18 Δεκ 2024
READING

Ένα παράδειγμα επιστροφής στη φύση από πέντε συνεταιριστές στην Εύβοια

4 MIN READ

Ένα παράδειγμα επιστροφής στη φύση από πέντε συνεταιριστές στην Εύβοια

Ένα παράδειγμα επιστροφής στη φύση από πέντε συνεταιριστές στην Εύβοια

Το παράδειγμα του Νίκου Κοντονίκα, του Γιάννη Παπαθεοδώρου, του Ηλία Παπανικολάου, του Νίκου Γλωσσιώτη και του Αντρέα Παπαχρήστου δεν αποτελεί το μοναδικό τα τελευταία χρόνια. Καθώς αποτελούν μία ακόμα περίπτωση ανθρώπων που επέλεξαν να αφήσουν την καριέρα τους σε μεγάλα αστικά κέντρα, έχοντας αποφοιτήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για να ανοίξουν επαγγελματικά μονοπάτια και να εκπαιδευτούν. Ωστόσο η ζωή στην περιφέρεια ήταν αυτή που τελικά κέρδισε στις επιλογές που έκανε ο καθένας από αυτούς. Τα πάντα άρχισαν να εκτυλίσσονται το 2011, όταν άρχισαν να δημιουργούν εργαστήρια φυσικής δόμησης.

Κατά την έναρξη της διαδρομής, ο Γιάννης και ο Νίκος μετακομίσαν στη Βλαχιά, στο κτήμα του Αντρέα. Δημιούργησαν την -άτυπη τότε- ομάδα, «Σταγόνες». Ένα χρόνο αργότερα, ο Νίκος και ο Γιάννης απέκτησανκαι εκείνοι ένα κτήμα στην Βλαχιά και ασχολήθηκαν με τη φυσική δόμηση και την διοργάνωση εργαστηρίων με κύριο αντικείμενο τη φυσική δόμηση. Το 2014 γνώρισαν τον Ηλία από την Κήρινθο και τον Νίκο από τη Λίμνη Ευβοίας, και ξεκινησαν να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά στο κτήμα του Ηλία. Από αυτή την πρώτη συνεργασία προέκυψε η καλλιέργεια των ροδιών. Σταδιακά, αναδύεται η ανάγκη απόκτησης μιας νομικής υπόστασης που θα κάλυπτε τις διάφορες δραστηριότητές τους. Έτσι το 2018, οι «Σταγόνες» από άτυπη ομάδα μετατράπηκαν σε Κοιν.Σ.Επ. Τότε άρχισε η διάθεση νωπών προϊόντων και στη συνέχεια η μεταποίηση τους. Παράλληλα, στη Βλαχιά ξεκινά η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους απ’ όλη την Ευρώπη.

Η ενασχόληση με το ρόδι ενέχει τη δική της φιλοσοφία καθώς πρόκειται για καρπό με υψηλή προστιθέμενη αξία όταν αυτός μεταποιείται σε χυμό αλλά και πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των φυσικοχημικών ιδιοτήτων που παρουσιάζει το ρόδι. Οι «Σταγόνες» εκτός από την καλλιέργεια των δέντρων, επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα η μεταποίηση του ροδιού, η φυσική δόμηση με κατασκευές από ξύλο, άχυρο και πηλό, η διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων με βιωματικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως μπήκαν στην διαδικασία υλοποίησης προγραμμάτων Erasmus+ με αποδέκτες ανθρώπους από ολόκληρη την Ευρώπη.

Κύριο και ταυτόχρονα κοινό στοιχείο για όλη την ομάδα αποτέλεσε η ευαισθησία για το περιβάλλον. Διαβιώνουν σε σπίτια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, ενώ η καλλιέργεια της ροδιάς είναι αμιγώς βιολογική και πραγματοποιείται σε εκτάσεις περίπου 25 στρεμμάτων.

Βιωματικά σεμινάρια – Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει, οι «Σταγόνες» ασχολούνται και με την ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων, με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και άλλες δράσεις που έχουν στόχο να φέρουν κοντά τους ανθρώπους, με τη μέθοδο της συνδιαλλαγής και της συνύπαρξης – συνλειτουργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργαστήριο παραδοσιακής συνδεσμολογίας ξύλων που διοργάνωσαν τον περασμένο Ιούνιο στη Βλαχία Ευβοίας. Ο όρος παραδοσιακή συνδεσμολογία ξύλων σχετίζεται με τη σύνδεση των ξύλων χωρίς βίδες πάρα μόνο με τις κατάλληλες κοπές και τη χρήση ξύλινων σφηνών, καβίλιων και κόλας. Πρακτικά αυτές οι συνδεσμολογίες εφαρμόζονται τόσο στην κατασκευή επίπλων όσο και στην κατασκευή σπιτιών.

Η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Οι καλλιεργητικές φροντίδες λαμβάνουν χώρα κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Σεπτέμβριο και ακολούθως τον Οκτώβριο γίνεται η συγκομιδή των καρπών. Αμέσως μετά πραγματοποιείται η διαλογή των ροδιών, όπου επιλέγονται οι καρποί που θα γίνουν χυμός και θα συσκευαστούν για να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ο χυμός ρόδι παράγεται με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης, ούτως ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα διατροφικά χαρακτηριστικά του.

Στα παραγόμενα προϊόντα συγκαταλέγεται η σειρά Elixir, με φυσικά μείγματα αποσταγμάτων από τοπικής προέλευσης υλικά όπως είναι η συνταγή με ρόδι, λεμόνι, τζίντζερ και μέλι καθώς και αυτή με καρπούζι, λεμόνι, τζίντζερ και μέλι σε συσκευασία ανακυκλωμένου PET με δυνατότητα να διατηρηθούν για τέσσερις μήνες στο ψυγείο. Ο χυμός ροδιού παράγεται από τα ρόδια που καλλιεργούν και συσκευάζεται στις εγκαταστάσεις που διατηρούν οι «Σταγόνες». Η γκάμα τους περιλαμβάνει επίσης τον χυμό καρπουζιού, αλλά και τους συσκευασμένους σπόρους ροδιού.

Οι στόχοι της σύστασης των «Σταγόνων»

Στους στόχους που έχουν θέσει οι ιδρυτές της συνεταιριστικής ομάδας είναι να αναπτύσσον και να παρέχουμε με τρόπο βιώσιμο, αγαθά και υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ανάγκες των μελών της, αλλά και των ανθρώπων του τόπου στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας όπου κατοικούν. Φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα στο κομμάτι των προϊόντων ολιστικής διατροφής, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο βιώσιμος τρόπος παραγωγής και η αγνότητα και ποιότητα των προϊόντων που παράγουν. Ένας από τους κύριους καταστατικούς σκοπούς της Κοιν.Σ.Επ είναι η αναγέννηση της υπαίθρου, με άξονα τη δημιουργία ενός υγειούς οικονομικού μοντέλου που στηρίζεται στη συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.