14 Νοέ 2024
READING

Aisa: Η πρώτη μπύρα αποκλειστικά από γυναίκες

4 MIN READ

Aisa: Η πρώτη μπύρα αποκλειστικά από γυναίκες

Aisa: Η πρώτη μπύρα αποκλειστικά από γυναίκες

H πρώτη μπύρα που παράγεται αποκλειστικά από γυναίκες είναι γεγονός από τον περασμένο Αύγουστο. Τρεις γυναίκες μεταξύ των οποίων η Σαΐα Καρασαβόγλου παρουσίασαν τη μπύρα Aisa με το συνολικό εγχείρημα να βρίσκεται πίσω από το μότο “Aisa Brewing the Future”.

H ονομασία της μπύρας αποτελεί αναγραμματισμό του ονόματος Σαΐα, ενώ η Αΐσα υπήρξε θεά της αρχαίας Ελλάδας, η οποία όριζε τη μοίρα των ανθρώπων. Η μπύρα κληρονόμησε το όνομα της γιαγιάς μου Σαΐας που αποτέλεσε το λόγο για τον οποίο δόθηκε η συγκεκριμένη ονομασία στη μπύρα που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα διατηρήσει τη μνήμη της γιαγιάς μας, με ένα προϊόν που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την ταυτότητα και τις μνήμες μας ως οικογένεια», λέει η κυρία Καρασαβόγλου.

Το εγχείρημα γεννήθηκε μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση Square Seed με έδρα την Πρέβεζα, η οποία ειδικεύεται στη διανομή καφέ μέσω της συνεργασίας που διατηρεί με τη βιομηχανία ΑΒΕΚ Βεκράκος. Η SquareSeed δραστηριοποιείται τα τελευταία 13 χρόνια καθώς ξεκίνησε ως βασικός αντιπρόσωπος του καφέ Hausbrandt για τη βορειοδυτική Ελλάδα.

Η Σαΐα Καρασαβόγλου, μέλος της ομάδας των γυναικών που σύστησαν τη μπύρα Aisa αναφέρεται στην ίδρυση της Square Seed, λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και σε μία περίοδο που η εγχώρια αγορά είχε περιορισμένη γνώση για τον καφέ. Σταδιακά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία μεγάλη ομάδα, εκπαιδεύσαμε το κοινό και αναπτύξαμε ένα ευρύ κωδικολόγιο προϊόντων με κύριο τον καφέ αλλά και το τσάι, τις βάφλες καθώς και εξοπλισμό που σχετίζεται με την παρασκευή του καφέ».

Η δημιουργία της Aisa – Δίνοντας φωνή στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Σε ό,τι αφορά την δημιουργία της μπύρας Aisa, η Σαΐα Καρασαβόγλου περιγράφει ότι ήδη από την περίοδο της πανδημίας άρχισαν να γεννιούνται οι πρώτες σκέψεις που είχαν να κάνουν με την παραγωγή μπύρας. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που είχε ανάγκη τόσο η περιοχή όσο και η ευρύτερη αγορά. Να δώσουμε φωνή στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Σκεφτήκαμε και σχεδιάσαμε τα προϊόντα αλλά και το project, έχοντας την διάθεση να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς μπύρας. Δημιουργήσαμε ένα premium προϊόν που διοχετεύεται σε εστιατόρια και μπαρ υψηλών προδιαγραφών».

Οι τρεις μπύρες που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά, παράγονται στις εγκαταστάσεις της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλίας

Εφόρμηση σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο

Η ίδια περιγράφει ότι ο χώρος του ζύθου στην Ελλάδα είναι ανδροκρατούμενος. «Εμείς προσανατολιστήκαμε να κάνουμε κάτι μοναδικό και καινοτόμο. Μέσα από τη μπύρα είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε και κάτι δικό μας. Όλες οι μεγάλες ζυθοποιίες απασχολούν κατά κύριο λόγο άντρες. Από την πλευρά μας περιηγηθήκαμε στους δρόμους της μπύρας, κάνοντας πολλές γευστικές δοκιμές πριν ξεκινήσουμε να παράγουμε τη δική μας. Είδαμε την ανάγκη να υπάρξει μία εξέλιξη στον κλάδο για να εξελιχθεί η μπύρα στο μέλλον. Αυτό που θελήσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν να δώσουμε μία νέα πνοή. Και επιλέξαμε τη μπύρα καθότι είναι ένας τομέας που παρουσιάζει ζωντάνια, ενώ ανάλογα με την πρώτη ύλη μπορούμε να προσδώσουμε διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε ετικέτα μας. Όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο που είχε ανάγκη η βιομηχανία. Γιατί παρά την τάση διαφοροποίησης που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια μέσω της μικροζυθοποιίας η μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα έχει αρκετά κοινότυπα χαρακτηριστικά».

Οι τρεις μπύρες που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά, παράγονται στις εγκαταστάσεις της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλίας, βασισμένες σε συστατικά που εξαρχής επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν στις συνταγές τους οι γυναίκες της Aisa. «Κάθε μπύρα έχει το δικό της χαρακτήρα και όνομα. Διαθέτουμε μία lagerμε την ονομασία Lager than Life, μία Session I.P.A. με την ονομασία Lady Katana και μία American Pale Ale, την Cadillac Jane. Εκτός από το γευστικό προφίλ της κάθε μπύρας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό της συσκευασίας. Επί του παρόντος κυκλοφορούν σε γυάλινη φιάλη των 330 ml και σύντομα θα παρουσιάσουμε και τη συσκευασία σε κουτί αλουμινίου».

Να σημειωθεί ότι την προσπάθεια των γυναικών της Aisa συνέδραμαν ο Γιώργος Γαρεφαλάκης αλλά και η ομάδα της Caparo Design Crew του Κ. Καπαρού, που επωφελήθηκε την ονοματοδοσία και το design του project. «Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στους χημικούς μηχανικούς και σομελιέ που μας βοήθησαν σε όλο το σχεδιασμό των συνταγών, την ομάδα της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλίας που μας φιλοξενεί σε πολλά στάδια της παραγωγής, μας καθοδηγεί και φυσικά έφερε μαζί μας την AISA», καταλήγει η κυρία Καρασαβόγλου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.