22 Ιαν 2025
READING

Η Παγκόσμια αγορά του καφέ ανθεί – Η γενιά Ζ συνεχίζει την παράδοση

3 MIN READ

Η Παγκόσμια αγορά του καφέ ανθεί – Η γενιά Ζ συνεχίζει την παράδοση

Η Παγκόσμια αγορά του καφέ ανθεί – Η γενιά Ζ συνεχίζει την παράδοση

Η παγκόσμια αγορά καφέ υπολογίζεται στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2024 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 166 δις μέχρι το 2029, το οποίο μεταφράζεται σε έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,72%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα νούμερα αυτά αντανακλούν την τεράστια ζήτηση στις παραδοσιακά ισχυρές αγορές του καφέ σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, αλλά δείχνουν και την εμφάνιση νέων αγορών, όπου η κατανάλωση καφέ παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού αναμένεται να αποτελέσει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά καφέ στα επόμενα πέντε χρόνια!

Τα τρία στοιχεία που απογειώνουν την αγορά του καφέ

Τρία είναι τα κύρια στοιχεία που έχουν μετατρέψει την βιομηχανία του καφέ σε μία τόσο ισχυρή βιομηχανία και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα και ενισχύουν την τρέχουσα αγορά:

  • Ελκύει του Νέους: Ο καφές παραδοσιακά και στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα ρόφημα που τραβάει το ενδιαφέρον και την προσοχή της νέας γενιάς. Με αυτόν τον τρόπο, το προϊόν ανανεώνει από μόνο του το καταναλωτικό κοινό του με αποτέλεσμα να μην «γερνάει».
  • Ρόφημα για Όλα τα Γούστα: Καθώς η αγορά έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, είναι πολύ δύσκολο να μη βρει κάποιος μία ποικιλία, ένα είδος καφέ που να μην του αρέσει. Επίσης, ο καφές μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και σε διαφορετικές περιστάσεις (πρωινός καφές για να ξυπνήσεις, καφές με φίλους, επαγγελματικό ραντεβού για καφέ, και άλλα).
  • Είσοδος Νέων Αγορών: Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πως ακόμα και χώρες που δεν είχαν τον καφέ στην κουλτούρα τους, αρχίζουν και δοκιμάζουν σχετικά προϊόντα με την ανταπόκριση του κοινού να είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά ενθαρρυντική.

Οι σημερινές προκλήσεις

Όπως και κάθε παγκόσμια βιομηχανία, έτσι κι η αγορά του καφέ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να ξεπεράσει. Ο αυξημένος ανταγωνισμός, ιδίως σε αναπτυγμένες αγορές, από ενεργειακά ποτά και ροφήματα είναι ένα κομμάτι που οι βιομηχανίες του καφέ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη. Επίσης, η κλιματική κρίση είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του καφέ. Αλλαγές στη θερμοκρασία και βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Παράλληλα, ο παγκόσμιος πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές προφανώς αποτελούν το πιο σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμιο βιομηχανία του καφέ – και όχι μόνο!

Το κόστος παραγωγής του καφέ έχει προφανώς αυξηθεί, εκτοξεύοντας την τελική τιμή που καλείται να πληρώσει ο πελάτης-καταναλωτής. Με τον καφέ να ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα 5 ευρώ στην Ελλάδα, η αγορά ενδέχεται να δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

Η γενιά Ζ της Ελλάδας μεγάλωσε με καφέ

Πολύ σημαντικό στοιχείο για την πορεία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα είναι πως η γενιά Ζ (γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012), η οποία θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας για τα επόμενα 20-30 χρόνια, λατρεύει τον καφέ. Τα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς (όταν ήταν παιδιά) ζήλευαν τους γονείς τους επειδή έπιναν καφέ ενώ σε εκείνους δεν επιτρεπόταν. Συνδύασαν την εφηβεία τους με έναν καφέ στο χέρι. Στα πανεπιστημιακά τους χρόνια η πιο συχνή φράση που έλεγαν ήταν «πάμε για καφέ». Έτσι, νομοτελειακά θα λέγαμε, και στην πραγματική ενήλικη ζωή τους έχουν συνδυάσει το συγκεκριμένο ρόφημα σχεδόν με κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως μας οδηγεί σε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα πως η αγορά του καφέ θα συνεχίζει να ανθεί στη χώρα μας. Ο καφές είναι πλέον για τα καλά μέσα στην κουλτούρα μας, μέσα στην καθημερινότητα και στη ζωή μας. Και η αλήθεια είναι πως αυτό μας αρέσει και δεν θέλει κανείς να το αλλάξει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.