23 Οκτ 2024
READING

Γιατί τα σούπερ μάρκετ «αγαπούν» το franchise

4 MIN READ

Γιατί τα σούπερ μάρκετ «αγαπούν» το franchise

Γιατί τα σούπερ μάρκετ «αγαπούν» το franchise

Το στοίχημα των ελληνικών σούπερ μάρκετ είναι λίγο ή πολύ να βελτιώσουν τους δείκτες κερδοφορίας τους. Τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, το περιθώριο κερδοφορίας προ φόρων βρίσκονται σε επίπεδα μόλις 1,47%. Το franchise αποτελεί ένα δραστικό μέσο για τη μείωση των εξόδων και βελτίωση των κερδών τους τα επόμενα χρόνια.

Και αυτό το μοντέλο έχουν θέσει σε εφαρμογή κάποιες από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με κυριότερη την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει κινήσεις για τον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της μέσω του προγράμματος franchiseπου εφαρμόζει, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα την εταιρική της δομής σε επίπεδο διαχείρισης λειτουργίας καταστημάτων και εμπορικής διεύθυνσης. Σημειώνεται ότι το 2023 η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε στη μετατροπή 5 εταιρικών καταστημάτων της σε franchise και για φέτος είναι προγραμματισμένη η μετατροπή 45 καταστημάτων σε franchise σε συνδυασμό με τη διακοπή λειτουργίας 11 εταιρικών καταστημάτων και ταυτόχρονη επένδυση σε 63 νέα σημεία που θα λειτουργούν τόσο ως franchise όσο και ως εταιρικά.

Τα My market Local

Στόχος των My Market για τα επόμενα χρόνια, όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς από τη διοίκηση και τα στελέχη της επιχείρησης, είναι να φτάσουν τα 280 καταστήματα

Από την άλλη, αλυσίδες όπως τα My market έχουν επίσης επιλέξει την ανάπτυξη μέσω franchise. Ήδη τον Σεπτέμβριο εγκαινιάστηκαν πέντε νέα σημεία franchise για τον όμιλο Metro όπου ανήκουν τα My market, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη του δικτύου. Έως λειτουργούν 29 καταστήματα γειτονιάς My Market Local μέσω franchise σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ το δίκτυο συνεχίζει να επεκτείνεται. Στόχος των My Market για τα επόμενα χρόνια, όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς από τη διοίκηση και τα στελέχη της επιχείρησης, είναι να φτάσουν τα 280 καταστήματα. Τα μικρά καταστήματα προσφέρουν ένα ασφαλέστερο μοντέλο ανάπτυξης με χαμηλότερο κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθότι το κόστος λειτουργίας επωμίζονται οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το franchise. Επιπλέον, στα μικρά καταστήματα, το βάρος της λειτουργίας επωμίζονται συνήθως τα μέλη μίας οικογενειακής επιχείρησης, γεγονός που ελαχιστοποιεί την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού, γεγονός που προκαλεί επιπλέον κόστος. Tαυτόχρονα όμως η τάση ανάπτυξης των μικρών καταστημάτων είναι εδώ και συνεχίζει να μεγαλώνει όπως δείχνουν τα δεδομένα της αγοράς. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στοιχεία της αγοράς δείχνουν πως τα μικρά καταστήματα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια έως και 400 τετραγωνικά μέτρα είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τζίρου σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες μεγαλύτερες σάλες καταστημάτων καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων να φτάνει το 6%.

Το μοντέλο της Carrefour στην Ελλάδα

Αλλά και η Carrefour που επανήλθε στην Ελλάδα επεκτείνεται έως τώρα στα πρώτα της βήματα, στηριζόμενη και στο franchise. Η εταιρεία το 2023 προσέθεσε 24 νέα καταστήματα στο δίκτυό της, υπερδιπλασιάζοντας το και αριθμώντας συνολικά 41 καταστήματα στο τέλος του περασμένου έτους. Από αυτά, τα 11 νέα καταστήματα ήταν με τη μορφή franchise : 9 Carrefour express και 2 Carrefour market. Επίσης άνοιξαν 2 εταιρικά καταστήματα στην Θεσσαλονίκη – ένα Carrefour market στονΕύοσμο και ένα Carrefour express στην Αγορά Μοδιάνο. Το Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% των μέτοχων της Χουλιόπουλος ΕΠΕ με την προσθήκη των 11 καταστημάτων Economy στο δίκτυο εταιρικών καταστημάτων.

Διασπορά ευθύνης, καλύτερη γνώση τοπικών αγορών, υψηλότερα περιθώρια

Eίναι γεγονός επομένως ότι η διασπορά της ευθύνης περιορίζει τον κίνδυνο και τις δαπάνες για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ τους επιτρέπει να διεισδύσουν σε νέες αγορές ταχύτερα από ό,τι θα συνέβαινε μέσω οργανικής ανάπτυξης του δικτύου των καταστημάτων τους. Επιπλέον, το franchise αποτελεί μια πρόσθετη πηγή εσόδων μέσω αμοιβών δικαιόχρησης, δικαιωμάτων και φυσικά υψηλότερου περιθωρίου από αυτό που βγάζουν οι αλυσίδες, δραστηριοποιούμενες μέσα από εταιρικά σημεία πώλησης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το περιθώριο κέρδους εφαρμόζοντας αυτό το μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης είναι κατά τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερο από αυτό που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις μέσω της κύριας δραστηριότητας και των εταιρικών καταστημάτων τους.

Το 2024 σε διεθνές επίπεδο τα franchise καταστήματα σούπερ μάρκετ έχουν γίνει καθοριστικά στη διαμόρφωση του τοπίου του λιανικού εμπορίου, προσφέροντας στους καταναλωτές ένα μείγμα ευκολίας, ποικιλίας και καινοτομίας . Αυτά τα franchise έχουν προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, ενσωματώνοντας τεχνολογία και τη βιωσιμότητα στις δραστηριότητές τους. Η επιτυχία τους χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη ανάπτυξη, τις ποικίλες προσφορές προϊόντων και την έντονη έμφαση στην ικανοποίηση των πελατών, δημιουργώντας νέα πρότυπα στον κλάδο.

Από την άλλη πλευρά η επένδυση ενός δικαιοδόχου σε ένα franchise σούπερ μάρκετ δεν απαιτεί πάντα ένα πολύ μεγάλο ποσό, όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν. Τα franchise αυτής της κατηγορίας διακρίνονται για τις προσιτές τιμές, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα όμως οι μάρκες που διακινούν, προσφέρουν ένα πολλά υποσχόμενο σημείο εισόδου στον κλάδο των σούπερ μάρκετ χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ή τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.