26 Οκτ 2024
READING

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από το ράλι στα ακίνητα

4 MIN READ

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από το ράλι στα ακίνητα

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από το ράλι στα ακίνητα

Άνοιγμα στην ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακίων ακινήτων αλλά και νέες επενδύσεις στον τομέα του real estate, φέρνει για τον τραπεζικό κλάδο η άνοδος της κτηματαγοράς. Αφού έγινε φανερή η υπεραξία της αξιοποίησης των ακινήτων που ήταν συνδεδεμένα με τα κόκκινα δάνεια κι έμειναν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ανεκμετάλλευτα, οι συστημικές τράπεζες είδαν την επόμενη ευκαιρία στις συνέργειες με τους μεγάλους παίκτες του real estate στη χώρα.

Παράδειγμα η κοινή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων δημιούργησε η Εθνική Τράπεζα με την Qualco, η Real Estate Transactions & Integrated Solutions Platform. Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο για τη διάθεση του 10% η Εθνική Τράπεζα, το μετοχικό κεφάλαιο που θα επενδυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 στην κοινή εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 11,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 5,6 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η τράπεζα). Να σημειωθεί εδώ ότι το 51% της εταιρείας ανήκει στην Qualco και το 49% στην Εθνική.

Στο πεδίο των ακινήτων από κόκκινα δάνεια, η Εθνική είχε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου  υπό διαχείριση 3.965 ακίνητα, το 60% των οποίων ήταν οικιστικά.

Η τεχνική και νομική ωρίμανση των ακινήτων συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς από την τράπεζα, ώστε περίπου 1.840 ακίνητα συνολικής αξίας 220 εκατ. ευρώ να βγουν μέχρι σήμερα προς πώληση. Στο πλαίσιο επανατοποθέτησης στην αγορά των ακινήτων, η τράπεζα συνήψε δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας με την Prodea Investments για την αγορά 43 κτίρια που εκμισθώνονταν από την τράπεζα έναντι περίπου 238 εκατομμυρίων, μία επένδυση που θα μειώσει το ετήσιο κόστος ενοικίασης κατά 22 εκατομμύρια για την Εθνική.

Παράπλευρα οφέλη για την Alpha Bank

Θέση μάχης στο real estate παίρνει μέσω της συμμετοχής στο project Skyline η Alpha Bank. Η εταιρεία θα διακρατήσει ποσοστό της τάξης του 35% στην εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστούν περίπου 570 ακίνητα έναντι 438 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο έτερος βασικός μέτοχος στη Skyline είναι η κοινοπραξία των Dimand – Premia Properties – EBRD. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το 90% των οριζόντιων ιδιοκτησιών του πακέτου θα διατεθεί προς πώληση και το 10% θα διακρατήσει ο επενδυτής. Ωστόσο οι ιδιοκτησίες αυτές αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής αξίας, επομένως η Alpha Bank θα γίνει κοινωνός της αξιοποίησης ακινήτων με αξία μεγαλύτερη των 260 εκατ. ευρώ.  Πέραν αυτού, όμως, έσοδα αναμένεται να αποκομίσει η τράπεζα και μέσα από τη διαδικασία ωρίμανσης των ακινήτων, αφού αυτή την αναλαμβάνει η θυγατρική της, Alpha Real Estate Services (πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα). H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία διαχείρισης ακινήτων υπολογίζεται ότι θα αποκομίσει έσοδα, τα οποία θα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε ορίζοντα τριετίας, αφού έχει υπογράψει συμβόλαιο με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης του χαρτοφυλακίου που περνά στη Skyline.

Χαρτοφυλάκιο 1 δισ. για την Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο τον εξορθολογισμό του portfolio ακινήτων, έτσι ώστε η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων από ανακτήσεις να μειωθεί σε 1 δισεκατομμύριο από 1,3 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων, όμως, ακινήτων με μεγαλύτερη αξία και δυνατότητα αξιοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη Dimand, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα έργα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το σημαντικό για την τράπεζα είναι ότι τρία από τα τέσσερα projects της συμφωνίας αναβαθμίζουν σημαντικά το δικό της χαρτοφυλάκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επένδυση που θα ξεμπλοκάρει την αξιοποίηση της κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίο στο Λαύριο, την οποία η Πειραιώς σκοπεύει να αναπλάσει με τη συμμετοχή επενδυτών που έχουν ήδη ποσοστό στο ακίνητο, αλλά και νέων τους οποίους φέρεται ότι θα προσελκύσει. Επίσης, οι δύο πλευρές θα αναβαθμίσουν το κατάστημα που στεγάζει σήμερα το Notos στη συμβολή Αιόλου και Σταδίου, ενώ σε κτίριο που εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς από τη Dimand (και προηγουμένως ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική) θα μετακομίσουν υπηρεσίες της τράπεζας. Μέσω της επένδυσης ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ θα στεγαστούν στο νέο κτίριο στη στοά Κοραή υπάλληλοι από 19 διαφορετικά κτίρια, ενώ τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν κατά 50%, προς όφελος της Πειραιώς.

Τέλος, με σταθερά βήματα καταρτίζει τη στρατηγική της για τα ακίνητα η Eurobank, αφού εξορθολογίζει το χαρτοφυλάκιό της από non core assets. ήμερα περιλαμβάνει 246 ακίνητα αξίας 1,32 δισεκατομμυρίων ευρώ, απόδοσης 7,4% και επιφάνειας 930.000 τ.μ.. Λαμβάνει ετησιοποιημένα έσοδα 91 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση είναι να λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ από μισθώματα ετησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.