17 Οκτ 2024
READING

Συμβούλιο της Επικρατείας: Μία ακόμα επένδυση που αλλάζει όψη στο κέντρο της Αθήνας

3 MIN READ

Συμβούλιο της Επικρατείας: Μία ακόμα επένδυση που αλλάζει όψη στο κέντρο της Αθήνας

Συμβούλιο της Επικρατείας: Μία ακόμα επένδυση που αλλάζει όψη στο κέντρο της Αθήνας

Μία ακόμα επένδυση που θα αλλάξει την όψη του κέντρου της Αθήνας – αυτή τη φορά από πλευράς δημοσίου – βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη. Πρόκειται για την ανάπλαση της έδρας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα από την εταιρεία P&C Development, θυγατρική εταιρεία στον τομέα των κατασκευών, του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα των εργασιών θα διαρκέσει για περίπου ένα ακόμα έτος και έρχεται να προστεθεί στην ήδη υλοποιούμενη ανάπλαση του ισογείου του Αρσακείου Μεγάρου από την εταιρεία Legendary Foods, η οποία θα δημιουργήσει χώρους γαστρονομίας και πώλησης τροφίμων με κατάστημα delicatessen και μικρότερους χώρους που θα εξυπηρετούν το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας αλλά και χώρους λιανικής εταιρειών από το χώρο της μόδας όπως οι BSB, Lacoste και The Bostonians.

Προϋπολογισμός 13,2 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση – Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ανάπλαση της έδρας του ΣτΕ έγινε μετά την μεταφορά της έδρας του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου στο παλίο κτίριο των κεντρικών γραφείων της Εμπορικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Το κτιριακό συγκρότημα του Αρσακείου, συνολικής επιφάνειας 11.282 τ.μ., οριοθετείται από τις οδούς Σταδίου, Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και οικοδομήθηκε σε διάφορες φάσεις, σε μια περίοδο περίπου 70 ετών, ενώ ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 1992.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης και συντήρησης ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται δε από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι φορέας χρηματοδότησηςτου έργου είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και η συμβατική προθεσμία παράδοσης είναι οι 730 ημερολογιακές ημέρες.

Η ανακατασκευή του κτιρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2026, όταν και θα επιστρέψει εκεί το ΣτΕ. Την ευθύνη για την ανακατασκευή έχει η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η οποία είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορές του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές. Σημειώνεται ότι από το 1992 όταν έγινε η τελευταία ανακαίνιση του Μεγάρου έως και σήμερα δεν υπήρξε σοβαρή επέμβαση συντήρησης, ούτε στο “Κτίριο Α”, που βρίσκεται επί των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, όπου και στεγαζόταν μέχρι πρότινος το Ανώτατο Δικαστήριο, ούτε στο “Κτίριο Β”, που αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος επί των οδών Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου.

Βασίστηκε σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου

Το Μέγαρο τού Αρσακείου, σε αυστηρό κλασικό ρυθμό και με λιτή διακόσμηση, βασίστηκε σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Για την οικοδομή στρατιώτες μετάφεραν από την Ακρόπολη “τους περιττούς λίθους”. Η πράξη αυτή, η οποία έγινε με την έγκριση τού Όθωνα αν και σήμερα θεωρείται αντίθετη προς την αρχαιολογική δεοντολογία, είναι ενδεικτική τής σημασίας που δόθηκε τότε στο κτίσιμο του ΑρσάκειουΠαρθεναγωγείου. Μετά την ανακαίνιση του κτιρίου το 1992 από τη ΔΕΠΟΣ, οι “λίθοι” αυτοί αφαιρέθηκαν και επιστράφηκαν στην Ακρόπολη.

Το κτίριο παραδόθηκε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το 1867 επί τής οδού Σταδίου και Τυπογραφίας (σήμερα Αρσάκη) και αποτέλεσε δωρεά τής Ελένης Τοσίτσα.  Μετά από δωρεές και αγορές περιήλθε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στην οποία ανήκουν τα Αρσάκεια σχολεία, ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο με συνεχείς προσθήκες απέκτησε τη σημερινή του μορφή.

Σειρά επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή

Η ανάπλαση του Μεγάρου στο σύνολό του αποτελεί ένα μόνο μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή καθώς στο κτίριο του Ερνέστου Τσίλλερ που βρίσκεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ, ο όμιλος Μήτση, θα δημιουργήσει νέα ξενοδοχειακή μονάδα.

Ήδη στο απέναντι του Αρσακείου κτίριο, επί της οδού Σταδίου 40 η Alpha Bank ανακαινίζει τα κεντρικά της γραφεία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου εντός του 2025. Σημειώνεται επίσης ότι και η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στην ανάπλαση του ακινήτου της Κοραή 4 καθώς και της στοάς που βρίσκεται εκεί, καθώς έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Dimand.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.