17 Οκτ 2024
READING

Basket : Το πρωτάθλημα των δύο ταχυτήτων και η διαφορά στα οικονομικά μεγέθη

4 MIN READ

Basket : Το πρωτάθλημα των δύο ταχυτήτων και η διαφορά στα οικονομικά μεγέθη

Basket : Το πρωτάθλημα των δύο ταχυτήτων και η διαφορά στα οικονομικά μεγέθη

Το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μία διοργάνωση δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκουμε τους δύο αιώνιους αντιπάλους, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, και στη δεύτερη όλους τους υπόλοιπους.

Η διαφορά στην οικονομική δύναμη των πρώτων δύο σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες είναι χαοτική με αποτέλεσμα οι τελικοί του πρωταθλήματος να είναι κάθε χρόνο γνωστοί πριν καν αρχίσει η διοργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι πως η τελευταία φορά που το ζευγάρι του τελικού δεν αποτελούταν από τους πράσινους και τους κόκκινους ήταν το μακρινό 2005 (Παναθηναϊκός – ΑΕΚ), ενώ αν θέλουμε να εντοπίσουμε την τελευταία χρονιά στην οποία κανένας από τους δύο αιώνιους αντιπάλους δεν κατάφερε να βρεθεί στους τελικούς πρέπει να ταξιδέψουμε στο 1991 (Άρης – ΠΑΟΚ)!

Τα Ασύγκριτα Οικονομικά Μεγέθη

Για να κατανοήσουμε την τεράστια διαφορά που έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός από τους υπόλοιπους συλλόγους, θα εξετάσουμε τα μπάτζετ όλων των ομάδων για τη σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Ξεκινώντας από την κορυφή, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να έχει προϋπολογισμό της τάξης των 26,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2024-2025, ενώ ο Ολυμπιακός ακολουθεί με 20,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην τρίτη θέση, συναντάμε τον νεοφώτιστο Πανιώνιο, ο οποίος έχει κάνει μία ισχυρή επένδυση για τα δεδομένα του, έχοντας χτίσει ρόστερ αξίας μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων ευρώ. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Προμηθέας και ΑΕΚ με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστος.

Στη συνέχεια, ο Άρης, το Μαρούσι και ο Κολοσσός Ρόδου έχουν ρόστερ σχετικά ίδιας αξίας που κυμαίνεται από 900 χιλιάδες έως και 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Η αντίστοιχη αξία του ρόστερ της ομάδας του Περιστερίου κυμαίνεται από 700 έως 900 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ΠΑΟΚ διαθέτει μπάτζετ 700 χιλιάδων ευρώ. Στις δύο τελευταίες θέσεις, βρίσκουμε την Καρδίτσα και το Λαύριο με προϋπολογισμό μεταξύ 500 και 700 χιλιάδων ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το συνολικό μπάτζετ των δύο αιωνίων προσεγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αθροιστικά ο προϋπολογισμός των υπόλοιπων 10 ομάδων της φετινής Stoiximan Basket Leagueκυμαίνεται μεταξύ 9,5 και 11,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Οι Μεταγραφές Εκατομμυρίων

Οι μεταγραφές που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ταρακούνησαν όλη την Ευρώπη με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, συνιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, να ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια.

Αναλυτικά οι ενισχύσεις των δύο ομάδων με τις αντίστοιχες αμοιβές των παικτών για τη φετινή σεζόν:

Ολυμπιακός

Σάσα Βεζένκοφ – 3,6 εκ. / χρόνο

Εβάν Φουρνιέ – 2,2 εκ. / χρόνο

Τάιλερ Ντόρσεϊ – 1,3 εκ. / χρόνο

Λούκα Βιλντόσα – 1,2 εκ. / χρόνο

Κίναν Έβανς – 900 χιλ. / χρόνο

Παναθηναϊκός

Λορέντζο Μπράουν – 2,2 εκ. / χρόνο

Τσέντι Οσμάν – 1,8 εκ. / χρόνο

Ομέρ Γιουρτσεβέν – 1,3 εκ. / χρόνο

Fun Fact: Η αξία μόνο των μεταγραφών των δύο αιωνίων υπερκαλύπτει τη συνολική αξία των ρόστερ των υπόλοιπων 10 ομάδων του πρωταθλήματος!

Το Πεδίο στα Τηλεοπτικά Δικαιώματα

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας προφανώς είναι ένα στοιχείο που μειώνει την εμπορική αξία του προϊόντος και συνεπακόλουθα τα έσοδα των ομάδων. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, ανακοινώθηκε η ανανέωση της συνεργασίας του ΕΣΑΚΕ με την ΕΡΤ για τα επόμενα 3 χρόνια (2+1) για την τηλεοπτική κάλυψη της StoiximanBasket League. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ποσό που θα προσφέρει συνολικά η κρατική τηλεόραση και για τα τρία έτη ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από 6,6 εκ. ανά σεζόν.

Η κατανομή των παραπάνω χρημάτων στις ομάδες δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά αυτό που συνηθίζεται είναι οι περισσότερο δημοφιλείς ομάδες, αυτές δηλαδή που τραβάνε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, των χορηγιών και των διαφημίσεων, να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό από τη συνολική πίτα.

Αντιστρόφως ανάλογη, βέβαια, είναι η ανάγκη των ομάδων για τα εν λόγω έσοδα, καθώς για τους πιο δημοφιλείς – και πλούσιους – συλλόγους (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό στα συνολικά τους έσοδα και παίζουν πολύ μικρό ρόλο στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού τους. Αντίθετα, για τις λιγότερο εύπορες ομάδες, τα τηλεοπτικά έσοδα πολλές φορές κατέχουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ετήσιου μπάτζετ, αφού οι υπόλοιπες πηγές εσόδων (εισιτήρια, χορηγίες, πωλήσεις προϊόντων, κτλ.) είναι αρκετά περιορισμένες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.