18 Δεκ 2024
READING

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τρέχει με +17% ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας & επτά στους δέκα αυξάνουν κέρδη ακόμη και πάνω από 20%

6 MIN READ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τρέχει με +17% ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας & επτά στους δέκα αυξάνουν κέρδη ακόμη και πάνω από 20%

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τρέχει με +17% ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας & επτά στους δέκα αυξάνουν κέρδη ακόμη και πάνω από 20%

Σε έρευνα που έγινε σε 400 ΜμΕ σε όλη την Ελλάδα, ο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας δείχνει πρόοδο +17% των επιχειρήσεων στην εφαρμογή και χρήση ψηφιακών εργαλείων σε σχέση με το 2022 και κυρίως άνοδο των πωλήσεων και μείωση του κόστους για εκείνους που όχι απλά σκέφτονται αλλά και πράττουν… ψηφιακά!

Η έρευνα που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την COSMOTE, καταγράφει την ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων που απασχολούν 1 έως 50 εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους της αγοράς, όπως εμπόριο, μεταποίηση, επαγγελματίες-επιστήμονες, τουρισμός-εστίαση, υπηρεσίες, κατασκευαστικές-οικοδομικές εταιρείες κλπ. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με συνολικά 400 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πορεία προς την επιχειρηματική αξιοποίηση της τεχνολογίας έχει προοδεύσει σημαντικά αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

COSMOTE ELTRUN: «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα – 2024»

Η έρευνα των COSMOTE & ELTRUN επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 1-50 εργαζομένους, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 99,2% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (689.665 επιχειρήσεις) αλλά και το 67,2% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος της έρευνας να αναλύσει την χρήση και αξιοποίηση των ψηφιακών συστημάτων και υποδομών από τις ελληνικές ΜμΕ, τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, τις επιχειρηματικές προκλήσεις και τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών.

7 ΣΤΙΣ 10 ΜμΕ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ – 6 ΣΤΙΣ 10 ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ

Το «δια ταύτα», η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας, φαίνεται να εξυπηρετείται άριστα μέσα από την χρήση των ψηφιακών εργαλείων που έχουν στην διάθεσή τους πλέον οι επαγγελματίες. Σύμφωνα με την έρευνα της COSMOTE – ELTRUN, 7 στις 10 ΜμΕ  διαπιστώνουν αύξηση των πωλήσεών τους – ποσοστό 69%. Μάλιστα το 38% από αυτούς διαπίστωσαν αυξήσεις ακόμα και πάνω από 20% (31% αύξηση σε σχέση με το 2022).

Επιπλέον το 58% – δηλαδή σχεδόν ένας στους 6 – κατέγραψαν και μείωση του  κόστους. Μάλιστα το 26% από αυτούς διαπίστωσαν μειώσεις κόστους ακόμα και πάνω από 20% (63% αύξηση σε σχέση με το 2022).

Η έρευνα έδειξε ότι το μέγεθος των επιχειρήσεων δεν σχετίζεται με τα οφέλη από την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και ακόμη και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα, μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρονται.

Παράλληλα, διαπιστώνεται άμεση συσχέτιση των αυξημένων πωλήσεων και της μείωσης κόστους με τις επιχειρήσεις που διαθέτουν υψηλότερο δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ +29% ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας το 2024 καταγράφεται πρόοδος της τάξης του 17%, στο μέσο όρο του δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας, σε σχέση με το 2022.

Συγκριτικά με το μέσο όρο του δείκτη της αντίστοιχης έρευνας του 2020, η πρόοδος αυτή αγγίζει το 29% σε βάθος τετραετίας.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για τις ανάγκες της έρευνας το 2020 και αποτυπώνει τον βαθμό ψηφιακής ωριμότητας των ΜμΕ με βάση την υιοθέτηση και χρήση 10 σημαντικών ψηφιακών συστημάτων και υποδομών για κάθε επιχείρηση.

Ψηφιακή παρουσία και επικοινωνία, με την χρήση ιστοσελίδας και εργαλείων επικοινωνίας.

Ψηφιακές συναλλαγές και προώθηση προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, ψηφιακές καμπάνιες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ψηφιακές υποδομές με επαρκή ψηφιακή ασφάλεια, αξιοποίηση δυνατοτήτων του Cloud κτλ.

Διοικητικά συστήματα για τη διαχείριση πόρων, όπως ERP, CRM, IoT ή data analytics και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι εταιρείες κατατάσσονται, σύμφωνα με την ψηφιακή τους «ωριμότητα», σε πέντε εξελικτικά στάδια: Elementary – Basic – Medium – Advanced – Ideal.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των ΜμΕ στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα δυο πρώτα στάδια του δείκτη, Elementary και Basic.

Το 33% – περίπου 1 στις 3 – κατατάσσεται στα δύο προχωρημένα στάδια Advanced και Ideal.

Οι επιχειρήσεις της κατηγορίας Advanced, αυξήθηκαν από το 2020, από 12% σε 18% το 2022, φτάνοντας το 32% το 2024. Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία, σχεδόν τριπλασιάστηκε το ποσοστό των εταιριών που έκαναν τεχνολογικά άλματα στην λειτουργία τους.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ESHOPS, VIBER ΠΑΝΤΟΥ

Στον τομέα της ψηφιακής παρουσίας και επικοινωνίας, η αξιοποίηση των ιστοσελίδων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ωστόσο, οριακή μείωση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2022. Σταθερή παραμένει και η επικοινωνία μέσω τηλεφωνικών κέντρων, με τις επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν να έχουν στραφεί σε λύσεις cloud, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με το 2022.

Μειωμένη κατά 31% εμφανίζεται η χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των εργαζομένων  στα γραφεία μετά την περίοδο του Covid 19. Αυξημένη, ωστόσο, κατά 29% είναι η χρήση εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας με τους πελάτες, με το viber να βρίσκεται πρώτο στην προτίμηση των εταιρειών.

Αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό των ΜμΕ που διαθέτουν e-shop (1 στις 4 επιχειρήσεις). Ωστόσο, αυξημένες κατά 37,5% σε σχέση με το 2022, είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πάνω από το 10% των πωλήσεων τους ηλεκτρονικά. Σήμερα το ποσοστό τους είναι 55%, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις έμαθαν να διαχειρίζονται καλύτερα τα e-shops και να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA, ΣΕ «ΑΝΑΜΟΝΗ» Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Συγκριτικά με το 2022, αυξητικές είναι και οι τάσεις, στη χρήση digital campaigns και Social Media ως μέσα προώθησης προϊόντων. Οι ψηφιακές καμπάνιες αυξήθηκαν κατά 27% και η προώθηση μέσω social media  αυξήθηκε κατά 20%.

Το 2024, καταγράφηκε άνοδος (59% από 55% το 2022) στην αξιοποίηση διοικητικών συστημάτων διαχείρισης πόρων (ERP) ή διαχείρισης σχέσεων με πελάτες (CRM), με σημαντική αύξηση στη χρήση ERP και CRM λύσεων βασισμένων στο Cloud ( +58% και +86% αντίστοιχα).

Παράλληλα, ελαφρώς αυξημένη παρατηρείται η χρήση τεχνολογιών ΙοΤ (12% από 4% το 2022) και σημαντικά αυξημένη η χρήση τεχνικών Data Analytics (43% από 25% το 2022). Ωστόσο, παρά την αύξηση της χρήσης, η αξιοποίησή των προχωρημένων αυτών ψηφιακών τεχνολογιών παραμένει περιορισμένη, καθώς 1 στις 10 χρησιμοποιεί IοT κυρίως για απλές εφαρμογές, ενώ πάνω από τις μισές ΜμΕ που χρησιμοποιούν Data Analytics δηλώνουν πως δεν αξιοποιούν τα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα τους πελάτες τους και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την επιχείρησή τους.

Περιορισμένη είναι προς το παρόν και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από 1 στις 8 ΜμΕ. Οκτώ στις 10, ωστόσο, δηλώνουν πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον εργαλεία Generative AI.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Δυστυχώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, οι ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων είναι ανεπαρκείς. Ένας στους 2 δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ μόνον ένας στους 3 παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ένα θετικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι μισές ΜμΕ έχουν την αναγκαία επιχειρηματική κουλτούρα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, αφού 1 στις 2 βάζουν υψηλή προτεραιότητα στις ψηφιακές τεχνολογίες και υποστηρίζουν τους εργαζόμενους στις τεχνολογικές αλλαγές.

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον για τις ψηφιακές υποδομές, με τις ΜμΕ να θεωρούν τη ψηφιακή ασφάλεια ως ένα θέμα μείζονος σημασίας. Οκτώ στις 10 ΜμΕ χρησιμοποιούν ήδη κάποια λύση, με την συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο – δηλαδή το 96% – να περιορίζεται σε βασικές λύσεις ψηφιακής ασφάλειας όπως τα απλά antivirus.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας δόθηκε έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια των επιχειρήσεων, οι οποίες οφείλουν να οργανώσουν ένα σχέδιο δράσης, όπως εκπαίδευση προσωπικού, οργανωμένα backup, λύσεις ασφαλείας στο cloud, στο IoT ή τα managed security services, προκειμένου να  προστατευτούν από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους.

ΜΟΝΟ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΜμΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Όπως ανέδειξε η έρευνα, η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και η αυξημένη παραγωγικότητα αποτελούν τα κύρια επιτεύγματα των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες.

Αντίθετα, οι περιορισμένοι χρηματοοικονομικοί πόροι και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, κρίνονται ως ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση των τεχνολογιών για τις ΜμΕ.

Ωστόσο, αναφορικά με τους πόρους, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 25% των ΜμΕ αξιοποίησε σχετικές επιχορηγήσεις/επιδοτήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.