21 Νοέ 2024
READING

Το garage winery των Μεγάρων που «βαφτίστηκε» από το αμερικανικό συγκρότημα «The Knack»

4 MIN READ

Το garage winery των Μεγάρων που «βαφτίστηκε» από το αμερικανικό συγκρότημα «The Knack»

Το garage winery των Μεγάρων που «βαφτίστηκε» από το αμερικανικό συγκρότημα «The Knack»

Για τον Χρήστο Κουλουριώτη η ενασχόληση με το κρασί, ξεκίνησε εμπειρικά και ερασιτεχνικά, αρκετά πριν αποφασίσει να γίνει επαγγελματίας οινοποιός, ακολουθώντας τη φιλοσοφία παραγωγής των garage wines, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Μπορντό της Γαλλίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90.

Στρατεύτηκε στο δρόμο της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει κρασιά με όσο το δυνατόν ηπιότερες παρεμβάσεις, ξεκινώντας από το χωράφι και το σταφύλι και φτάνοντας έως το μπουκάλι. Δημιούργησε τις δικές του εγκαταστάσεις το 2019 και ονόμασε το οινοποιείο του «The Knack Project», με έδρα τα Μέγαρα και συγκεκριμένα τους πρόποδες της οροσειράς των Γερανίων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

«Το κρασί μου άρεσε αρκετά πριν ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Ωστόσο οι γνώσεις μου ήταν σποραδικές και κυρίως προέρχονταν από την παρακολούθηση της αγοράς καθώς και παραδοσιακά γνωστών οινοποιείων στην Ελλάδα που μεσουράνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Στην πορεία διαπίστωσα ότι υπήρχε η WSPC, σχολή του Master of Wine, Κωνσταντίνου Λαζαράκη». Απέκτησε αρχικά τον τίτλο του Dip WSET – Diploma inWine & Spirits Level 4 – και στη συνέχεια προχώρησε στη σύσταση του δικού του οινοποιείου, το όνομα του οποίου εμπνεύστηκε από το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα «Τhe Knack».

«Μετά από πολύ διάβασμα στην WSPC ή θα γινόμουν Μaster of Wine ή θα ξεκινούσα την παραγωγή. Αποφάσισα το δεύτερο. Θεώρησα πιο ενδιαφέρον να μπω στην παραγωγή και έτσι ανέλαβα να καλλιεργήσω κάποια αμπέλια της οικογένειάς μου. Ξεκίνησα με δύο κρασιά από τις ποικιλίες Chardonnay και Μούχταρο. Ακολούθως έβλεπα ότι η Δυτική Αττική είχε περισσότερο ενδιαφέρον, καθότι η αμπελουργική της ζώνη βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεκινάει από τα 300 μέτρα και φτάνει έως και τα 630 μέτρα».

Στη συνέχεια δημιούργησε μονοποικιλιακό κρασί από την ποικιλία Σαββατιανό καθώς και ρετσίνα. Προέκυψε στη συνέχεια η ιδέα να κάνει Ασύρτικο από γειτονικό στα δικά του αμπέλι και κάπως έτσι οινοποίησε ένα orange (πορτοκαλί) κρασί από Ασύρτικο. Πειραματίστηκε όμως και με τα αφρώδη κρασιά «pet nat», όπου η παραγωγή γίνεται εγκλωβίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα και σφραγίζοντας τη φιάλη πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Με τη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία, γνωστή διεθνώς ως méthode ancestrale, o οινοποιός παρασκεύασε τρία διαφορετικά αφρώδη κρασιά από τις ποικιλίες Chardonnay, ένα ακόμη με ανάμειξη Σαββατιανού, Ροδίτη και Μούχταρου και ένα τρίτο μονοποικιλιακό από Μούχταρο.

Αυτή τη στιγμή έχει να παρουσιάσει εννέα ετικέτες. Μία ακόμα, η δέκατη, θα κυκλοφορήσει το 2025. Θα πρόκειται για το μονοποικιλιακό Ασύρτικο από σταφύλια που παράγονται στα 330 μέτρα υψόμετρο.

Η πληροφορική και το κρασί

Κύρια ενασχόλησή του πριν ασχοληθεί με το ήταν η πληροφορική, δημιουργώντας λογισμικό για λογαριασμό του Δημοσίου, κάτι που συνεχίζει να κάνει έως και σήμερα. Παράλληλα όμως ασχολείται με το οινοποιείο. Ακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη του «The Knack Project» ο Κουλουριώτης το 2017 έκανε την πρώτη εμφιάλωση σε συνεργαζόμενο οινοποιείο στη Νεμέα και το 2018 λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριότητάς του, απείχε συνειδητά από την παραγωγική διαδικασία. Το 2019 δημιούργησε το δικό του χώρο αμπελουργίας, οινοποίησης και εμφιάλωσης των κρασιών του.

Η παραγωγή του είναι εκ πεποιθήσεως και φιλοσοφίας εξαιρετικά περιορισμένη και ανέρχεται σε περίπου 5.000 φιάλες ετησίως. Ποσότητα που συχνά εξαρτάται από τη σοδειά της κάθε χρονιάς. Συνολικά καλλιεργεί περίπου 20 στρέμματα και σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων κρασιών του διατίθενται στην εσωτερική αγορά.

Όραμα να προάγει τα κρασιά ελάχιστον παρεμβάσεων υψηλής ποιότητας

«Το όραμά μου είναι να παραμείνω προσηλωμένος στην παραγωγή κρασιών με ελάχιστες παρεμβάσεις και να δημιουργώ προϊόντα υψηλής ποιότητας. Εάν το κρασί δεν είναι νόστιμο και δεν μου αρέσει, δεν θα το διαθέσω στην αγορά. Θέλω να καταξιωθώ ακόμα περισσότερο ως οινοποιείο ελάχιστων παρεμβάσεων και όταν κάποιος δοκιμάζει τα κρασιά μου να μην καταλαβαίνει ότι πρόκειται για κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων, δεδομένου ότι το γευστικό και αρωματικό τους προφίλ θα είναι απόλυτα ισορροπημένο σε σχέση αρκετά κρασιά ελάχιστον παρεμβάσεων που κυκλοφορούν στην αγορά», εξηγεί.

Τα κρασιά του διατίθενται αυτή τη στιγμή μέσω της online κάβας, botilia.gr, και οι υπόλοιπες ποσότητες διοχετεύονται σε εστιατόρια και wine bars.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο οινοποιός ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο, καθώς δεν απασχολεί μόνιμο προσωπικό, αλλά επωμίζεται ο ίδιος το βάρος της παραγωγής και της εμφιάλωσης, συχνά υποστηριζόμενος από φίλους. Δηλώνει ωστόσο ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθότι βλέπει ότι κερδίζει την αποδοχή του κοινού. Εκτός των άλλων, όπως τονίζει, δεν συμβιβάζεται σε καμία περίπτωση σε ό,τι αφορά την ποιότητα αλλά την συσκευασία των κρασιών του

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.