17 Οκτ 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς η «εκτόξευση» του τουρισμού επανακαθορίζει τη στρατηγική του

6 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς η «εκτόξευση» του τουρισμού επανακαθορίζει τη στρατηγική του

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς η «εκτόξευση» του τουρισμού επανακαθορίζει τη στρατηγική του

Βασικό άξονα ανάπτυξης φαίνεται ότι αποτελεί η Κρήτη για την ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως αποκαλύπτουν τουλάχιστον οι κινήσεις της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Η στρατηγική αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το νησί προσφέρει ένα συνδυασμό από σταθερούς μόνιμους κατοίκους και έντονη τουριστική κίνηση, που αποφέρει υψηλούς τζίρους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει συνολικά 15 καταστήματα στην Κρήτη, εκ των οποίων τα 12 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα τρία λειτουργούν με τη μορφή franchise.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι το νέο κατάστημα το οποίο φιλοξενείται στην Χερσόνησο Ηρακλείου, μια περιοχή με αυξημένη τουριστική κίνηση. Το κατάστημα, το οποίο καλύπτει έκταση 1.100 τ.μ., φιλοξενεί 355 κωδικούς προϊόντων από 60 τοπικούς παραγωγούς. Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που εστιάζει στην προσφορά ποιοτικών τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας τη συνεργασία με τους Κρητικούς παραγωγούς και αναδεικνύοντας τις γευστικές και διατροφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Μάλιστα, το κατάστημα της Χερσονήσου λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, εξυπηρετώντας τους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, διαθέτει αυτόματα ταμεία, τα οποία εξυπηρετούν την ταχύτερη και πιο εύκολη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η στρατηγική επέκτασης της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κρήτη δεν σταματά εδώ, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο καταστημάτων της, τόσο μέσω νέων ιδιόκτητων μονάδων όσο και μέσω franchise. Σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της εταιρείας, η αγορά της Κρήτης είναι σημαντική για αυτήν, καθώς κατέχει περίπου το 10,5% του μεριδίου αγοράς στο νησί.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η Κρήτη αποτελεί μια περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στον στρατηγικό σχεδιασμό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ για το μέλλον.

Η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς

Η ΑΒ Βασιλόπουλος εστιάζει στην υποστήριξη της τοπικής παραγωγής και έχει αναπτύξει μακροχρόνιες συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Με το 80% των προμηθευτών της να προέρχονται από την εγχώρια αγορά, η εταιρεία προωθεί την ποιότητα και τη βιωσιμότητα μέσω των προϊόντων που τοποθετεί στα ράφια της.

Στην Κρήτη, η συνεργασία της με την Κρητική Βιομηχανία Κρεάτων (KRIVEK) είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Η KRIVEK είναι μια τοπική επιχείρηση με πάνω από 40 χρόνια παρουσίας, η οποία προμηθεύει την ΑΒ Βασιλόπουλος με ποιοτικά προϊόντα κρέατος και θαλασσινών.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις και στην ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητας, διασφαλίζοντας την κάλυψη της ζήτησης σε περιόδους αιχμής.

Άλλη μία συνεργασία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ είναι αυτή με τον Γαλακτοκομικό Κτηνοτροφικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων, ο οποίος παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές. Το συνεταιριστικό μοντέλο παραγωγής που ακολουθεί στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια των τοπικών παραγωγών και προωθεί τη βιωσιμότητα και την ποιοτική παραγωγή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με την Αμάρι Πρότυπος Γαλακτοκομική, που προσφέρει μια σειρά παραδοσιακών κρητικών τυριών, παραγόμενα με αυθεντικές μεθόδους και με σεβασμό στην τοπική κληρονομιά.

Η εταιρεία ενισχύει την τοπική παραγωγή με την προώθηση τοπικών προϊόντων που έχουν επισημανθεί ειδικά στα ράφια των καταστημάτων της. Στα κρητικά καταστήματα, περίπου το 10-15% των κωδικών αφορά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Η στρατηγική αυτή ενισχύει την τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία στην Κρήτη, και ενδυναμώνει τη σύνδεση των καταναλωτών με τα τοπικά προϊόντα.

Σχέδια επέκτασης και σε άλλα νησιά

Η επέκταση της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν περιορίζεται μόνο στην Κρήτη, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλα ελληνικά νησιά. Η σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού έχει δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα από σούπερ μάρκετ σε νησιωτικές περιοχές. Η εταιρεία στοχεύει στην κάλυψη αυτής της ζήτησης με τη λειτουργία νέων καταστημάτων, κυρίως μέσω του μοντέλου franchise, το οποίο επιτρέπει ταχύτερη επέκταση και δημιουργία ευκαιριών για τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Το καλοκαίρι του 2023, ο τουριστικός τζίρος στα σούπερ μάρκετ σημείωσε αύξηση 15%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της ΑΒ Βασιλόπουλος να επικεντρωθεί στους προορισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση. Το αυξημένο κόστος ζωής και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των τουριστών, οι οποίοι στρέφονται από την εστίαση στις πιο προσιτές επιλογές των σούπερ μάρκετ, οδηγούν την εταιρεία να αναπτυχθεί περαιτέρω σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα.

Επιπροσθέτως, η ΑΒ Βασιλόπουλος εξετάζει την επέκταση μέσω franchise και σε μικρότερα νησιά, όπως η Νάξος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου η υψηλή τουριστική κίνηση συνδυάζεται με τη ζήτηση για τοπικά προϊόντα. Τα νέα αυτά καταστήματα θα παρέχουν προϊόντα που παράγονται από τοπικούς προμηθευτές, καθώς και βασικά προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομία των τοπικών κοινωνιών και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα.

Η στρατηγική της ΑΒ Βασιλόπουλος για το μέλλον

Η ΑΒ Βασιλόπουλος κατέγραψε σταθερό τζίρο το 2023, ύψους 1,97 δισ. ευρώ, αν και τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σημαντικά από 20 εκατ. ευρώ το 2022 στα 6,5 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως σε λογιστικές προσαρμογές και μη λειτουργικές δαπάνες, γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική απόδοση της εταιρείας.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, τα οποία εξαιρούν έκτακτες ζημίες και απομειώσεις, ανήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA παρέμειναν σταθερά, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερότητα της επιχειρηματικής της λειτουργίας.

Η στρατηγική της ΑΒ Βασιλόπουλος για το μέλλον εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διεύρυνση του δικτύου της και τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Η εταιρεία επενδύει στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, δαπανώντας 57 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει την τοπική οικονομία με εισφορές 172 εκατ. ευρώ.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Λαβίδα, σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω το δίκτυο καταστημάτων της, με την προσθήκη 48 νέων καταστημάτων franchise το 2024, καθώς και τη δημιουργία πέντε νέων ιδιόκτητων καταστημάτων. Σήμερα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο franchise πανελλαδικά, με 292 καταστήματα, προσφέροντας απασχόληση σε πάνω από 2.000 εργαζόμενους στα franchise σημεία της.

Στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχουν αναγνωρίσει τη σημασία των μικρών καταστημάτων γειτονιάς και για τον λόγο αυτό επενδύουν στο e-commerce, εξυπηρετώντας κυρίως την Αττική μέσω του AB Home Shop Center, το οποίο υποστηρίζεται από στόλο άνω των 60 φορτηγών και απασχολεί περισσότερα από 380 άτομα προσωπικό.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αποσκοπεί σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς

Η στρατηγική της ΑΒ Βασιλόπουλος επικεντρώνεται επίσης στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η εταιρεία εφαρμόζει εκτενή προγράμματα εκπαίδευσης για τους εργαζομένους της, προάγοντας πρακτικές που ενισχύουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Επιπλέον, προσφέρει δωρεές μέσω του προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης», παρέχοντας γεύματα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πλέον, μένει να φανεί αν η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει στην επιχείρηση να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, να της εξασφαλίσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση και να της επιτρέψει να μειώσει την απόσταση που την χωρίζει από τον Σκλαβενίτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.