17 Οκτ 2024
READING

Σούπερ Μάρκετ Κρητικός: βάζει πλώρη για 800 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

Σούπερ Μάρκετ Κρητικός: βάζει πλώρη για 800 εκατ. ευρώ

Σούπερ Μάρκετ Κρητικός:  βάζει πλώρη για 800 εκατ. ευρώ

Μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από κορυφαίους «παίκτες», η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές στην αγορά λιανικής στην Ελλάδα, σημειώνοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Με μία ιστορία που θυμίζει παραμύθι και ξεκινά από ένα μικρό μπακάλικο στην Αίγινα το 1948, η Κρητικός σήμερα διαθέτει πάνω από 890 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τζίρο που αναμένεται να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Η εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ενώ η δυναμική της ανάπτυξης συνεχίζεται με νέες επενδύσεις και καινοτόμα project.

Ιλιγγιώδης αύξηση 41,38% στον κύκλο εργασιών

Το 2023 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την Κρητικός, με τον κύκλο εργασιών της να φτάνει τα 703,78 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41,38% σε σχέση με το 2022. Αυτή η αύξηση έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ αναπτύχθηκε κατά 8,9% (σύμφωνα με τη NielseniQ), γεγονός που δείχνει τη σημαντική δυναμική της Κρητικός στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της λιανικής.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 4,57 εκατομμύρια ευρώ το 2023, από 2,14 εκατομμύρια ευρώ το 2022, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 114,19%. Επίσης, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36,73% και ανήλθαν στα 159,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα EBITDA κατέγραψαν άνοδο 50,42%, φτάνοντας τα 32,1 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Κρητικός οδήγησαν στη διανομή μερίσματος ύψους 780 χιλιάδων ευρώ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα έσοδα το 2024 θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 11%, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, ενισχύοντας το δίκτυο των καταστημάτων της και επενδύοντας σε νέες αγορές.

Το μοντέλο franchise «εκτόξευσε» τον αριθμό καταστημάτων

Ενδεικτικό της ραγδαίας ανάπτυξης που γνωρίζει η εταιρεία, σήμερα, η Κρητικός διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 890 καταστήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα λειτουργούν με το μοντέλο franchise. Η εταιρεία επίσης διαθέτει 8 κέντρα διανομής, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το προσωπικό της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά το 2023, φτάνοντας τα 3.853 άτομα, από 3.023 εργαζόμενους το 2022.

Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει τις επενδύσεις της εταιρείας στην επέκταση του δικτύου της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2024, η Κρητικός αναμένεται να ανοίξει ακόμη τέσσερα νέα καταστήματα σε Μαρκόπουλο, Νέα Πέραμο, Μήλο και Κύθνο, ενώ προχωρούν και οι συζητήσεις για τη λειτουργία καταστήματος στο Ελληνικό.

Οι εξαγορές και η στρατηγική της επιτυχίας

Η Κρητικός έχει ακολουθήσει μια στρατηγική ανάπτυξης μέσω εξαγορών, η οποία θυμίζει αυτήν της Σκλαβενίτης, με στόχο τη γεωγραφική επέκταση και την ενίσχυση της παρουσίας της σε όλη την Ελλάδα. Από το 2017, η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών εξαγορών, οι οποίες έχουν ενισχύσει το δίκτυό της και την καθιστούν έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της ελληνικής αγοράς σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικότερα, το 2017, η Κρητικός απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αλυσίδας CRM Αριάδνη στην Κρήτη, προσθέτοντας στο δίκτυό της 92 καταστήματα μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης. Την ίδια χρονιά, εξαγόρασε την αλυσίδα Υπέρ Γρηγοριάδης στη Δυτική Μακεδονία, αποκτώντας 35 καταστήματα σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά.

Το 2022, η Κρητικός πραγματοποίησε άλλη μία σημαντική εξαγορά, αυτή των σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, προσθέτοντας 52 καταστήματα στο δίκτυό της, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο franchise με περίπου 350 καταστήματα. Παράλληλα, ενίσχυσε την παρουσία της στην Κρήτη, εξαγοράζοντας την αλυσίδα Μαθιουδάκης, η οποία δραστηριοποιείται στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Το 2023, η Κρητικός συνέχισε την επέκτασή της στην αγορά της Πελοποννήσου, εξαγοράζοντας τα καταστήματα Katerina’s Market στη Μεσσηνία, προσθέτοντας 4 καταστήματα σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο.

Πλούσια ιστορία που ξεκινά από ένα μπακάλικο στην Αίγινα

Η ιστορία της αλυσίδας ξεκινά το 1948, όταν ο Ανδρέας Κρητικός άνοιξε το πρώτο μικρό μπακάλικο στην Αίγινα. Η οικογένεια Κρητικός μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση σε μια σύγχρονη αλυσίδα σούπερ μάρκετ το 1983, όταν τα παιδιά του, Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης, δημιούργησαν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στο νησί.

Από τότε, με σκληρή δουλειά και προσήλωση στο επιχειρηματικό πλάνο, η Κρητικός αναπτύχθηκε σταθερά, με τη δεκαετία του 2000 να σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στην Αττική μέσω του μοντέλου franchise. Η στρατηγική εξαγορών και επέκτασης της εταιρείας την έχει καθιερώσει ως μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με παρουσία σε όλη τη χώρα και σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Το νέο Project «Εκλεκτόν»

Μάλιστα, η εταιρεία δεν σταματά εδώ, καθώς πειραματίζεται με νέες προτάσεις προς το καταναλωτικό κοινό. Ένα από τα πιο καινοτόμα βήματα της Κρητικός είναι η δημιουργία του νέου concept καταστήματος με την ονομασία «Εκλεκτόν», το οποίο λανσαρίστηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα deli grocery κατάστημα, το οποίο προσφέρει αναβαθμισμένη γκάμα προϊόντων με έμφαση τόσο στα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όσο και σε gourmet επιλογές από όλο τον κόσμο.

Hellenic Travel Group | Business

Το «Εκλεκτόν» φιλοξενεί 1.500-1.800 βασικούς κωδικούς προϊόντων, καθώς και επιπλέον 3.000 νέους κωδικούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και μοναδικές επιλογές από το εξωτερικό. Η επένδυση για το κατάστημα ανήλθε στις 600.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει το concept με τη δημιουργία ακόμη τριών καταστημάτων στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2024, με ένα από αυτά να φιλοξενείται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ισχυρές προοπτικές για το μέλλον

Η αλυσίδα Κρητικός συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση του δικτύου της, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της σε αγορές όπως αυτές της Κρήτης, της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η σταθερή στρατηγική εξαγορών και η ανάπτυξη νέων concept καταστημάτων, όπως το «Εκλεκτόν», αναδεικνύουν τη δέσμευση της εταιρείας για καινοτομία και διαφοροποίηση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της λιανικής.

Η εταιρεία συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις και να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της

Με τον τζίρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, να αναμένεται να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ το 2024, η Κρητικός δείχνει έτοιμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αξιοποιώντας τη δυναμική της αγοράς και επενδύοντας σε νέα project που ενισχύουν τη θέση της ως ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Η προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη είναι ισχυρή, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις και να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των καταναλωτών με καινοτόμες λύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.