25 Οκτ 2024
READING

Σκλαβενίτης: Ο ρόλος των θυγατρικών του στην κυριαρχία του στην αγορά

6 MIN READ

Σκλαβενίτης: Ο ρόλος των θυγατρικών του στην κυριαρχία του στην αγορά

Σκλαβενίτης: Ο ρόλος των θυγατρικών του στην κυριαρχία του στην αγορά

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να αναδειχθεί ηγέτης της ελληνικής αγοράς σούπερ μάρκετ, κάτι το οποίο αντανακλάται τόσο στα οικονομικά του αποτελέσματα, όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών. 

Καταγράφοντας σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχημένα τον -υψηλό- ανταγωνισμό, βασιζόμενη σε προσεκτικές στρατηγικές κινήσεις αλλά και τη στήριξη ισχυρών θυγατρικών εταιρειών. Κύριο στοιχείο της επιτυχίας αυτής είναι οι δύο σημαντικές θυγατρικές, η χαρτοβιομηχανία Γλάρος και η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Meat House, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του ομίλου.

Η ισχυρή θέση του Σκλαβενίτη στην ελληνική αγορά

Αυτή στιγμή, ο όμιλος Σκλαβενίτης λειτουργεί συνολικά 526 καταστήματα , απασχολεί 36.270 εργαζομένους ενώ εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 650.000 πελάτες την ημέρα. Ακόμα, συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η αλυσίδα κατάφερε να αναπτυχθεί και να αυξήσει τον τζίρο της σε μια περίοδο οικονομικών δυσκολιών και πληθωριστικών πιέσεων.

Το 2023, τα έσοδα της αλυσίδας ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,47 δισεκατομμύρια το 2022, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 11%. Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη, εν μέσω μιας ασταθούς οικονομικής κατάστασης, αποτελούν απόδειξη ότι ο Σκλαβενίτης διαθέτει μία σημαντική  δυναμική στην ελληνική αγορά.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό, ο όμιλος προσπαθεί να προσφέρει υψηλή ποιότητα στα προϊόντα που προσφέρει, ενώ κομβικό ρόλο διαδραματίζει και η στρατηγική του συνεργασία με θυγατρικές εταιρείες που προσφέρουν εξειδικευμένα προϊόντα. Ένα από τα δυνατά σημεία αυτού του επιχειρηματικού πλάνου είναι η ενσωμάτωση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που καλύπτουν ευρύ φάσμα κατηγοριών σε προσιτές τιμές. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία έχουν παίξει οι θυγατρικές του ομίλου, με την χαρτοβιομηχανία Γλάρος και την Meat House να ξεχωρίζουν.

Γλάρος: Χαρτοβιομηχανία-κλειδί στην ανάπτυξη του ομίλου

Η Γλάρος, μια από τις σημαντικότερες θυγατρικές του ομίλου Σκλαβενίτη, αποτελεί έναν από τους κύριους παίκτες στον κλάδο της χαρτοβιομηχανίας. Από την ίδρυσή της, το 2003, έχοντας ως έδρα τα Οινόφυτα Βοιωτίας, κατάφερε να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη, ενώ βασική της δραστηριότητα θεωρείται η παραγωγή προϊόντων καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής από χαρτί και πλαστικό, όπως χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και ρολά κουζίνας.

Στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, βλέπουμε ότι το 2022, η Γλάρος παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις, με τον κύκλο εργασιών της να φτάνει τα 110,6 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 26,69% σε σχέση με το 2021. Τα καθαρά κέρδη της έφτασαν τα 6,3 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις πιέσεις στην κερδοφορία της, ενώ η εταιρεία συνέχισε να εξελίσσεται, παραμένοντας ανταγωνιστική σε έναν απαιτητικό κλάδο.  Σημειώνεται ότι ο τζίρος της Ελληνικής Χαρτοβιομηχανίας Γλάρος ΑΒΕΕ συμπεριλαμβάνει όλες τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες του Σκλαβενίτη όπως και την επενδυτική του  δραστηριότητα.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών της χαρτοβιομηχανίας Γλάρος ανήλθε σε 59,2 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 37,11% σε σχέση με τα 43,2 εκατ. ευρώ του 2021, Η Γλάρος ουσιαστικά αποτελεί μία κεντρική θυγατρική του ομίλου, ενώ τα προϊόντα που παράγονται με την ετικέτα της είναι αρκετά δημοφιλή στα ράφια των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ανταγωνιζόμενα τα λεγόμενα «επώνυμα» προϊόντα.

Meat House: Ο ανερχόμενος παίκτης στον κλάδο επεξεργασίας κρέατος

Η Meat House μετράει λιγότερα χρόνια ζωής καθώς  ιδρύθηκε το 2016 και εξειδικεύεται στην επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κρέατος. Η συμβολή της στην ανάπτυξη του Σκλαβενίτη είναι σημαντική, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια από την ίδρυσή της έχει καταφέρει να καταστεί ένας από τους κύριους παίκτες στον κλάδο του κρέατος στην Ελλάδα.

Το 2023, η Meat House κατέγραψε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 32,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 34,68% σε σχέση με το 2022. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας προ φόρων σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 800.420 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 223,18%. Αυτή η αύξηση αποδίδεται τόσο στην άνοδο των πωλήσεων όσο και στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, με την εταιρεία να συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Το σημαντικό στην περίπτωση της Meat House, πέρα από τα οικονομικά της αποτελέσματα, είναι ότι έχει πετύχει να κατακτήσει μία εδραιωμένη θέση στην αγορά, ενώ κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι και τα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Στόχος φυσικά είναι η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας της αλλά και η διεύρυνση της παρουσίας της. Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων, τα προϊόντα της, όπως κοτομπουκιές, κεφτεδάκια και σνίτσελ κοτόπουλου βρίσκουν σημαντική ανταπόκριση στις προτιμήσεις των καταναλωτών που αναζητούν ποιοτικά προϊόντα κρέατος σε καλύτερες τιμές.

Οι υπόλοιπες θυγατρικές του Σκλαβενίτη και η συμβολή τους

Εκτός από τη Γλάρος και τη Meat House, ο όμιλος Σκλαβενίτη περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές θυγατρικές, που συμβάλλον στη συνολική ανάπτυξη της επιχείρησης. Η Baker Master, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα της, με τα προϊόντα της, όπως οι πίτες και τα τυροπιτάκια, να έχουν υψηλή ζήτηση στα καταστήματα του Σκλαβενίτη.

Μάλιστα, η χαμηλή τους τιμή τα καθιστά ως μία ελκυστική πρόταση για τους ανθρώπους που επιθυμούν να αγοράσουν ένα αλμυρό ή γλυκό σνακ, εξοικονομώντας χρήματα. Ουσιαστικά λοιπόν αποτελούν μία low bugdet επιλογή που ανταγωνίζεται δημοφιλείς εταιρείας μικρογευμάτων. Η Bonora Ι.Κ.Ε., από την άλλη, δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και οργάνωσης εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων, ενώ στα προϊόντα της συναντάμε καφέδες, δημητριακά και άλλα.

Είναι φανερό ότι ο Σκλαβενίτης ακολουθεί μία συγκεκριμένη στρατηγική, στην προσπάθειά του να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, ενώ επιδεικνύει και προσαρμοστικότητα, αφού καταφέρνει να «αφουγκράζεται» τις τάσεις που κυριαρχούν. Άλλωστε, εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι οι θυγατρικές του έχουν λόγο ύπαρξης και σημαντική συνεισφορά στη συνολική κερδοφορία του ομίλου και στην εδραίωσή του ως ο ηγέτης του λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα.

Ο Σκλαβενίτης έχει θέσει τις βάσεις για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η επιτυχία του Σκλαβενίτη δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της διαχείρισης των καταστημάτων σούπερ μάρκετ, αλλά και της έξυπνης επένδυσης σε θυγατρικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του ομίλου. Οι δύο κύριες θυγατρικές του, η Γλάρος και η Meat House, αποτελούν παραδείγματα εταιρειών που έχουν αναπτυχθεί δυναμικά και πρωταγωνιστούν στην επιτυχία του ομίλου.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στα σπουδαία του επιτεύγματα έχουν διαδραματίσει μία σειρά από κομβικές αποφάσεις και στρατηγικές που ακολουθήθηκαν, με την εξαγορά της «Μαρινόπουλος» να αποτελεί ίσως την πιο καθοριστική κίνηση προκειμένου όχι μόνο να δυναμώσει ο ίδιος αλλά να μην αφήσει και τον ανταγωνισμό να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, η κυρίαρχη θέση του Σκλαβενίτη στην ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην επιτυχημένη συνεργασία με τις θυγατρικές του, που ενισχύουν τη διαφοροποίηση και την ποιότητα των προϊόντων του. Με τη συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξή τους, ο Σκλαβενίτης έχει θέσει τις βάσεις να διατηρήσει την πρωταγωνιστική του θέση στην ελληνική αγορά και τα επόμενα χρόνια και να ανταπεξέλθει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.