17 Οκτ 2024
READING

World Economic Forum: Οι «πράσινες» εταιρίες καυσίμων είναι μια αναγκαία απάντηση στην κλιματική κρίση

5 MIN READ

World Economic Forum: Οι «πράσινες» εταιρίες καυσίμων είναι μια αναγκαία απάντηση στην κλιματική κρίση

World Economic Forum: Οι «πράσινες» εταιρίες καυσίμων είναι μια αναγκαία απάντηση στην κλιματική κρίση

Πως μπορούν να είναι «πράσινες» οι εταιρίες καυσίμων, αφού από τη φύση τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με ορυκτά καύσιμα και εκπομπές CO2 ; Κι όμως, αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την ενεργειακή μετάβαση εν όψει κλιματικής αλλαγής, που χρησιμοποιεί η έκθεση “Fostering Effective Energy Transition 2024” η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) πριν από μερικές εβδομάδες.

Η έκθεση αναλύει διάφορα βασικά βήματα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης τα οποία προβλέπουν αλλαγή στρατηγικής και για τις εταιρίες καυσίμων που μέχρι πριν λίγα χρόνια το αποκλειστικό τους αντικείμενο ήταν να μεταφέρουν και να διανείμουν ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρίες πρέπει να στραφούν σε:

  1. Επενδύσεις σε Τεχνολογίες Χαμηλού Άνθρακα: Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε δίκτυα ηλεκτροδότησης που θα επιτρέπουν τη διανομή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  2. Ενίσχυση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας: Ένα βασικό βήμα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον οικιακό τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.
  3. Προώθηση της Καινοτομίας: Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον απαιτεί την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Η έκθεση προτείνει την ενθάρρυνση της έρευνας και της ανάπτυξης σε τομείς όπως τα εναλλακτικά καύσιμα, οι μπαταρίες και οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
  4. Αύξηση της Κοινωνικής Αποδοχής: Η επιτυχής μετάβαση απαιτεί και την υποστήριξη της κοινωνίας. Η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης και η παροχή κινήτρων για υιοθέτηση καθαρών πρακτικών είναι ζωτικής σημασίας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, η «πράσινη» μετάβαση έχει ξεκινήσει για την παλαιότερη εταιρία καυσίμων που φέτος κλείνει 70 χρόνια δράσης. Με σημαντικές επενδύσεις και επαναχάραξη της περιβαλλοντικής της στρατηγικής, η εταιρία ελίν έχει ήδη εισέλθει στη νέα εποχή όπου η ανάγκη να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας. Έχει μάλιστα επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε νέες πηγές ενέργειας ενώ καθημερινά πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς νέες τεχνολογίες με σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Η ελίν αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, καθοδηγούμενη από το όραμα του ενεργειακού μετασχηματισμού της προς τη βιωσιμότητα. Ως μια σταθερή δύναμη προόδου στη διαρκώς εξελισσόμενη αγορά ενέργειας, η εταιρία κινείται μπροστά με τη σύνεση και την αξιοπιστία που τη χαρακτηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, διεκδικώντας τη θέση της στο αύριο του κλάδου.

 «Πράσινη» ελίν με δυναμική είσοδο σε φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο και ηλεκτροκίνηση

Η ελίν από μια παραδοσιακή εταιρία καυσίμων, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο όμιλο ενέργειας που διαθέτει διευρυμένο portfolio δραστηριοτήτων. Ήδη έχει εισέλθει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τα εμπορικά σήματα “electricon” και “aerion”. Μέσω συνεργασίας με τη ΔΕΗ, η ελίν ενσωμάτωσε στις δραστηριότητές της την ηλεκτροκίνηση μετατρέποντας τα πρατήριά της σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς αναγνωρίζοντας τα οφέλη της πράσινης κινητικότητας. Ταυτόχρονα, έχει ήδη εισέλθει στην αγορά Συμπιεσμένου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG – CNG). Εντός του έτους, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού CNG-LNG στην Αττική (περιοχή Θριασίου) που ολοκλήρωσε σε συνεργασία με την BLUE GRID, ενώ μέσα στο 2025 αναμένεται να λειτουργήσει και ο δεύτερος σταθμός CNG-LNG στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής της μετεξέλιξης και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που είναι κομβικής σημασίας για όλους, η ελίν έχει ενσωματώσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τρία φωτοβολταϊκά πάρκα που ολοκληρώθηκαν το 2023 στις περιοχές του Ασπροπύργου και του Βόλου.

Μάλιστα, μέσω συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ, η εταιρία σχεδιάζει την είσοδό της και στην παραγωγή και διανομή «πράσινου» υδρογόνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία ανάπτυξης υποδομών και την προώθηση της χρήσης του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

ελίν: «Αύξηση κοινωνικής αποδοχής»

Η ελίν είναι μια εταιρία που με τις δράσεις και την στρατηγική της, ικανοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές της έκθεσης του World Economic Forum καθώς ακολουθεί πιστά τους κανόνες για «Επενδύσεις σε Τεχνολογίες Χαμηλού Άνθρακα», «Ενίσχυση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας» και «Προώθηση της Καινοτομίας». Ακολουθεί ωστόσο και τον κανόνα περί «αύξησης κοινωνικής αποδοχής», χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό της και με πυξίδα τις αξίες της, το επιχειρηματικό της ήθος και την αξιοπιστία της. Η εταιρία έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, την «ώθηση». Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος είναι μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της εταιρίας να υποστηρίξει τις δυνάμεις που ενεργοποιούν την πρόοδο και οδηγούν στην ενημέρωση και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Ένας «έφηβος» 70 ετών

Φέτος, είναι μια χρονιά ορόσημο για την ελίν, καθώς συμπληρώνει 70 χρόνια λειτουργίας. 70 χρόνια δυναμικής παρουσίας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. 70 χρόνια επιτυχίας. Επιτυχίας που διαφαίνεται από μια ιστορική πορεία διαρκούς εξέλιξης.

Η μακροβιότερη εταιρία του κλάδου ενέργειας δραστηριοποιείται, από το 1954, στον χώρο των καυσίμων και των λιπαντικών, με 580 πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Κατέχει ηγετική θέση στον εφοδιασμό των βιομηχανικών μονάδων με καύσιμα και λιπαντικά, διαθέτει λιπαντικά στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και επενδύει στον εφοδιασμό σκαφών αναψυχής, έχοντας παρουσία στις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδος. Και δεν μένει μόνο εκεί.

Με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 45 χώρες σε 5 ηπείρους, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες, καλύπτοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μαζί με άλλους 5 ομίλους. Η ελίν, με ισχυρή παρουσία σε ναυτιλιακά και αεροπορικά καύσιμα διεθνώς, μέσα στην φετινή χρονιά, σχεδιάζει επέκταση στην αγορά του μαζούτ στη Δυτική Αφρική, επενδύοντας σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία και δη στην περιοχή του Γιβραλτάρ. Ως εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η ελίν διαθέτει ισχυρό κύκλο εργασιών που το 2023 ξεπέρασε τα €2,4 δισ. και δε σταματάει να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες αποτελώντας βαρόμετρο στον κλάδο της ενέργειας.

Χτίζοντας, πάνω στην εμπειρία 7 δεκαετιών, η ελίν δεν σταματάει να αναπτύσσεται διαρκώς, καθοδηγούμενη από το όραμα του ενεργειακού μετασχηματισμού της προς τη βιωσιμότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.