22 Οκτ 2024
READING

Πόσα είναι και από πού προέρχονται τα εσοδα των Ελληνικών ΠΑΕ;

4 MIN READ

Πόσα είναι και από πού προέρχονται τα εσοδα των Ελληνικών ΠΑΕ;

Πόσα είναι και από πού προέρχονται τα εσοδα των Ελληνικών ΠΑΕ;

Είναι γνωστό πως οι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι οργανισμοί που πλέουν σε οικονομική ευμάρεια. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι φορές που μερικές από τις πιο ισχυρές και δημοφιλείς ομάδες έχουν περάσει πολύ δύσκολα οικονομικά και κατ’επέκταση αγωνιστικά χρόνια.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τα λειτουργικά έσοδα τριών εκ των λαοφιλέστερων ομάδων της Ελλάδας, και σίγουρα της Αθήνας. Θα αναλύσουμε τις εισοδηματικές ροές των ΠΑΕ και θα αναφέρουμε πόσα τελικά είναι τα λειτουργικά έσοδα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και από πού προέρχονται.

Ολυμπιακός

Θα ξεκινήσουμε από την ομάδα του Πειραιά, μιας και αυτή είναι που εμφανίζει τα περισσότερα λειτουργικά έσοδα στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΠΑΕ για την περίοδο 1 Ιουλίου 2022 – 30 Ιουνίου 2023. Εκεί βλέπουμε πως τα συνολικά λειτουργικά έσοδα ήταν 45,6 εκατομμύρια ευρώ μειωμένα κατά περίπου 4,7 εκατ. από τα αντίστοιχα έσοδα της προηγούμενης περιόδου.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, υπάρχει στις πηγές αυτών των εσόδων. Οι χορηγίες και οι διαφημίσεις αποτελούν την πιο ισχυρή πηγή εσόδων για τον Ολυμπιακό με κάτι παραπάνω από 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την UEFA για την πορεία της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακολουθούν με περίπου 12,2 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκουμε τα χρήματα που κερδίζει η ΠΑΕ από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων της ομάδας του Ολυμπιακού, τα οποία ξεπέρασαν τα 7,3 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, ακολουθούν τα έσοδα από εισητήρια, τα οποία ανήλθαν σε 6,36 εκατ. ευρώ για την εξεταζόμενη περίοδο. Τα υπόλοιπα 3,77 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της ΠΑΕ από «Λοιπά λειτουργικά έσοδα», ενώ κάτι παραπάνω από 943,000 ευρώ προστέθηκαν από το εμπορικό κομμάτι.

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ συγκέντρωσε συνολικά κάτι παραπάνω από 34,7 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση από τα σχεδόν 21,3 εκατ. που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη σεζόν.

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ στηρίζει μεγάλο μέρος των λειτουργικών της εσόδων στα εισητήρια, τα οποία έφεραν 16,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία της. Αυτό το νούμερο δικαιολογείται φυσικά κι από το ολοκαίνουριο γήπεδο που απολαμβάνουν οι φίλαθλοι της Ένωσης. Οι κιτρινόμαυροι εισέπραξαν λίγο παραπάνω από 9 εκατ. ευρώ από χορηγίες και διαφημίσεις, ενώ στα 4,8 εκατ, ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του συλλόγου από την πώληση των δικαιωμάτων αναμετάδοσης. Η ΑΕΚ αναφέρει, ακόμα, έσοδα της τάξης των 1,5 εκατ. ευρώ από «Επιχορηγήσεις από εθνικό φορέα ποδοσφαίρου ή κυβέρνηση», 1,25 εκατ. ευρώ από «Αλληλεγγύη UEFA και χρηματικά έπαθλα» και 1,75 εκατ. ευρώ από «Λοιπά λειτουργικά έσοδα». Επιπλέον, τα εμπορικά έσοδα της ΑΕΚ προσέθεσαν μόλις 3.364€ στα ταμεία της ΠΑΕ.

Παναθηναϊκός

Στις οικονομικές καταστάσεις της ΠΑΕ του Παναθηναϊκού αναφέρθηκαν τα λιγότερα λειτουργικά έσοδα από τις τρεις κορυφαίες ομάδες της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, οι πράσινοι εισέπραξαν συνολικά κάτι παραπάνω από 21,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο όπου είχαν συγκετρώσει περίπου 19,1 εκατ.

Τα χορηγικά και διαφημιστικά έσοδα αποτέλεσαν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ΠΑΕ, η οποία έβαλε 7,1 εκατ. ευρώ στα ταμεία της. Η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προσέθεσε άλλα 4,9 εκατ., ενώ τα έσοδα από εισητήρια ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 3,9 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό κομμάτι φαίνεται να έδωσε σημαντικά έσοδα στον Παναθηναϊκό, σε σχέση με τους δύο βασικούς αντιπάλους του, αφού αναφέρθηκαν έσοδα της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από «Αλληλεγγύη UEFA και χρηματικά έπαθλα» προσέγγισαν τα 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα «Λοιπά λειτουργικά έσοδα» ήταν περίπου 930.000 ευρώ.

Οι Τρεις Οικονομικοί Πυλώνες των ΠΑΕ

Αφήνοντας εκτός τα έσοδα από την UEFA, τα οποία στην ουσία καθορίζονται από την αγωνιστική πορεία των ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα και δεν μπορεί να αναλυθεί με επιχειρηματικούς/εμπορικούς όρους, μπορούμε να πούμε πως τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα χορηγικά και διαφημιστικά έσοδα, καθώς και τα εισητήρια αποτελούν – αναμενόμενα – τους τρεις πυλώνες των λειτουργικών εσόδων των ομάδων. Οι ΠΑΕ φαίνονται «αναγκασμένες» να επενδύουν και στους τρεις τομείς κάθε χρόνο, καθώς είναι φανερό από τα νούμερα πως αν έστω μία από τις τρεις κύριες πηγές εσόδων δεν λειτουργήσει, είναι αρκετά δύσκολο να «αντικατασταθεί».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.