20 Δεκ 2024
READING

Ο επαναστατικός επανασχεδιασμός των «New York Times»

6 MIN READ

Ο επαναστατικός επανασχεδιασμός των «New York Times»

Ο επαναστατικός επανασχεδιασμός των «New York Times»

Έχουν κερδίζει βραβεία Πούλιτζερ, έχουν αποκάλυψε σκάνδαλα που κατέπληξαν τον πλανήτη ολόκληρο! Είναι εφημερίδες με τεράστια μεγέθη δημοσιογραφικά, ασκητικά ταγμένους σχεδόν δημοσιογράφους, φωτογράφους και φωτορεπόρτερ που με προσωπικούς κινδύνους, κάλυψαν πολέμους, που έχασαν ανταποκριτές, που υπηρέτησαν την αλήθεια με κάθε κόστος. Στάθηκαν εμβληματικά πρωτοπόροι -κάποτε- στην ενημέρωση των πολιτών, με παγκόσμια επιρροή και έθεσαν τις βάσεις μιας δημοσιογραφίας που όφειλε να είναι λειτούργημα, επιτελώντας κοινωνικό έργο, με κριτήριο πάντα το όφελος του συνόλου της κοινωνίας και συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία της.

Κάποτε, εποχές αντιμονίου, τυπογραφικών πιεστηρίων και τσίγκου, πουλούσαν εκατομμύρια φύλλα, οι Βρετανικές και Αμερικανικές εφημερίδες και όχι μόνο στις χώρες του, αλλά στον πλανήτη ολόκληρο. Οι New York Times ήταν ανάμεσα στους κολοσσούς εκείνους, που αλλάξαν το εκδοτικό τοπίο, βαδίζοντας στα χνάρια της πρώτης καθημερινής εφημερίδας της ανθρωπότητας, της «Acta Diurna» (μτφρ: αυτά που συνέβησαν), όπως κυκλοφόρησε στην αρχαία Ρώμη, περίπου το 59π.Χ. καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα και τοποθετούνταν σε εμφανή, κεντρικά σημεία της αχανούς, αρχαίας πόλης. Έτσι και η The New York Times, ή Νεοϋορκέζικοι καιροί, ιδρύθηκε το 1851 από τον Χένρι Ρέιμοντ. Το 1952 η ημερήσια κυκλοφορία της έφθανε τα 500.000 φύλλα, ενώ τις Κυριακές, ξεπερνούσε το 1.500.000 σε πωλήσεις! Είχε πάντα διεθνή διανομή και διακρίθηκε με 95 βραβεία Πούλιτζερ. Όταν η κατακλυσμιαία επικράτηση του διαδικτύου σκόρπισε πανικό στους παγκόσμιους, εκδοτικούς κολοσσούς, οι  New York Times είδανε την κυκλοφορία τους, να μειώνεται κατά 7,3% με αποτέλεσμα να πέσει για πρώτη φορά κάτω από 1 εκατομμύρια φύλλα. Προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και έδωσαν έμφαση στην ψηφιακή του, web εκδοχή. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο πάροχο στοιχείων διαδικτυακής επισκεψιμότητας Similar Web, η ιστοσελίδα των Τάιμς ήταν η 223η σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως και 3η μεταξύ των ειδησεογραφικών, προσελκύοντας περισσότερους από 150 εκατομμύρια επισκέπτες σε μηνιαία βάση. Και ύστερα ήρθαν οι κοινωνικές πλατφόρμες! Έχουμε, για παράδειγμα πρόσφατα τα στοιχεία, πως στο TikTok από όπου ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά οι νέοι, παγκόσμια, οι New York Times έχουν 630.000 followers και ο μεμονωμένος σχολιαστής ειδήσεων και πολιτικός αναλυτής, πιτσιρικάς V Spehar, περισσότερους από 3.000.000! Και οι New York Times, πιάνοντας το υπονοούμενο, αλλάζουν και πάλι, επενδύοντας στη νέα εποχή…

Ριζικός επανασχεδιασμός μετα από 16 χρόνια

Με 10,8 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και με ετήσια έσοδα 625,1 εκατομμυρίων δολαρίων, οι New York Times συγκαταλέγονται, μεν, στις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εκδόσεις στον κόσμο, προλαβαίνουν δε την εποχή, για να μην βρεθούν να ακολουθούν πίσω της.

Λανσάρουν, λοιπόν, τον πιο εντατικό επανασχεδιασμό της εφαρμογή τους, από τότε που αυτή κυκλοφόρησε, το 2008. Πρώτα απ όλα, ενημερώθηκαν οι αναγνώστες για τον νέο τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να βρίσκουν τις ειδήσεις, τις ιστορίες, τα ρεπορτάζ, τις αναλύσεις, τις ιδέες του, στο νέο σχεδιασμό των εφαρμογών του. Ο συνολικός ιστός εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τους New York Times οικεία για τους περισσότερους επισκέπτες, αλλά ο νέος σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αφοσίωση, την προβολή και την  διατήρηση των δημοσιευμάτων. Το ενενήντα τοις εκατό των συνδρομητών επιστρέφουν στην εφαρμογή την εβδομάδα μετά τη χρήση της και τείνουν να αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο διαβάζοντας στην εφαρμογή από ό,τι στον Ιστό. Όσον αφορά τόσο την εξυπηρέτηση ειδήσεων όσο και τη διατήρηση των συνδρομητών, είναι ένα απίστευτα σημαντικό προϊόν. Το άνοιγμα της νέας εφαρμογής δεν θα είναι ενοχλητικό, δύσχρηστο ή πολύ διαφορετικό στους εξοικειωμένους με την φόρμα του καθημερινούς χρήστες. Και αυτό, επειδή η βασική προσέγγιση της τυπογραφικής μορφής, της διάρθρωσής και της κεντρικής ροής ειδήσεων, παραμένουν αμετάβλητα όπως ήταν όλα αυτά τα 16 χρόνια. Ακόμη και η κάτω μπάρα ή γραμμή, με τις καρτέλες Listen, Play, You μένει ίδια σε μορφή. Ε! Σε τι διαφοροποιείται λοιπόν; Στην γρήγορη παρουσίαση της ροής! Η νέα εφαρμογή διαθέτει μια κορδέλα στο επάνω μέρος, η οποία χωρίζει το σύνολο της ύλης, σε ενότητες, κατά είδος, από τις τελευταίες ειδήσεις έως το Lifestyle, από Απόψεις έως  ειδική ενότητα για τις Αμερικανικές Εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Πολύ εύκολα, με τον αντίχειρά προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, γινεται η μετακίνηση σε άλλες θεματικές ενότητες, κάθετης εμφάνισης, που διευκολύνει την επισκεψιμότητα από τα -τι άλλο;- κινητά και τα τάμπλετ. Ο ισότοπος των NYT, παρ ότι οι θεματικές κατηγορίες τροποποιήθηκαν για την εφαρμογή θυμίζει το πως ξεφυλλίζεται μια εφημερίδα αλλά με τεράστια ευκολία. Αυτά ισχύουν όσον αφορά στον οπτικό – μορφολογικό σχεδιασμό. Υπάρχει όμως και μια σημαντικότατη λειτουργία…

 

Ο λειτουργικός, καινοτόμος σχεδιασμός

«Υπάρχει ιεραρχία σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό, που τον κάνει σημαντικό», λέει ο Αλεξ Χάρντιμαν, επικεφαλής πρόθωσης των New York Times και συνεχίζει «Το πρώτο που μας αφορά, προβάλλεται και κυριαρχεί είναι οι ειδήσεις, αλλά επικεντρώθηκε η επέκταση και η ένταση σε όλη την ύλη». Η ανάγνωση των NYT στην παραδοσιακή εφαρμογή ήταν εξαιρετικά προσιτή, με τις μεγαλύτερες ειδήσεις της ημέρας, πολιτική και σκάνδαλα κυρίως, να αναφέρονται στην κορυφή της ροής σαν την πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας. Αλλά μόνο καθώς πηγαίνατε προς τα κάτω, μετακινούσασταν προς το βάθος και τα υπομενού, θα μπορούσατε να βρείτε ιστορίες ανθρώπων, ταξίδια ή πολιτισμό. Δηλαδή, ήταν εύκολο να βρεις τους πιο βασικούς τίτλους της ημέρας, αλλά ήθελε προσπάθεια και κάποτε τύχη για να πετύχεις, όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν και τραβούν τη προσοχή σε θέματα που κυριαρχούν στη ζωή μας! «Ο νέος σχεδιασμός, λοιπόν, καλύπτει όλη την θεματολογία και δίνει έκθεση σε όλα όσα αφορούν στην ύλη», δηλώνει ο Στιβ Ντουένες, αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης. «Το κινητό είναι ένας ενδεδειγμένος χώρος για την πλήρη εξίσωση μεταξύ των ειδήσεων, των αναλύσεων, των απόψεων, των εξελίξεων στην έκφραση κάθε εκδοχής της ζωής μας». Η κορδέλα της κορυφής λοιπόν, σε βγάζει αμέσως όπου θες, δίνοντας με μιας τον τόνο και τις πληροφορίες για κάθε ενότητα. Ο Νουέντες φέρει ως παράδειγμα της διαφορετικότητας κάθε ενότητας, αυτή της Γνώμης ή Άποψης, όπου περιλαμβάνει ψηλούς τίτλους συγκεκριμένης γραμματοσειράς, με τα γράμματα στρυμωγμένα με ένταση, λέγοντας πως είναι «μιας αίσθηση σα να είσαι κολλημένος σε ένα γεμάτο ασανσέρ, ενώ ακούς κάποιον να βροντοφωνάζει». Το Lifestyle, απ την άλλη, παρουσιάζει τη κάθε ιστορία ως μια φωτογραφία με τον τίτλο στην κορυφή, που αγκαλιάζει την πρώτη εμπειρία της εικόνας των social media ως μια πιο καλλιτεχνική άρα και καθηλωτική εμπειρία.

Ενοποίηση θεμάτων και των εμπορικών τους τμημάτων

Παράλληλα με αυτές τις ενότητες ειδήσεων, η κορδέλα θα φιλοξενεί τη σταθερή θεματολογία  Αθλητικά, Μαγειρική, Wirecutter και Games. Αυτές οι ενότητες, υπήρχαν σε δικές τους εφαρμογές και μόνο τώρα ενσωματώνεται στην κύρια εφαρμογή των NYT. Τα τελευταία χρόνια, οι NYT χρησιμοποίησαν αυτές τις ενότητες για να ενισχύσουν τα έσοδα, προσφέροντας τους ως πρόσθετα στο βασικό προϊόν ειδήσεων. Επικεντρώνονται, πια, στην ομαδοποίηση της θεματολογία, με μια στρατηγική ανάπτυξης που δημιουργεί εντύπωση, τραβώντας την προσοχή και ναι μεν, η Μαγειρική, για παράδειγμα, θα έχει και δική της εφαρμογή, αλλά για να φτάσεις εκεί με αναβάθμιση συνδρομής, θα έχεις δεχτεί μια μεγάλη δόση πληροφορίων και ύλης της ενότητας. Παρ όλα, τα στελέχη των ΝΥΤ, τονίζουν πως  δεν προσπαθούν να δημιουργήσουμε προϊόν «όλα σε ένα», αλλά να ισορροπήσουν σε όλα όσα αφορούν το κοινό τους.

Τελικά, το αν αυτός ο επανασχεδιασμός των NYT και ίσως άλλων ιστορικών ενημερωτικών πολυμέσων, οδηγεί σε αύξηση εσόδων, μάλλον θα είναι άσχετο με τους περισσότερους συνδρομητές, που μοιάζει να εντυπωσιάζονται και να εκτιμούν αυτό που παραδοσιακά ξέρουν. Γεγονός είναι πως μια εφαρμογή που θα σε κάνει νιώθεις ότι δε βιάζεσαι τόσο πολύ και δε θα σου ρίχνει ένα καταιγισμό πληροφορίων, ίσως να γίνει η νέα μεγάλη συνήθεια. Ίδωμεν…

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.