17 Οκτ 2024
READING

Wellness: Η μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό και στην Ελλάδα

4 MIN READ

Wellness: Η μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό και στην Ελλάδα

Wellness: Η μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό και στην Ελλάδα

Η καλοζωΐα έρχεται στο προσκήνιο της ξενοδοχειακής φιλοξενίας τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα επενδύουν χρήματα προκειμένου να δημιουργήσουν υπεραξία στο προϊόν τους και να απευθυνθούν σε κοινό υψηλότερου εισοδήματος, αποκομίζοντας ταυτόχρονα υψηλότερα έσοδα και κέρδη.

Το wellness, όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό, δεν αποτελεί απλά μία τάση η οποία συμβαδίζει με τα πρότυπα διατροφής και ζωής των αρχαίων προγόνων, αλλά τείνει να εξελίσσεται σε τρόπο ζωής προσαρμοσμένο στα δεδομένα, τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η κίνηση των ξενοδοχείων Δάιος, τα οποία προχώρησαν σε ριζική ανακαίνιση του spa στο Daios Cove Luxury Resort & Villas στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, συνδυάζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση με ένα πακέτο υπηρεσιών στον τομέα της διατροφής και της άσκησης.

Το αποτέλεσμα που έφερε η συγκεκριμένη επένδυση για την ξενοδοχειακή μονάδα και την επιχείρηση στην οποία ανήκει ήταν μόνο θετικό, τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και σε επίπεδο αναβάθμισης της καλής έξωθεν εικόνας αλλά και της εμπειρίας των πελατών της.

Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο Δημήτρης Δάιος, μέλος διοίκησης των Daios Hotels, μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο Hotel Experience, αρκετοί από τους επισκέπτες διαμένουν πλέον στο ξενοδοχείο για να απολαύσουν την εμπειρία των wellness υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα μεταβάλλονται τα κριτήρια επιλογής προορισμού διακοπών, με κριτήριο πλέον την υγιεινή διατροφή, την καλοζωία, την ευεξία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Με κάποιο τρόπο όπως ο ίδιος περιέγραψε, ένα μέρος της τουριστικής αγοράς που ασχολείται συστηματικά με τον τομέα της καλοζωίας, δέχεται επισκέπτες που δεν ζητούν πλέον μόνο ήλιο και θάλασσα στην Ελλάδα, αλλά πολλά περισσότερα.

Το παράδειγμα του Aman Venice και ο Έλληνας επενδυτής

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση του Γιάννη Μαρκογιάννη, δικηγόρου και επενδυτή που μίλησε στο ίδιο συνέδριο, ο οποίος εκτός του ότι διοικεί συμμετέχει και μετοχικά στο ξενοδοχείο Aman Venice, το οποίο αποτελείται από δύο ιστορικά διατηρητέα κτίρια (palazzos) τα οποία ανακαινίστηκαν σε διάστημα 18 μηνών και η αναπαλαίωσή τους ανακηρύχθηκε η καλύτερη των τελευταίων 15 ετών στη Βενετία.

Το συγκεκριμένο υπερπολυτελές ξενοδοχείο διαθέτει δύο μεγάλους κήπους, εξωτερικούς χώρους για εκδηλώσεις, κουζίνες, δυνατότητα private dining, χώρους για σπα και γιόγκα. Σε αυτό μάλιστα έγινε ο γάμος του χολιγουντιανού αστέρα, Τζορτζ Κλούνεϊ το 2014 με την Αμάλ Αλαμουντίν.

Στο επίκεντρο της εμπειρίας που προσφέρει βρίσκεται η γαστρονομία, καθώς συνεργάζεται με σεφ, κατόχους αστεριών Michelin, οι οποίοι προετοιμάζουν και αλλάζουν το μενού τέσσερις φορές το χρόνο, επιτηρούν και εκπαιδεύουν τους σεφ του ξενοδοχείου αλλά και το προσωπικό της κουζίνας.

Αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομικής περιπλάνησης αποτελεί η κάβα, η οποία φιλοξενεί κρασιά αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ και 800 διαφορετικές ετικέτες, ενώ είναι ασφαλισμένη για πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα ένα στοιχείο που βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ότι όλα τα γεύματα παρασκευάζονται στο ξενοδοχείο.

Πρόκειται για μία μετατόπιση της παγκόσμιας αγοράς και στον τουριστικό τομέα, που γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή τον τελευταίο καιρό. Εκτός από την εμπειρία των επισκεπτών, επιδρά και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία υποδομών φιλοξενίας και φτάνει έως τον τρόπο επιλογής και διαχείρισης του προσωπικού, καθώς υφίσταται ζήτηση για άτομα υψηλής κατάρτισης με υψηλότερες απολαβές, προκειμένου να μπορούν να στελεχώσουν τέτοιες υποδομές.

Η ευεξία

Η ευεξία είναι μια σύγχρονη λέξη με αρχαίες ρίζες. Οι βασικές αρχές της ευεξίας ως προληπτικές και ολιστικές μπορούν να ανιχνευθούν στους αρχαίους πολιτισμούς από την Ανατολή (Ινδία, Κίνα) έως τη Δύση (Ελλάδα, Ρώμη). Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες του 19ου αιώνα, μια ποικιλία πνευματικών, θρησκευτικών και ιατρικών κινημάτων αναπτύχθηκε παράλληλα με τη συμβατική ιατρική.

How has the Wellness Industry Changed over the Last Decade?

Με την εστίασή τους σε ολιστικές και φυσικές προσεγγίσεις, την αυτοθεραπεία και την προληπτική φροντίδα, αυτές οι κινήσεις έχουν προσφέρει μια σταθερή βάση για την ευεξία σήμερα.

Στοιχεία της Euromonitor International έδειξαν ότι οι προβλεπόμενες παγκόσμιες πωλήσεις μόνο καταναλωτικών προϊόντων υγείας το 2024 θα ανέλθουν σε 329 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2023 υπήρχαν στην παγκόσμια αγορά 27 εκατομμύρια κωδικοί καταναλωτικών αγαθών με ισχυρισμό υγείας, ενώ το 36% των καταναλωτών σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες που πραγματοποιεί για υγεία και ευεξία.

Στα 8,47 τρισεκατομμύρια δολάρια η αξία της παγκόσμιας αγοράς το 2027

H Ελλάδα βρισκόταν το 2022 με βάση στοιχεία του Global Wellness Institute, στην 45η θέση μεταξύ των χωρών του πλανήτη από πλευράς αξίας αγοράς στον τομέα της ευεξίας.

Οι ΗΠΑ είναι πρώτες στην παγκόσμια αγορά ευεξίας με ετήσια ανάπτυξη 12,1%

Σε ό,τι αφορά την αξία της παγκόσμιας αγοράς το 2022 ήταν 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, με πρώτη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέση ετήσια ανάπτυξη 12,1% μεταξύ των ετών 2020-2022.

Υπολογίζεται σύμφωνα με το GWI ότι το συγκεκριιμένο ποσό της συνολικής αξίας αυτής της αγοράς θα φτάσει το 2027 στα 8,47 τρισεκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας τις ανησυχίες των καταναλωτών και τη διάθεση για πιο υγιεινή διατροφή και βελτίωση του τρόπου ζωής.

Πρόκειται για αξία που προκύπτει από επιμέρους τομείς όπως τα σπα, η φυσική δραστηριότητα, η παραδοσιακή ιατρική, οι προσωποποιημένες ιατρικές υπηρεσίες, ο τομέας του wellness real estate, του τουρισμού, η προσωπική υγεία και ομορφιά και η πνευματική ευεξία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.