20 Δεκ 2024
READING

Θα βάλει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο τάξη στον τουρισμό;

4 MIN READ

Θα βάλει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο τάξη στον τουρισμό;

Θα βάλει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο τάξη στον τουρισμό;

Θετικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις για τα μέτρα του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, παρά τις ελλείψεις που διαπιστώνουν φορείς της τουριστικής αγοράς. Καταλύτης  φέρεται να είναι η τάξη που επιχειρείται να μπει ελλείψει θεσμικού πλαισίου, το οποίο έρχεται να καλύψει το δεκαετές κενό που προέκυψε, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) των προηγούμενων ΕΧΠ Τουρισμού των ετών 2009 και 2013.

Βασικές αρχές του νέου χωροταξικού είναι η ρύθμιση της δόμησης σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές αλλά και η χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών, ενώ η δημόσια διαβούλευση έχει πάρει παράταση 10 ημερών έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Αυτό που αναμένεται μετά τη ισχύ του κανονιστικού πλαισίου είναι να τακτοποιηθεί το ζήτημα των υποδομών, αφού οι φορείς του τουρισμού επισημαίνουν ότι τα έργα υποδομής που γίνονται σε όλη τη χώρα δεν αντιμετωπίζουν ακόμα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αγροτική παραγωγή αλλά και τις μεταφορές.

Είναι γεγονός πως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το νέο χωροταξικό, προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια που έχουν σήμερα επί χάρτου. «Αυτό που πολλές φορές δυστυχώς δεν κάνουμε εμείς και το κάνουν άλλες χώρες είναι ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι τέλειο. Το Ειδικό Χωροταξικό καθυστερεί γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς, η διαβούλευση συνεχίζεται επί πολλούς μήνες. Είναι καλύτερο να υπάρχει το αρχικό κανονιστικό πλαίσιο, που μπορούμε να βελτιώσουμε στην πορεία. Οι επενδυτές σε αυτή τη φάση δεν ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού, εξ΄ου και υπάρχει ο κίνδυνος μη προσέλκυσης θεσμικών επενδύσεων στην Ελλάδα», σχολίασε σε συνέδριο για το real estate που διοργανώθηκε χθες, ο Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner της Southrock Asset Management που προωθεί επένδυση 250 εκατ. ευρώ στο Αγράρι Μυκόνου.

Η καυτή πατάτα του Airbnb

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να βάλει τάξη στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, βάζοντας κόφτη στον αριθμό των Airbnb προκειμένου να μην ξεπερνούν τις κλίνες των ξενοδοχείων σε περιοχές που χαρακτηρίζει «κόκκινες», δηλαδή σε 18 δημοτικές ενότητες όπου η συγκέντρωση των τουριστικών υποδομών είναι αρκετά υψηλή, καθώς και σε 84 δημοτικές ενότητες που κατατάσσονται στις «αναπτυγμένες περιοχές» και φυσικά περιλαμβάνουν την Αττική και δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες κρίνουν ότι δεν έχει διασαφηνιστεί πότε και βάσει ποιων επικαιροποιημένων στοιχείων θα υπολογίζεται η αναλογικότητα ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για παράδειγμα, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εκτιμά ότι «δεν δίνεται λύση στην συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ότι αφορά στην κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση της δραστηριότητα τους».

Επιπλέον, ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης τονίζει ότι «δεν είναι ξεκάθαρο αν ο δείκτης αποτυπώνει ορθά τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων», ενώ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά πως απαιτείται περισσότερη εξειδίκευση στη σχέση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με τα μικρότερα καταλύματα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Περιορισμός (;) στη δόμηση

Παρότι βασική επιδίωξη του νέου πλαισίου είναι βάλει φρένο σε φαινόμενα υπερβολικής δόμησης και υπερτουρισμού, μία από τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει τοπικοί φορείς είναι πως το παρόν σχέδιο φέρεται να ευνοεί τα μεγάλα all-inclusive ξενοδοχεία εις βάρος των μικρών τοπικών καταλυμάτων. Για παράδειγμα, η άποψη των Μηχανικών Πολεοδομίας και Χωροταξίας είναι το ΕΧΣ «προκρίνει κατά κύριο λόγο τις οργανωμένες επενδύσεις, που περιλαμβάνουν τους Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων, τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και τα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας και μπορούν εκ των πραγμάτων να υλοποιηθούν κυρίως σε περιοχές εκτός σχεδίου λόγω των χαρακτηριστικών τους, καθώς αποτελούν μεγάλες μορφές τουριστικών αναπτύξεων».

Γεγονός είναι πως, βάσει όσων προβλέπει, στις πλέον κορεσμένες περιοχές της χώρας (τις οποίες καλεί «περιοχές ελέγχου» και «ανεπτυγμένες») προτείνεται η κατασκευή νέων πεντάστερων και τετράστερων καταλυμάτων, ενώ αντίστοιχα στις «αναπτυσσόμενες περιοχές» και στις «περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης» επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων 3 έως 5 αστέρων. Η ίδια η κατηγοριοποίηση των περιοχών φέρεται, επίσης, να δημιουργεί ασάφειες, αφού «δεν αποσαφηνίζονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού της κάθε περιοχής, την ώρα που δεν υπάρχουν και οριστικοποιημένες μελέτες φέρουσας ικανότητας για όλη την επικράτεια», τονίζει ξενοδόχος δημοφιλούς νησιού των Κυκλάδων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.