16 Ιαν 2025
READING

Το Πρόσωπο: Αλέξανδρος Δανιηλίδης

4 MIN READ

Το Πρόσωπο: Αλέξανδρος Δανιηλίδης

Το Πρόσωπο: Αλέξανδρος Δανιηλίδης

Έχοντας διανύσεις τρεις δεκαετίες στη μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας, ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης προσέδωσε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία χαρακτηριστικά πολυεθνικής, διατηρώντας στοιχεία του ελληνικού DNA της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1963.

Κρατώντας αυτή την ισορροπία πέτυχε να προαχθεί στη διοικητική ελίτ της Heineken, αναλαμβάνοντας το ρόλο του Managing Director G9 Europe της Heineken σε 25 ημέρες από σήμερα. Στο χαρτοφυλάκιο ελέγχου του στελέχους της πολυεθνικής υπάγονται οι Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και η Τσεχία, με την ανοδική πορεία των θυγατρικών σε Ελλάδα και Σερβία, όπου θήτευσε ως διευθύνων σύμβουλος να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμισή του στην ιεραρχία του ολλανδικού ομίλου.

Κίνηση ματ, που έδωσε ώθηση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της ελληνικής θυγατρικής, αλλά παράλληλα διέδωσε το μήνυμα ότι το χαρτοφυλάκιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας διευρύνεται, ήταν η ανάληψη της διανομής του Bacardi στην ελληνική αγορά – ένα βήμα «πρωτόγνωρο ακόμα και για τα δεδομένα του μητρικού ομίλου», όπως είχε τονίσει ο CEO της εταιρείας. To διάσημο brand άλλαξε χέρια, μαζί με το βερμούτ και τους αφρώδεις οίνους Martini, το τζιν Bombay Sapphire, την βότκα Grey Goose, το σκωτσέζικο ουίσκι Dewar’s και την τεκίλα Patron, τα οποία «στέρησε» από την Άμβυξ, μία από τους μεγαλύτερους διανομείς αλκοολούχων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί εδώ ότι η σύμβαση για τη διανομή των προϊόντων Bacardi, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ισχύει μέχρι την 31η Μαρτίου του 2026 και υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης. Το 2023, ενδεικτικά, οι καθαρές πωλήσεις της θυγατρικής αυξήθηκαν κατά 12,6% χάρη στα προϊόντα της Bacardi.

Αν και η κίνηση αυτή ήταν game changer για την εν Ελλάδι θυγατρική, δε μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι o μέχρι πρότινος CEO κράτησε ζωντανή την εταιρεία εν μέσω πανδημίας, όταν η βασική αγορά της εστίασης έβαλε τις πωλήσεις μπύρας στον πάγο. Μεσούσης της πανδημίας, κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων της θητείας του – ανέλαβε καθήκοντα το 2018 – τα καθαρά κέρδη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας υπερτριπλασιάστηκαν, σκαρφαλώνοντας από τα 12 εκατ. στα 37,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Το μεγάλο στοίχημα που φέρεται να πέτυχε, πάντως, ήταν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία να «επιστρέψει» στη συνείδηση των καταναλωτών ως ελληνική εταιρεία.

Η σημασία λανσαρίσματος των νέων σημάτων

Ρόλο σε αυτό έπαιξε το λανσάρισμα σημάτων όπως η Μάμος και η Νύμφη, με παραπομπή στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν κάποτε γνωστές, αντίστοιχα. Αλλά και τα σήματα των Amstel και Άλφα έχουν βρει τη θέση τους στα φορτία που εξάγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από τις Σεϋχέλλες έως τις Φιλιππίνες. Υπερτοπικό χαρακτήρα απέκτησε, χάρη στις πρωτοβουλίες του Αλέξανδρου Δανιηλίδη και της ομάδας του, και το ελληνικό κριθάρι. Η ελληνική θυγατρική ξεκίνησε τις εξαγωγές βύνης το 2019 και πλέον αποτελεί σημαντική δραστηριότητα για την εταιρεία, καθώς διοχετεύονται σημαντικές ποσότητες σε χώρες όπως οι Ιταλία, Αυστρία, Ισραήλ και Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος συνηθίζει να λέει πως διοικούσε μία πολυεθνική με ελληνική ψυχή, κάτι που επιχείρησε να αποδείξει στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της και απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα.

Η στρατηγική του ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί από τον μητρικό όμιλο, βάσει των οποίων το 2030 θα πρέπει να είναι μηδενικές οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγική διαδικασία, ενώ ο στόχος για το 2040 είναι το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ήδη η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει πετύχει μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σύγκριση με το 2018, ανεβάζοντας ψηλά την τοπική θυγατρική στη λίστα των μελών του ομίλου που εφαρμόζουν τους κανόνες αειφορίας.

Από 24 ετών στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης ξεκίνησε να εργάζεται 24 ετών στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και υπερασπιζόμενος πάντα τα συμφέροντα της εταιρείας και του κλάδου – είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, τουλάχιστον μέχρι σήμερα –, παραμένει προσιτός κι ευγενικός. Εξίσου αποτελεσματικά θήτευσε κι εκτός Ελλάδας, όταν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Heineken Σερβίας, οδηγώντας την στην κορυφή της αγοράς, από την τρίτη θέση που κατείχε μέχρι τότε, αλλά και στην κορυφή της λίστας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες FMCGs της χώρας. Μάλιστα, όταν ανέλαβε καθήκοντα στη Σερβία, η τοπική αγορά κατέγραφε τα χειρότερα ρεκόρ κατανάλωσης της τελευταίας δεκαετίας, εμπειρία που έγινε «οδηγός» για τη κατάρτιση της στρατηγικής του στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από τον Ιανουάριο του 2018. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ελληνική θυγατρική της Heineken το 1992 από τη διεύθυνση πωλήσεων. Το 2002 εισήχθη στη Διοικητική Ομάδα ως Διευθυντής Πωλήσεων Χονδρεμπορίου Horeca. Το 2008 διορίστηκε Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδος και το 2010 Εμπορικός Διευθυντής. Κατά την περίοδο 2012-2017 κατείχε το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Heineken Serbia. Κατέχει τίτλο σπουδών στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά καθώς και πιστοποιήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων executive στελεχών από τα πανεπιστήμια Harvard και INSEAD.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.