικόνα στην Ευρώπη

Αντίστοιχες διαφορές εντοπίζονται και σε αθλητικά μεγαθήρια της Ευρώπης, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου. Στην περίπτωση των ισπανικών συλλόγων, μάλιστα, τα επι μέρους αθλητικά τμήματα βρίσκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μπάτζετ των μπασκετικών τμημάτων να καθορίζεται κυρίως από τα οικονομικά αποτελέσματα και γενικότερα την οικονομική προσέγγιση που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι ποδοσφαιρικοί ιθύνοντες των οργανισμών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.