Στην επόμενη φάση περνά η παραχώρηση της Αττικής Οδού, ένας αυτοκινητόδρομος που κατασκευάστηκε ως μέσο για να αποδειχθεί ότι τα ολυμπιακά έργα «δεν ήταν μακέτες». Ο αυτοκινητόδρομος 70 χιλιομέτρων που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της Αττικής αλλάζει χέρια την προσεχή Δευτέρα, αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η νέα σύμβαση παραχώρησης στη ΓΕΚ Τέρνα.
Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση παραχώρησης που δεν περιλαμβάνει κατασκευαστικό αντικείμενο, αλλά μικρότερα έργα ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία προβλέπει η σύμβαση, χωρίς να γίνεται αναλυτικότερη αναφορά σε αυτά. Επίσης, εντός τριών ετών υποχρεούται να προβεί στην πλήρη αντικατάσταση όλων των μεταλλικών στηθαίων. Σε ό,τι αφορά τα οφέλη του δημοσίου, υπενθυμίζεται ότι πέραν του εφάπαξ οικονομικού ανταλλάγματος, ύψους 3,27 δισ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα θα αποδίδει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ 7,5% επί των εσόδων από την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα υλοποιήσει επενδύσεις και δαπάνες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ύψους 380 εκατ. ευρώ.
Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η μείωση των διοδίων στα 2,5 ευρώ ανά διέλευση ΙΧ για την πρώτη πενταετία, από 2,80, ενώ προβλέπεται πιθανή αύξηση τελών διέλευσης σε ώρες αιχμής, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση που ταλαιπωρεί και σήμερα τους διερχόμενους οδηγούς. Το τελευταίο θα προκύψει εφόσον για μια ορισμένη περίοδο, σε συγκεκριμένα τμήματά της, η μέση ωριαία ταχύτητα στην Αττική Οδό μειωθεί κάτω από 45 χλμ. ανά ώρα για 30 ημέρες εντός περιόδου έξι συνεχόμενων μηνών, της θερινής περιόδου μη συμπεριλαμβανομένης, σε τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα κατωτέρω τμήματα του Αυτοκινητοδρόμου, μεταξύ ανισόπεδων κόμβων: Δουκίσσης Πλακεντίας – Αθηνών – Λαμίας, Παπάγου – Αγίας Παρασκευής, Φυλής – Αθηνών – Λαμίας, Λεονταρίου – Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο ανάδοχος μπορεί να προτείνει την καθιέρωση διαφοροποιημένου διοδίου ανά ημέρες, ώρες ή και σταθμούς διοδίων. Η σύμβαση προβλέπει πιθανή αυτόματη μετάπτωση των κατόχων e-pass, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για τα οχήματα που περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να υποβάλει βεβαίωση μη καταβολής και ευκρινή φωτογραφία της πινακίδας του με επισημείωση του χρόνου διέλευσης.
Επόμενο βήμα για την Αττική Οδό θα είναι να «ξεπαγώσουν» τα σχέδια επέκτασης που έχουν ανακοινωθεί και συζητηθεί, αλλά δε φαίνεται να υλοποιούνται άμεσα. Βασικό οδικό έργο, για το οποίο έχει κατατεθεί Πρότυπη Πρόταση από τις κατασκευαστικές εταιρείες, είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία έχει μπλεχτεί στις συμπληγάδες του ΣτΕ. Το έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ έχει ήδη δημοπρατηθεί και ανάδοχος έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία Τέρνα – Άκτωρ – Intrakat, ωστόσο αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ, που θα οδηγήσει το έργο στο επόμενο στάδιο το νωρίτερο εντός του 2025. Μία ακόμη επέκταση που έχει συζητηθεί και θα αποσυμφορήσει τους δρόμους της Αττικής ενόψει και της ολοκλήρωσης των έργων του Ελληνικού είναι η Σήραγγα Ηλιουπόλεως μήκους 3 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει τη Δυτική Περιφερειακή από την Καισαριανή με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί πάντως είναι η πρόθεση της Lamda να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του έργου, ενώ στις καλένδες παραμένει και η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο.
Πόσο χρόνο εξοικονομούν σήμερα οι οδηγοί
Η Αττική Οδός πήρε σάρκα και οστά τη δεκαετία του 2000, αλλά υπήρχε ως σχέδιο περιφερειακού δακτυλίου της Αθήνας από τη δεκαετία του 1960.
Παράλληλα με την Αττική Οδό, το πρώτο τμήμα της οποίας δόθηκε στην κυκλοφορία το 2001, κατασκευάστηκαν έργα όπως τμήματα του προαστιακού και του μετρό, οι σήραγγες στον Υμηττό και τα σκεπαστά τμήματα στους Δήμους Ζεφυρίου, Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Χαλανδρίου και Βριλησσίων.
Αναφορικά με το πόσο ωφέλησε το κυκλοφοριακό της Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα των εταιρειών Invision και Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε το 2022, οι χρήστες της Αττικής Οδού εξοικονομούν 30 λεπτά κατά μέσο όρο σε κάθε τους μετακίνηση, ενώ σε ποσοστό 84,9% δηλώνουν ότι εξοικονομούν από ένα τέταρτο έως και μία ώρα. Συγκεκριμένα, το 61,5% των χρηστών δήλωσε ότι κερδίζει 16 – 30 λεπτά, ενώ το ίδιο ποσοστό ανερχόταν σε 57,1% το 2019.
Εκτός των άλλων, η Αττική Οδός έχει αποδειχθεί χρυσοτόκος και για τους μετόχους της. Το 2023 η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο αυξήθηκε κατά 9,5% έναντι του 2022 και κατά 9,9% σε σχέση με το 2019. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν 94.666.046 διελεύσεις, που αντιστοιχούν σε μέσο όρο 259.359 ημερήσιων διελεύσεων και συνολικά, τα εισερχόμενα οχήματα διένυσαν 1.535.472.654 χιλιόμετρα, ενώ ο υψηλότερος κυκλοφοριακός φόρτος παρατηρήθηκε στο τμήμα μεταξύ των κόμβων Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Μεταμόρφωσης) και Δουκίσσης Πλακεντίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.