25 Οκτ 2024
READING

TikTok: Εξουσιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις ή πως αυτοί και λάσπες θα μας βάλουν να φάμε

9 MIN READ

TikTok: Εξουσιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις ή πως αυτοί και λάσπες θα μας βάλουν να φάμε

TikTok: Εξουσιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις ή πως αυτοί και λάσπες θα μας βάλουν να φάμε

Να το αγαπάς, να το μισείς ή να το φοβάσαι; Ότι κι αν νιωθεις για αυτό, μοιάζει πάντως αδύνατον να το αγνοήσεις! Έχει γίνει παγκόσμια, μέρος της ζωής και της πολιτιστικής και πολιτικής κουλτούρας. Η μουσική που ακούμε, οι ταινίες που βλέπουμε, οι θεωρίες συνωμοσίες που γίνονται πιστευτές, πώς μπορείς να δημιουργηθεί ή να σπάσει η επιτυχία ενός προϊόντος, ποιος ορίζεται ως διασημότητα, όλα, μα όλα, έχουν επηρεαστεί από το TikTok, για το καλό ή το κακό. Ακόμα κι εσείς που δεν έχετε ανοίξει ποτέ την εφαρμογή, σας φτάνει η επιρροή του, που κατακλύζει τον κόσμο.

Παγκόσμιες μόδες, μανίες, πολιτικές θέσεις, διατροφικές συνήθειες, συνταγές, δίαιτες, μουσικές επιτυχίες και τραγούδια, ποθούμενα είδη για ψώνια και άλλα πολλά γύρω μας, προέρχονται όλα απ το Tik Tok! Χιλιάδες τάσεις, με εκατομμύρια μιμητές και υποστηρικτές ξεκινούν από το θηριώδες αυτό μέσο, που σε αντίθεση με τα Instagram, Facebook και Snapchat, δεν χτίστηκε γύρω από τις κοινωνικές συνδέσεις, αλλά με στόχος του είναι η καθαρή, ατόφια ψυχαγωγία. Ο αλγόριθμος απορρόφησε κάθε σημείο δεδομένων που μπορούσε από αυτά που παρέλειψαν, άρεσαν ή μοιράστηκαν οι χρήστες — και τα έφτυσε απευθείας στη σελίδα For You που είναι εθιστική, ειδική για την καινούργια γενιά χρηστών. Οι τελευταίοι, ευλαβικά παραδέχονται, ότι το Tik Tok τους ξέρει καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι τον εαυτό τους! Και η ακατάστατη δημιουργικότητά, η πολυφωνία, η πλήρης ελευθερία, ο επιδεικτικός χαρακτήρας, η απόλυτη έλλειψη ορίων και η τεράστια ποικιλία θεμάτων του TikTok, εξαπλώνονται και κυριαρχούν αχαλίνωτα.

Μόδες και τάσεις που γίνονται μανίες

Είναι Οκ να σαπίζεις στο κρεβάτι για κάνα διήμερο και εκατομμύρια αφήνονται χωρίς ενοχές στο “bed rotting”! Οι μετά το τέταρτο κύμα του φεμινισμού νεαρές, βαριούνται να τους πουλάνε αντικείμενα ως κίνηση self love και κάνουν εκατομμύρια like και προβολές σε ένα βίντεο όπου μια κοπέλα δέχεται μια ανθοδέσμη από τον σύντροφό της ως δώρο επειδή αερίστηκε μπροστά του για πρώτη φορά! Ισλανδία ξέμεινε εντελώς από αγγουράκια, διότι έγινε της μόδας μια συνταγή με αυτά ως πρώτη ύλη για σαλάτα και οι χρήστες εξάντλησαν τα αποθέματα της. To #shedeservedthepurse είναι το trend που έγινε viral και που άνθρωποι τοποθετούν χρήματα μέσα σε κουτιά με παιδικές τροφές και πάνες στα σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο με στόχο να βοηθήσουν τις αγωνιζόμενες μητέρες! Η ορμόνη κορτιζόλη μπήκε στις ζωές από  TikTokers που μάς λένε πως πρέπει να την εξισορροπήσουμε, αν και δεν είναι επαγγελματίες υγείας!  Μια 99χρονη έγινε σούπερ σταρ με την βοήθεια της δισέγγονή της, με τα βίντεο τους, να έχουν 10 εκατομμύρια συνδρομητές και το σαφές και καλό μήνυμα να φροντίζουμε παππούδες και γιαγιάδες και να μην τους αφήνουν μόνους τους. Ακόμα, εκατομμύρια είναι χρήστες του Tik Tok που εμπιστεύονται influencers οι οποίοι τους προτείνουν να τρώνε τρόφιμα συσκευασμένα προσεγμένα, που είναι… λάσπες, χώματα κι άλλα συστατικά του εδάφους που πατάμε για καλή υγεία, μακροζωία και λεπτή γραμμή -άντε παιδιά και στις γιορτές, στο τσακίρ κέφι, να το ρίξουμε στα χαλίκια που είναι πιο επίσημα! Η δική μας φέτα, εκτινάχθηκε σε ζήτηση στο 200% σε μια τεράστια αμερικανική αλυσίδα σούπερ μαρκετ, αφού μια συνταγή για ψητή φέτα συγκέντρωσε περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές! Γενικά το TikTok αγαπά την μαγειρική, αλλά εύκολες συνταγές, όπως αυγά τηγανισμένα σε μια λακκούβα πέστο , ή μίνι τηγανίτες που σερβίρονται σαν δημητριακά, που δεν χρειάζονται μετρήσεις, χρόνους ψησίματος ή πολύ ώρα για να γίνουν. Απλώς βάλτε τα υλικά, ανακατέψτε, κάντε like, follow, επαναλάβετε! Πολιτικοί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, υιοθετούν ένα περισσότερο νεανικό, τάχα μου χιουμοριστικό και συχνά κρύο, προφίλ και κάνουν χρήση του Tik Tok, μελετημένη από επικοινωνιολόγους, συμβούλους και όλα τα καλά και ακριβοπληρωμένα. Ακόμη και ραντεβού για βία, για αυτό το εφιαλτικό και οδυνηρό trend των εφήβων, από δω, απ το Tik Tok οργανώνονται. Στις ΗΠΑ 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok και αυτός είναι ο μισός πληθυσμός τους! Αν υπολογίσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο, θα κατανοήσουμε πως το συγκεκριμένο μέσο δεν μας ψυχαγωγεί μόνο, αλλά μάλλον μας εξουσιάζει, παντοδύναμα!

Πως να κάνει μια ταινία εισπράξεις πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια!

Το κράτος εν κράτη του κόσμου, το Χόλυγουντ στα 2018 που κατέθεσε στο Λος Αντζελες, το Tik Tok δεν του έδωσε σημασία. Μετά το θεώρησαν σνομπιστικά ως άλλη μια μόδα. Στην συνέχεια το φοβήθηκαν θεωρώντας, πως οι έφηβοι και οι νέοι δεν θα πάνε ποτέ ξανά σινεμά! Τέλος, το Χόλυγουντ έχει αρχίσει να βλέπει το TikTok ως απαραίτητο. Η ρομαντική κωμωδιούλα “Anyone But You” έφτασε μόλις τα 8 εκατομμύρια δολάρια από εισιτήρια, μόλις άρχισε να προβάλλεται. Όταν όμως χρήστες του TikTok -με την παρότρυνση της παραγωγού Sony βέβαια και στο αζημίωτο!-  άρχισαν να κάνουν βίντεο με τους εαυτούς τους να αναπαράγουν σκηνή απ την ταινία, αυτή εκτοξεύτηκε σε σούπερ επιτυχία, κάνοντας εισπράξεις της τάξεως των 220 εκατομμύριων δολαρίων!  Το ανιαρό φιλμ τρόμου «M3gan», το πολύκροτο «Wonka», που έφτασε σε εισπράξεις τα 632 εκατομμύρια δολάρια και τα φαινόμενα «Barbie» με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και «Oppenheimer» με 1 δισεκατομμύριο εισπράξεις κάνανε πάταγο απ το Tik Tok. Πάρτι για λίγους, λαμπερές πρεμιέρες και συνεντεύξεις συντελεστών σε επίλεκτους δημοσιογράφους είναι πια παλιά εργαλεία και εντελώς ξεπερασμένα.

Οι New York Times με 630.000 και ένα τυχαίος πιτσιρικάς που διαβάζει τίτλους εφημερίδων 3.000.000!

Το 2023, περίπου το 14% των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσαν ότι λάμβαναν τακτικά ειδήσεις στο TikTok, σε σύγκριση με μόλις 3% το 2020! Το 16% όλων των Αμερικανών ενηλίκων ενημερώνονται από το Instagram και άλλοι τόσοι από το X, ενώ πολύ περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ειδήσεις στο Facebook και στο YouTube. Αυτά που ξέραμε για δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τα συναφή τα έχουμε ήδη ξεχάσει και αποτελούν γεροντικές συνήθειες. Έτσι η  Wall Street Journal έχει μόλις 340.000 ακολούθους στο TikTok, οι New York Times 630.000 και ο μεμονωμένος σχολιαστής νέων και πολιτικός αναλυτής V Spehar, περισσότερους από 3.000.000! Μιλάμε πια, για την κυριαρχία μιας μοντέρνας εκδοχής των bloggers της παλιάς σχολής  διαμορφώνουν τον λόγο για τα τρέχοντα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μεταξύ των νέων, έχοντας προσωπικό τόνο και χρησιμοποιώντας ορολογίες και γλώσσα όπως αυτοί. Αρκετοί μάλιστα, ξεχωρίζουν και διαβάζουν από έντυπα άρθρα ειδήσεων και εκατομμύρια ακόλουθοι τους ακούνε σαν Αποστόλους ενός ειδησεογραφικού Ευαγγελίου. Στην Ελλάδα, όλοι οι πολιτικοί έχουνε συμμετοχή στο συγκεκριμένο μέσο, αλλά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος  Μητσοτάκης είναι σταρ του Tik Tok, με αξιοσημείωτη είσοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με σήμα την καρδούλα της!

Οι χρυσές θεωρίες συνομωσίας

Ο Τζο Μπάιντεν, εκτός απ το ότι είναι ρομπότ, έδωσε και το Super Bowl, ο ίδιος χαριστικά στο Κάνσας Σίτι! Ο Τζάστιν Μπίμπερ ήταν θύμα παιδεραστίας των Δημοκρατικών απ το Pizza Gate στην Ουάσιγκτον! Οι ερπετόμορφοι που προσποιούνται τους ανθρώπους, είναι παντού γύρω μας και πως να τους αναγνωρίσουμε! Οι συσκευασίες απ τις οδοντόκρεμες έχουν μυστικούς κωδικούς που σηματοδοτούν τα αληθινά συστατικά τους μόνο σε ισχυρά μιλημένα και μυημένα άτομα. Για το τελευταίο χιλιάδες οδοντίατροι αναγκάστηκαν να κάνουν λογαριασμούς στο Tik Tok,  ώστε να κραυγάσουν τι χαζομάρες είναι αυτές! Διάφορες θεωρίες συνομωσίας ευδοκιμούν στο μέσο, που μας φαίνονται αστείες, αλλά αυτό το συνονθύλευμα φαντασίας, συμπτώσεων, μανίας καταδίωξής, που αφορά πάντα στα σχέδια μιας διαφθαρμένης, μυστικής ελίτ εις βάρος του λαού, υιοθετούνται εύκολα, σαν καραμελίτσα για τον εγκέφαλο. Απεικονίζεται, δε, με ντοκουμέντα τάχα, που είναι δραματικές φωτογραφίες, φτιαγμένες από τεχνητή νοημοσύνη και μουσικά κομμάτια που προκαλούν αγωνία, σα να βλέπεις ταινία τρόμου! Οι ψευδείς αυτές αναρτήσεις πληθαίνουν λόγω των ισχυρών αλγορίθμων συστάσεων της πλατφόρμας και του χαμηλού φραγμού εισόδου της. Το TikTok επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν χρήματα από τα βίντεο τους μέσω εργαλείων όπως το πρόγραμμα επιβράβευσης δημιουργών και οι συνδρομές ζωντανής ροής.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, προσελκύουν πολύ κοινό και είναι, έτσι, μια από τις πιο κερδοφόρες κατηγορίες!

Δηλαδή, αν θέλετε να βγάλετε πολλά χρήματα, στο Tik Tok μπορείτε, αρκεί να σκεφτείτε μια τερατολογία, ό,τι πιο απίθανο, ας πούμε πως τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε, τα φτιάχνουν έτσι οι διαβολικοί μπαρμπέρηδες και σατανικές κομμώτριες, ώστε σε μια γενιά από τώρα οι τρίχες των ανθρώπων να αντικατασταθούν από καλαμαράκια και μάλιστα τηγανιτά! Και θα σας πιστέψουν και περιουσία θα κάνετε!

Το TikTok τραγουδά και οι μουσικές βιομηχανίες χορεύουν!

Τη μουσική την καθορίζει πλήρως το TikTok, έχοντας γίνει πανίσχυρο, απρόβλεπτο και ζωτικής σημασίας για κάθε νέα επιτυχία. Η Olivia Rodrigo ή ο Lil Nas X είδαν τη δημοτικότητά τους να εκτινάσσεται χάρη στην πλατφόρμα, όπως και παλαιοί Fleetwood Mac, που χάρηκαν επιτυχίες τους δεκαετιών να γίνονται ύμνοι ενός νεανικού κοινού. Η μουσική βιομηχανία πάντως δεν πολύ – χαίρεται, αντιθέτως οργίζεται για τα χαμηλά ποσοστά δικαιωμάτων που εισπράττει από το TikTok. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Universal Music Group, που εκπροσωπεί ανάμεσα σ’ άλλους τα βαριά μουσικά πυροβολικά Taylor Swift, Billie Eilish, Drake, απέσυρε τα δικαιώματα της μουσικής της στην εφαρμογή, λέγοντας ότι η TikTok προσπαθούσε να την «εκφοβίσει» για να αποδεχτεί χαμηλά ποσοστά. Μέσα σε λίγες ώρες, εκατομμύρια βίντεο TikTok που χρησιμοποιούν μουσική από καλλιτέχνες της Universal εξαφανίσθηκαν, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην δημοφιλία και τα έσοδα τόσο των καλλιτεχνών, όσο και της ίδιας της εταιρείας. Λίγες μέρες μετά, η Taylor Swift, που ναι μεν, κυκλοφορεί τη δουλειά της μέσω Universal, αλλά κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα, προχώρησε σε ατομική συμφωνία και επανέφερε τα τραγούδια της στο TikTok, λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο της μουσικό άλμπουμ! Κοινώς Universal – TikTok σημειώσατε 2!

Αλγόριθμοι μυστικοί και καλά φυλασσόμενοι!

Χοροί που γίνονται παγκόσμια μόδα, οικονομικές συμβουλές και διαχείριση οικονομικών, έρανοι, ειδικοί για ψυχολογία ή τον καλό τρόπο ζωής, μόδα και ομορφιά, εμπορικά προϊόντα, επαφές και μηνύματα, όλα, μα όλα, χωράνε στο TikTok, που γιγαντώνεται σε πρωτόγνωρο βαθμό. Κίνδυνοι; Άπειροι! Μη ειδικοί συμβουλεύον και παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους. Οι ειδήσεις είναι αμφίβολες. Έλεγχος δεν υπάρχει. Οι νεότεροι εμφανίζουν διάσπαση προσοχής. Και ακόμα στις ΗΠΑ το θεωρούν μέγιστο θέμα εθνικής ασφάλειας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να το αποκηρύσσει μετα μανίας. Αντίθετα ο Μπάιντεν έχει λογαριασμό και ανεβάζει βιντεακια. Όσοι ανησυχούν πάντως, λένε πως ο  αλγόριθμος δεν ανήκει στο TikTok, αλλά παρέχεται από μηχανικούς που εργάζονται για την ByteDance, την κινεζική εταιρεία που ελέγχει την πλατφόρμα και αναπτύσσει τον κώδικα με τεράστια μυστικότητα σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, στο Πεκίνο, στη Σιγκαπούρη και στο Mountain View της Καλιφόρνια. Κανείς εκτός της εταιρείας δεν γνωρίζει ακριβώς περιλαμβάνουν, πως λειτουργούν και οτιδήποτε αφορά σ’ αυτούς τους αλγόριθμους. Η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να το διατηρήσει έτσι.  

Κατά τον γερουσιαστή Mark Warner, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, το TikTok είναι επικίνδυνο αφού έχει αναδειχθεί σε σημαντική πηγή ειδήσεων  και επειδή συλλέγει δεδομένα για χρήστες που η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει χρήσιμα, ακόμη και ζωτικής σημασίας. Φυσικά, όλα αυτά είναι υποθετικά. Προς το παρών ψωνίζουμε, χορεύουμε, μαγειρεύουμε, επικοινωνούμε και γενικώς ζούμε, σε ρυθμούς TikTok, ακόμα και αν δεν το έχουμε καταλάβει!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.